Zapravljivka: Sabina Zrnec Kogovšek, igralka

Sabina je ženska z veliko začetnico, iz katere očarljivo veselje do lepega zapeljuje duha. Svojemu moškemu se vedno in rada pusti razvajati in prepričana je, da moških žensko nakupovanje pravzaprav ne moti, le ne razumejo ga vedno.

»Čisto iskreno, ali vas avtomobilizem pretresa? « me z velikimi zelenimi očmi dokončno utopi v ženski modrosti. Čisto iskreno, draga Sabina, ne, pa tudi nobene ženske ne poznam, ki bi jo.

Zapravljivka: Sabina Zrnec Kogovšek, igralka - Foto: Fotografija arhiv Elle, Fotografija Primož Predalič

Bi lahko trdili, da znate z denarjem?

Delno. Kadar grem na potovanja, na sprehod po mestu ali le po kruh in mleko, zagotovo ne znam, takrat lahko denar od mene tudi 'odteka'. Če gre za nakupe z namenom ali varčevanje, pa se znam obvladati in sem lahko zelo preudarna. Seveda pa me zmeraj spremlja občutek, da bi lahko bila bolj varčna, kot sem.

S katerim finančnim dosežkom se lahko pohvalite?

Hm, morda z nepremičnino, ki sem jo podedovala in v katero zdaj vlagam za prihodnost. Življenjska zavarovanja, stebri, paketi, naložbe, in kar je še takšnih reči, so zame popolnoma drug planet, na katerem se niti malo ne znajdem. Trenutno mi je izziv, kako uporabljati internetno bančno storitev Klik. (smeh)

Za katere stvari zapravite preveč denarja, za katere premalo?

Kot rečeno, preganja me občutek, da nasploh preveč zapravljam. Zelo rada nakupujem, naj bodo to oblačila ali knjige, cedeji, slike, poseben odnos imam s starinarnicami, kjer se mi dogajajo čudeži. Kolena se mi vedno šibijo, ko kupujem stvari za dom. Ne vem, za kaj zapravim premalo, lahko pa rečem, da nikoli ne zapravljam časa.

Kaj je za vas res dober nakup?

Recimo obisk tržnice, med katerim kupim nekaj okusnega za moža in nekaj ljubkega za Leni, s čimer oba razveselim, za piko na i pa zase mimogrede kupim še umetniško sliko. Včasih si rečem, da sem prav grozna, ampak še nikoli nisem nobenega nakupa obžalovala, pravzaprav zgrešenih nakupov ne poznam, tako da je celota na koncu prav lepo smiselna. Nakup, ki zame velja kot idealen, je bil nakup omare, v katero sem se zaljubila na prvi pogled. Omara je izjemno unikatno delo, prav nekaj posebnega, vsi v družini jo imamo radi, gledamo jo in občudujemo. Pa še nekaj popusta sem dobila, kar je bil dodatni plus.

Vam je ljubša kreditna kartica ali gotovina?

Gotovine imam v denarnici ravno za kavo, prisegam na kartice.

Imate v denarnici tudi kaj osebnega, kaj za srečo?

Notri je največ računov, fotografij družinskih članov ne nosim v njej, za srečo pa … Za srečo pa si izberem že takšno denarnico, ki mi bo prinašala srečo! (smeh)

Kako pa ste zapravljali nekoč, na primer pred desetimi leti?

Po porodu so se stvari zame spremenile v več pogledih, saj se je moj nakupovalni spekter razširil še na otroške stvari. Zase zapravljam manjkrat, kar pa še ne pomeni, da zapravim kaj manj – zagotovo večkrat prinesem domov stvari za Leni, hkrati pa z enim nakupom zase zapravim več. Prenehala sem kupovati količinsko, na primer deset enakih majic v različnih barvah. Poskušam upoštevati pravilo, da je manj več, in želim, da so stvari kakovostne, ne glede na to, ali gre za oblačila, čevlje ali kozmetiko. Oh, pa nikoli več si ne bi kupila majic, izpod katerih bi mi kukal popek.

Za koga najraje zapravljate?

Zdaj iz vsega srca za otroka.

Modni nasvet, ki ga upoštevate, ko kupujete?

Včasih sem bila bolj brezglava in sem si kupila tudi stvari, ki jih nisem imela čisto za svoje. Včasih bi se še potrudila in nosila majhne cvetlične vzorce na obleki, danes pa ne več, saj to nisem jaz. Zdaj vem, kaj sem, kaj mi pristaja in v čem se dobro počutim.

Kdaj ne vprašate za ceno?

Pri stvareh, ki si jih res močno želim, cena nikoli ni najpomembnejša, tudi če gre v višave. Bolj kot cena me lahko privlači ali odbije vse drugo: prijaznost prodajalca, toplina ali oholost pri postrežbi, elitizem … Lahko bi rekla, da sta tudi za pravo ceno potrebna dva. (smeh)

Vaša šibka točka?

Čevljev nimam nikoli preveč, čevljev sploh ne more biti preveč. Pa nakita tudi ne. Tudi šalov, čepic, puloverjev s kapuco, ah, kaj bi naštevala … (smeh)

V katerem mestu najraje zapravljate?

Obožujem nakupovanja na potovanjih, sprehajanje po trgovinicah, ampak zame ostaja številka ena Rim, večno mesto. Vse poti vodijo tja in nakupovanje v Italiji je vedno poseben užitek, posebno doživetje.

Najbolj zgrešeni nakup, ki ga imate v omari?

Mislim, da je to srajca z rožastim vzorcem, ki je nikoli nisem oblekla, znebiti pa se je dolgo nisem mogla. Šele po porodu je našla svojo pot iz omare.

Za kaj vam ne bi bilo žal zadnjega evra?

Karkoli bi rekla, bi delovalo trivialno, zato se bom vseeno odločila za dobre pohodniške čevlje.

Kaj vam daje občutek bogastva?

Družina. Materialno me nikoli ni bogatilo niti osrečevalo. Bogatejša se počutim tudi po novi izkušnji, ki je lahko lep film, prebrana knjiga, predvsem pa moj poklic. Ta me res osrečuje.

Katja Golob

Fotografije Primož Predalič in arhiv Elle

Elle november 2010

Najbolj brano