Vodnik za moške: poročna oblačila

Zdi se, da je nevestina obleka najpomembnejša in da je vanjo usmerjena tudi vsa pozornost od pripravljalnega obdobja do končnega da. Vsi, ki so se vsaj enkrat udeležili tega dogodka, pa vedo, da ni čisto tako.

Vodnik za moške: poročna oblačila - Foto: all about fashion

Nevesta je sicer nepogrešljiva, a za obred sta potrebna dva, ki se zavežeta k večni zvestobi. V trenutku, ko oba stojita pred oltarjem ali matičarjem, sta pomembni njuna čustvena povezanost ter vizualna usklajenost obeh podob.

Največkrat se dogaja, da si vsaka nevesta želi biti sodobna princesa, ženini pa si želijo vse od sloga James Bonda do 'upornika brez razloga'. Večinoma zmaga slog tajnega agenta, ker je njegov videz res popoln in urejen do zadnje malenkosti.

Obleka naredi človeka

V preteklosti je nevesta prva izbrala obleko, šele nato je sledil ženin. Zdaj so se časi spremenili in vse več ženinov aktivno sodeluje pri izbiri svoje uniforme za tako poseben dan. Za nekatere pare je to sodelovanje uspešno in olajša izbiro obema, pri nekaterih pa to skupno opravilo ni uspešno.

Najpomembnejše je usklajevanje barv in manjših detajlov. Pomembni so tudi kroj, stil in tematika poroke.

Če je poroka tradicionalna in svečana, je za moške najboljša izbira klasika – klasična moška obleka, srajca, kravata ali metuljček. Pogosta izbira je smoking ali tridelna svetla obleka, pod katero se nosi telovnik, ki je iz istega materiala, lahko pa je tudi svetlejši in iz bolj fi­nega materiala, kot je svila.

Izbira kravate ali metuljčka je naslednja pomembna postaja. Ta dodatek nadgradi ali pokvari celoten vizualni vtis.

Izberite svoj slog

Pri suknjiču lahko v levem žepu uporabite robček, ki je lahko v barvah nevestinega šopka ali v katerikoli drugi barvi, ki se pojavlja na poročni dekoraciji. Če je poroka na odprtem, naj bo ženinova obleka bolj ležerna.

Najpomembneje je, da se ženin v obleki počuti udobno, da je v njej videti odlično in da lahko v njej pleše in se zabava dolgo v noč. Obleka se mora prilegati postavi, saj je takšno, ki ne ustreza ženinovemu tipu postave, mogoče opaziti že od daleč in lahko pokvari celoten vtis.

Od vseh detajlov na moški obleki je pomemben tudi zavihek na hlačah, ki je priporočljiv za višje postave. Moški nižje rasti naj se zavihkom izognejo, ker bodo s tem svojo postavo še dodatno znižali. Pomembna je tudi dolžina rokava suknjiča, ki naj ustreza ženinovi roki. Pravilna je dolžina do zapestja, vse, kar je daljše, deluje, kot da obleka ni ženinova. Pri suknjiču je pomembno tudi to, da ne pokriva celotnega manšetnega roba srajce. Rokav naj sega le do začetka palca oziroma do začetka zapestja. Manšeta mora biti vidna od 2 cm do 4 cm.

Tradicionalni ameriški suknjič na dva gumba so zadnje čase nadomestili suknjiči, ki so malo ožji, s tremi ali štirimi gumbi. Dejstvo pa je, da je suknjič z dvema gumboma še vedno najpogostejša izbira ženinov. Vedno je treba biti pozoren pri izbiri modela suknjiča, saj ožji suknjič v pasu oblikuje lepšo postavo. Moški, ki so bolj vitke, atletske postave, naj ne pretiravajo z detajli, ker je pomembneje, da se pozornost usmeri v čiste linije in silhueto.

Če je obred manj formalen in v večernih urah, se lahko izbere tudi smoking temnejše barve z metuljčkom in telovnikom. Srajca naj bo s klasičnim ovratnikom, po želji lahko uporabite tudi srajco za metuljčka. Za tople poletne poroke in morske ambiente bo najboljša izbira bela obleka.

Če pa sta poroka in obred bolj formalna, je izbira smokinga v kombinaciji z belo srajco in klasično kravato najboljša.

Dodatki in detajli so zelo pomembni

Dodatki so tisti, ki poskrbijo za bolj svečano in izbrano podobo. Začnimo pri pasu, ki sicer ni sestavni del imidža same poročne obleke, ampak je zelo pomemben kos oblačila v vsakdanjem življenju vsakega moškega. Zgodovina pasov je že zelo dolga in sega v bronasto dobo, toda njihova vloga modnega dodatka se prvič pojavi v srednjem veku, pomembno praktično vlogo pa so imeli tudi med prvo svetovno vojno. V 20. letih prejšnjega stoletja so pasovi začeli dobivati pomembno vlogo v vsakodnevni modi. Moški so jih takrat začeli nositi v vsakodnevnem civilnem življenju. Kot dodatek je pomemben tudi za vsakega ženina. Lahko je enake barve kot čevlji ali kot obleka. Bistveno je, da je eleganten, z manjšo, diskretnejšo zaponko in kakovosten, po možnosti iz pravega usnja. Pomembno pravilo je, da pas ne sme biti preveč dominanten, da ne izstopa iz celotne podobe.

Čevlji morajo biti vedno v enakem barvnem odtenku kot obleka, včasih priporočajo tudi malo temnejše. Pravilo glede obutve pa je tudi, da so čevlji kakovostni, usnjeni in zelo elegantni.

Vir: Vse za poroko
Tekst Boris Arivuković,
fotografije All about fashion

Najbolj brano