Zelena v vseh odtenkih

Luksuzna dekorativna kozmetika Nvey Eco ne vsebuje snovi, ki kozmetiki vzamejo nedolžnost in jo delajo rahlo strašljivo. Da je brez parabenov, umetnih konzervansov, natrijevega lavril sulfata, propilenglikola, gensko spremenjenih snovi, mineralnih olj in smukca dokazuje s certifikatoma prehranjevalne industrije OFC in avstralske vlade AQIS. Njen ustanovitelj Rohan Widdison nam je znova potrdil, da je zelena nova črna.

Zelena v vseh odtenkih - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Kako to, da ste se specializirali za ličila, in ne negovalno kozmetiko?

Moja mama je ustanovila lepotilno šolo Helen Abicair College, tako da sem od nekdaj v stiku z vizažisti in ličili. Zato smo tudi edini, ki smo ponudili organsko kozmetiko profesionalnim maskerjem. Da se bomo ukvarjali samo z ličili, smo se odločili tudi zato, ker je bila to tržna niša, saj so se vsi ukvarjali z negovalno organsko in ekokozmetiko. Po drugi strani so tudi naša ličila negovalna, tekoči puder tako ni klasičen tekoči puder, ampak je hkrati vlažilec in ga lahko nanašamo neposredno na kožo brez podlage kreme. Vedno se mi je zdelo nepotrebno strogo ločevati med nego in ličenjem.

Torej jih teoretično ni treba odstraniti pred spanjem?

Da, nič ne bi bilo narobe, če bi šli z njimi v posteljo. A seveda je občutek, ko si naporen dan izperemo z obraza, neprecenljiv. Moramo pa biti pozorni tudi na to, kaj se dogaja z našimi ličili čez dan, kam izgine sijaj za ustnice, koliko ga pojemo in kaj tako vnesemo v telo.

Zakaj se z organsko kozmetiko ne ukvarjajo druge znamke visokega cenovnega razreda?

Zaradi načina dela velikih znamk je vse skupaj zelo komplicirano, mi smo majhni in naša produkcija je laže prilagodljiva. Poleg tega imajo več linij, in če bi na trg poslali nov eko-organski izdelek, le kaj bi to pomenilo za vse druge njihove izdelke?

Nekateri izdelki Nvey Eco vsebujejo ekstrakt iz svežih cvetnih listov stolistne vrtnice, za eno samo kapljico je potrebnih 30 popkov.

Lahko bi gledali tako in se vprašali, ali je to potrata virov, izkoriščanje. A glavna razlika je, da govorimo o stoletjih agrikulturnih sistemov, ne o prisilni množični produkciji. S tem, ko imamo celo organsko verigo dobaviteljev, ustvarjamo možnost, da svoje pridelke prodajajo, in tako podpiramo tovrstno kmetijstvo.

Nvey Eco se proizvaja v Avstraliji, od kod so sestavine?

Veliko iz Avstralije, a tam ne uspeva vse, vrtnice dobivamo iz Bolga­rije. Vedno poiščemo, kje na svetu so najboljše organske sestavine. Njihov prevoz nadziramo, tako da čim manj onesnažujemo okolje. Našo embalažo je mogoče reciklirati. Les, ki ga uporabljamo za kartonasto embalažo, je z ekoloških območij obnovljivih gozdov.

Na kaj ste najbolj ponosni?

Da smo vztrajali, čeprav smo šli skozi zelo, hm, ‘zanimiva’ obdobja. Med izdelki je bila zagotovo največji izziv maskara. Vedeli smo, da ne moremo uporabiti kemikalij, ki so v običajnih maskarah, kot je polivinilpirolidon, ki omogoča njeno mazljivost. Smo v procesu evolucije, ne gre samo za razvoj produkcije, ampak tudi komunikacije z uporabnico, ki se mora naučiti drugačnih pričakovanj do ekomaskare. Ne pozabite, telo absorbira maskaro.

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo domnevno organske izdelke?

Ali ima znak certifikata, kolikšen je odstotek sestavin, ki imajo certifikat in od kod prihajajo. Poleg nas sta samo še dve znamki, ki ustrezata OFC-standardom. Če lahko izbirate, izberite izdelek brez smukca, saj dehidrira kožo, maši pore in ni organski.

Verjetno iz istega razloga v vaši liniji ni svinčnikov?

Nekatere njihove glavne sestavine niso organskega izvora, zato jih pri nas v tej obliki ni, so pa v kamnu. Tudi laki za nohte nikoli ne morejo dobiti certifikata. A kar nekaj eko-organskih znamk ponuja tako ene kot druge, kar pa ni mogoče.

Kaj se je spremenilo, da smo zdaj tako obsedeni z organskim?

Še leta 2006 smo večino časa poslušali, da smo nori, ker smo se sploh lotili luksuznih organskih ličil. Pred dobrima dvema letoma je bila prva asociacija na eko rjava papirnata vrečka, mi pa hočemo prodreti v svet s sloganom Zeleno je seksi. Zagotovo so za to, da smo postali bolj pozorni, krivi naftna kriza, nenavadni vremenski pojavi, mediji, po drugi strani pa tudi čista izkušnja organskega. Naj gre za ličila ali hrano.

Nvey Eco najdete v Maximarketu v Ljubljani in parfumeriji Beautique v Mercatorju na Tržaški cesta 22 v Mariboru.

Urša Jerkič

Fotografija promocijsko gradivo

ELLE junij 2008

Najbolj brano