Živali - Pravice in ne privilegiji

Prijateljica se je sredi poletja preselila k fantu v super stanovanje na super lokacijo. Bila bi super srečna, če s svojega super okna ne bi vsak dan gledala super nesrečnega psa na enometrski verigi brez vode in hrane, ki ga imajo sosedi namesto alarma.

Živali - Pravice in ne privilegiji

Kaj lahko naredim?

In to je njeno vprašanje: kaj lahko naredim, če sploh kaj? Ljudi ne poznam, nerada se vmešavam in sovražim, če se drugi vmešavajo vame. Ne morem kar potrkati na vrata in reči: 'Dober dan, jaz sem boljša, višje razvita oseba kot vi, ki svojemu psu ne pustite, da bi spal v vaši postelji. Poglejte, kako živi moja čivava in kakšno ovratnico ima – na njej so kristalčki Swarovski!'

Strokovnjaki so si enotni, da je tudi druga skrajnost, to skrajno počlovečenje psa, kratenje pravic živali. Vsako živo bitje ima namreč pravico do življenja, ki je primerno za njeno vrsto. Pes si najbolj želi človeške bližine, ni pa človek. Mačka je sama svoja in si zagotovo bolj od ovratnice s kristalčki želi drevesa in sence pod njim. In če se je že znašla v stanovanju, si želi izhod na balkon, praskalnik in svoje igrače.

Obstaja veliko pristojnih služb, ki jim lahko prijavite mučenje živali (ker omenjeni primer to je), če pogovor z lastnikom živali ne pomaga. Ja, imate tudi pravico do pogovora … prijetna tema gor ali dol.

7. člen Zakona o zaščiti živali

Po njem mora skrbnik živali (beseda lastnik ni prava, ker živali niso lastnina) zagotoviti:

  • bivališče, hrano, vodo in oskrbo na način, ki je primeren njenim fiziološkim in etološkim potrebam (vrsta, pasma, starost, stopnja razvoja, udomačitev …)
  • svobodo gibanja, ki preprečuje nepotrebno trpljenje,
  • svetlobo, toploto, vlažnost, zračenje, higieno, primerno intenzivnost hrupa … v prostoru, kjer živi,
  • ločeno nastanitev, če sobiva z nezdružljivimi živalmi,
  • ustrezno oskrbo, če je bolna ali poškodovana.
  • Kaj to pomeni konkretno pri psih? Pes mora imeti neovirano gibanje, če je privezan. Veriga mora biti daljša od treh metrov – to je čisti minimum, biti mora lahka, pes pa ne sme imeti zatezne ali bodeče ovratnice. Psov, mlajših od šestih mesecev, brejih psic in psic z mladiči ni dovoljeno imeti privezanih, vsi pa morajo imeti zaščito pred padavinami, mrazom in pripeko.

Pravilno ukrepanje

Naprej se zavedajte, da vaše posredovanje ni vmešavanje v lastnika živali, temveč v nemočno žival, ki ne govori, ne uporablja telefona in ne piše pisem na Veterinarsko upravo republike Slovenije.

Včasih iskren pogovor pomaga – v ljudeh se prebudita vest in spoznanje, da nečesa vseeno ne delajo prav, pogosteje pa takšen pogovor prebudi negativna čustva in zanikanje. V takšnem primeru najprej čim natančneje dokumentiranje dejansko stanje: posnemite nazorne fotografije mučenja in na diktafon posnemite izjave prič. Nato naredite kopije dokaznega gradiva in prijavo pošljite na veterinarsko inšpekcijo. V prijavi zahtevajte, naj vas inšpektor obvesti o svojih ukrepih.

Vaša prijava je, če se bojite, lahko tudi anonimna – inšpektor jo je dolžan kljub temu obravnavati. Istočasno oddajte prijavo še na policijo, najbližje društvo za zaščito živali in varuhu pravic živali. In ker je zavest treba širiti, kopije pošljite še drugim državnim organom. Ja, tudi predsedniku države …

Najbolj brano