Vodni stereotipi

Pitje vode je koristno. Izboljša videz kože, lasje postanejo bolj sijoči in oči bolj jasne – kajne? Ne, pravijo strokovnjaki. Veliko predstav o vodi sploh ne drži.

Vodni stereotipi - Foto: Fotografija Aleksander Štokelj

Prav lahko je verjeti, da ima voda, ta najčistejša tekočina, zdravilne učinke – to preprosto čutimo. In koliko je moramo popiti, da bi kar najbolje izkoristili njene prednosti? Strokovnjaki navadno priporočajo od 1, 2 do 2, 5 litra na dan, alternativna medicina pa tri. Komu torej verjeti? Navajamo 14 trditev o vodi, za katere verjetno menite, da so povsem resnične.

Če popijemo več vode, je koža bolj sijoča

Pitje vode ne pripomore k vlaženju kože. Raven vlage namreč vzdržuje zunanji, zaščitni sloj kože, in če ni poškodovan, bo zadržal vlago. Tudi če ste močno dehidrirani, bo to najpozneje vidno na koži, saj so drugi organi veliko bolj odvisni od vode.

Da bi ostali zdravi, moramo piti veliko vode

Ni nujno piti veliko vode, če zaužijemo dovolj hrane, bogate s tekočinami. Paradižnik na primer vsebuje kar 93 odstotkov vode. Če pojeste veliko solate, sadja in zelenjave, vam ni treba piti veliko vode.

Morali bi popiti dva litra vode na dan

V povprečju potrebujemo 2, 5 litra tekočine na dan, od tega liter zaužijemo že s hrano, preostale potrebe po tekočini pa lahko zadovoljimo z drugo vrsto pijač. Količino zaužite tekočine je treba prilagoditi tudi dejavnosti, še zlasti v vročih poletnih dneh. Učinkovit kazalnik je urin – če je bledo slamnate barve, je v telesu vzpostavljeno pravo ravnovesje. Če je povsem prozoren, zmanjšajte vnos tekočine, če pa je temno rumene barve, ga povečajte.

Pitje večje količine vode odpravi mozolje

Pitje zadostne količine vode bo pripomoglo k splošnemu dobremu počutju in videz kože bo bolj zdrav, vendar pa nima neposrednega vpliva na akne, saj so te posledica hormonskih vplivov na kožo.

Z večjimi količinami vode se znebimo celulita

Celulit je povezan z zadrževanjem vode v zgornjih plasteh maščobe neposredno pod kožo, zaradi česar nastajajo 'jamice'. Pitje zadostnih količin vode izboljša prekrvavitev in presnovo ter s tem vpliva tudi na videz kože ter pomaga zmanjšati to estetsko nadlogo. Vendar pa voda ne bo odstranila maščobe ali maščobnih celic.

Lasje so lepši, če pijemo več vode

S pitjem večjih količin vode se ne izboljša stanje las, saj je treba vlago dovajati od zunaj, in ne od znotraj. Če lasem primanjkuje vlage, je treba uporabljati primeren šampon in balzam.

S pitjem večjih količin vode lahko izgubimo nekaj kilogramov

Pitje vodje pred večjimi obroki je že staro pravilo, saj daje občutek sitosti, zaradi česar pojemo manj. Vendar pa voda nima čarobnega vpliva na izgubo teže.

S pitjem vode lahko izboljšamo prebavo

Za učinkovito presnavljanje hrane res potrebujemo dva litra tekočine na dan, del te tekočine pa je treba zaužiti s hrano. Če popijemo veliko vode, to ni vedno dobro znamenje – lahko smo žejni tudi zaradi porušenega ravnotežja glukoze, kar je znamenje sladkorne bolezni.

S pitjem večjih količin vode lahko prečistimo organizem

Ta stereotip je osnova vseh razstrupljevalnih diet. Glavna telesna organa, ki sodelujeta pri razstrupljanju, jetra in pljuča, uspešno odstranjujeta iz telesa vse, česar ne potrebuje, in dokler imata dovolj tekočine za normalno delovanje, so dodatne količine vode povsem brez učinka.

Če zaužijemo dovolj vode, se lažje koncentriramo

Telo res potrebuje določeno količino tekočine za optimalno delovanje, fizično in psihično. Tekočina pa je seveda lahko tudi čaj, kava ali sadni sok.

Voda je bolj zdrava kot druge vrste pijače

Voda pomaga zadostiti dnevnim potrebam po tekočini brez dodatnih kalorij. Vendar pa so priporočljivi tudi napitki s posnetim mlekom in sadni sokovi, če jih seveda uživamo v zmernih količinah.

Ustekleničena voda je bolj zdrava kot voda iz pipe

Pitna voda iz pipe je prav tako zdrava kot katerakoli druga voda. Ustekleničena voda je bolj priporočljiva samo na območjih, kjer je voda iz pipe onesnažena.

Ljudje, ki pijejo veliko vode, so videti bolj zdravi

To pogosto drži, a po mnenju strokovnjakov predvsem zato, ker ljudje, ki se odločijo za pitje vode, običajno tudi sicer živijo bolj zdravo, torej se zdravo prehranjujejo, ne kadijo, se veliko gibajo in si privoščijo dovolj spanja.

Če popijemo več vode, so oči bolj jasne

Za ohranjanje zadostnega solzenja je res treba popiti ustrezno količino vode. Dehidriranost lahko vpliva na solzni film in povzroči, da se oči izsušijo in postanejo rdeče.

Najbolj brano