Umetnost nakupovanja: Nevesta, vrtnarka, vdova

Naša modna urednica Petra Windschnurer se tokrat na krilih poceni mode odpravlja raziskovat čutni svet italijanskega juga. Spopadla se bo z njihovimi nevestami, vrtnarkami in vdovami.

Umetnost nakupovanja: Nevesta, vrtnarka, vdova

Vsako poletje se na skrivaj spogledujem s sicilijansko romantiko. V trgovinah kot mačka okoli vrele kaše postopam ob čipkastih oblekah, pred ogledalom jih na hitro prislonim ob telo in razmišljam o žgočem soncu in bevandi, ki bi jo po nedeljskem kosilu spila na vaškem trgu. Danes bom sanjam naredila konec in vrata Siciliji odprla na široko.

Ne morem si pomagati, toda oglasi za poletno kolekcijo Dolce & Gabbana, ki name prežijo vsakič, ko v roke vzamem kakšno revijo, so se potiho zavlekli pod mojo kožo in me prepričali, da si letos bolj kot kdaj koli želim postati sicilijanska 'vdova'.

Nevesta

Glede na to, da sem čipke prej z veseljem prebavljala v obliki novodobne gotske romantike, se bom morala precej potruditi, da ne bom zašla na temna pota. Da bi se izognila zmešnjavi, najprej iščem belo čipko na bombažnih oblačilih, navdihnjenih s perilom. V trgovini H & M se zaletim v belo bombažno obleko z izvezeno čipko. Lepo, nedolžno, mehko in sveže. Njena edina napaka je, da je brez naramnic. Kljub temu, da ima obleka na robu silikonski trak, se odločim, da je moj prsni obseg malce prebogat za tak kroj. Kaj pa zdaj?

Že vem, odločim se, da bom bolj snobovska nevesta. Na trg bom prišla v belem oprijetem krilu in srajci z dolgimi rokavi iz istega materiala, kot je bila nesojena obleka. Poleg obujem še bele sandale s čipkastim vzorcem, v roke pa mi pade torbica pismo z nežnim cvetličnim potiskom. Ko bo res vroče, bom srajco nadomestila s čipkastim topom iz tila. Materiala sta kontrastna, vendar se lepo dopolnjujeta. Kljub začetnemu navdušenju me začenja bela utesnjevati. Kaj pa vem, moje srce je bolj črno.

Vrtnarka

Poskusim še enkrat. Tokrat ob glasbeni spremljavi (v nakupovalnem središču kot nalašč vrtijo prave italijanske žalostinke mafijskega porekla) iščem cvetlična oblačila, ki bi me odpeljala na pravi sicilijanski vrt, kjer bi ob 'Botru' sadila paradižnik ali obirala limone. Naloga ni težka, saj cvetje iz trgovin kar buhti, vendar me vse preveč vodi na drugi vrt, na angleškega.

Prav zato izberem obleko s kockastim vzorcem, ki spominja na velikanske prte, s katerimi italijanske mame pogrnejo mize, preden nanje položijo 'pasto di Siciliana'. Rame si ogrnem z jopico (ram res ne gre razkazovati) cvetličnega vzorca, na noge nataknem sandale s sadnim motivom in namesto košare s sabo na sprehod po vrtu vzamem čednega spremljevalca Dolce & Gabbana v obliki slamnika. Kaj pa vem, moje srce spet ni tako pisano. Predana estetiki Riccarda Tiscija sicilijanski romantiki dodam bolj dramatičen pečat. Spremenim jo v vdovo.

Vdova

Ko pomislim na črno čipko in Italijo, se mi po glavi podi podoba Anne Dello Russo in njene črne nabrane obleke iz čipke, s katero je lani krojila modno napoved na tednu mode v Parizu. Ker je sreča na moji strani, v Zari najdem zelo podobno.

Črna obleka z gosto pošitimi čipkastimi trakovi je povsem po mojem okusu: oprijet vrhnji del, raven vratni izrez in od pasu navzdol široko nabrano krilo, ki se konča nad koleni. Izbranki takoj pripišem črne sandale z zoženo platformo in deset centimetrov visoko peto, ki sem jih v košarico položila že v Milanu. Prodano. O, kako seksi ‘vdova’ bom.Fotografije Aleksander Štokelj, Tadej Windschnurer in Imaxtree

Najbolj brano