Vege hišni ljubljenčki

Marsikaterega vege­tarijanca je morda že prešinilo, da z mesom, ki ga daje svojemu hišnemu razvajencu, podpira mesno industrijo in ubijanje živali. Nekateri še vedno radi zarežete v slasten zrezek in vam ni jasno, zakaj bi vas kdo hotel prepričati, da štirinožnega prijatelja prikrajšajte za meso.

Vege hišni ljubljenčki

»Kar je dobro zame, ni nujno dobro tudi za mojo žival. Ne silite živali v nekaj, kar niso po svoji naravi.« Mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med.

O vegetarijanstvu med živalmi se vse več govori. Najbolj zavzeti pravijo, da bomo najprej ljudje, nato pa še vse živali čez čas prešli na vegansko prehrano. Drugi se temu posmehujejo. Pa vendar, na Googlu smo prebrali, da je lani v Angliji umrl pes, ki je dočakal najvišjo starost med vrstniki, kar 189 let. Njegova lastnica je izdala skrivnost – živel je od kuhanega riža, leče in organsko pridelane zelenjave. Podatek zbuja začudenje, saj se vegetarijanstvo med živalmi, ki so bile včasih plenilci, zdi nenaravno, tudi veterinarji mu močno nasprotujejo. Toda še pred 20 leti so bili vegetarijanci v Slovenji eksoti, živilski strokovnjaki in zdravniki pa so skoraj v en glas trdili, da vegetarijanska hrana ni polnovredna.

Čeprav nimam štirinožnega prijatelja, ki bi mi lepšal dni, se zavedam, da sama lahko jem hrano, za katero sem se razumsko odločila in ki jo odmerjam po svojih željah in prepričanjih, domači ljubljenčki pa se ne morejo odločati sami. Mag. Sabina Stariha Pipan, dr. vet. med., pravi: »Dokazano je, da je vegetarijanstvo za ljudi v določenih pogledih boljše, ni pa rečeno, da je tudi za živali. Pred milijoni let smo tudi mi tekli za plenom in ga požrli, volkovi to še vedno naredijo za preživetje. Živali tudi ne zbolevajo za takšnimi civilizacijskimi boleznimi kot ljudje, na primer za rakom debelega črevesa, ki je pri ljudeh pogost zaradi pomanjkanja vlaknin in drugih dejavnikov.«

»Naše domače živalce se od nas kar precej razlikujejo. Psom (ki bi se hitreje lahko prilagodili vegetarijanski prehrani) in mačkam sklep v ustni votlini omogoča odpiranje samo gor in dol, zato ne morejo žvečiti rastlinske hrane. Tudi zobovje je koničasto in narejeno za ubijanje in trganje mesa, ne pa za mletje, « je povedala Pipanova.

»Psi v nasprotju z mačkami večinoma res niso sposobni preživetja v naravi, saj smo jih skozi stoletja prilagajali in vzgojili na stotine različnih pasem. Pri tem smo pogosto pozabili na živali same, na njihovo zdravstveno stanje. Z umetnim izborom smo v številne pasme vnesli cel kup dednih hib, ki jim povzročajo bolezni in trpljenje. Take živali seveda niso sposobne same poskrbeti za hrano, « nas opominja dr. Zlata Čop, dr. vet. med. Pipanova pa dodaja: »Pekinez ima zvit gobček, zaradi katerega je lov zanj nemogoč, a dolžina njegovega črevesja je še vedno le petkrat daljša od telesa– nima ustreznega črevesja za učinkovito prebavo vegetarijanske hrane.« Iris Selan, dr. vet. med., je sklenila: »Veterinarji zagovarjamo, da so naši hišni ljubljenci mesojedi, temu primerno so zgrajena tudi njihova prebavila. Ne poznamo zveri, ki bi se prehranjevala vegetarijansko.«

Pa vendar je med psi in mačkami vse več črevesnih bolezni, prebavnih motenj, alergij. Zagovorniki zdrave in vegetarijanske prehrane trdijo, da zaradi zelo slabe živalske hrane večine proizvajalcev. Veterinarji potrjujejo, da poceni in nekontrolirana hrana ni kakovostna in lahko povzroča določene bolezni. Hišni ljubljenčki so velikokrat alergični na eno od beljakovin in takrat se mora njihova prehrana spremeniti. Ne smemo pozabiti, da je žival lahko alergična tudi na beljakovine iz pšenice ali katere druge rastline.

Nekateri trdijo, da so vegetarijanci manj agresivni – torej naj bi bile tudi živali, ki se prehranjujejo vegetarijansko, miroljubnejše. Čopova pravi, da na vedenje živali vplivajo vzgoja, okolje in dednost, Pipanova pa dodaja, da so nekatere raziskave pokazale povezavo med alergijo na hrano in agresivnostjo.

Se sprašujete, kako prehranjevati svojega ljubljenčka, da bo zdrav in srečen? »Kupujte mu kakovostno hrano. Če bo po dveh do treh tednih primerno rejen, imel bleščečo dlako, zdravo kožo in urejeno prebavo, je hrana, ki jo uživa, najverjetneje ustrezna zanj, « pravi Pipanova. Veterinarji in strokovnjaki za vegetarijansko prehrano mačk in psov tudi odsvetujejo, da bi sami doma pripravljali vegetarijanske obroke za štirinožca, ker taka hrana ne bi bila popolna. Čopova dodaja: »Živalim, ki se prehranjujejo vegetarijansko, bi morali vsaj trikrat na leto pregledovati urin, ker so podvržene tvorbi kristalov v urinu.«

In kako so se odzvali štirinožci, ki so preizkusili vegetarijansko hrano? 8, 5-letni angleški špringer španjel, ki ni prav nič izbirčen, je bil nad vegetarijansko hrano prav tako navdušen, kot je nad svojimi vsakdanjimi obroki. 8-mesečni, sicer izbirčen maltežan je z veseljem pohrustal vegetarijanske brikete. 3 razvajene mačke, ki jih lastnica vsak dan crklja s surovimi zrezki, so vegetarijanske brikete pojedle z veseljem; od zdaj bodo mucke v svojem obroku dobile 50 odstotkov teh briketov.

Za strokovno pomoč se zahvaljujemo Zlati Čop, dr. vet. med., mag. Sabini Stariha Pipan, dr. vet. med., in Iris Selan, dr. vet. med.

Petra Kocjančič

Fotografija Shutterstock

Elle februar 2008

Najbolj brano