Umetnost nakupovanja: Za praznične dni

Predpraznična nakupovalna mrzlica je ujela tudi našo modno urednico Petro Windschnurer. Odpravila se je na modni lov in ujela kar nekaj 'parti' oblačil, ki jih bo nosila v tem veselem decembru.

Umetnost nakupovanja: Za praznične dni - Foto: Fotografija Imaxtree

Priznam, da sem glede svečane in praznične garderobe prav poseben primer. Če bi imeli priložnost pokukati v mojo omaro, bi se vam zdelo, da se vse dneve samo zabavam. Polna je malih črnih koktajl oblek in svetlečih različic, in vendar, ko nastopi čas in moram pomisliti, kaj obleči za na zabavo, ponavadi ostajam bosa. To pa zato, ker vse te moje 'svečanke' zelo rada vklopim tudi v dnevno garderobo in potem jih žal kar naenkrat ne morem več vikati. Moj najdražji bi sicer rekel, da je to samo izgovor za nakup novih. Mogoče? In vendar tokrat ponje odhajam v imenu službe. No ja, pa jutri zvečer imam nekaj pomembnega in potrebujem novo večerno obleko.

Kaj ko bi si tokrat za spremembo res poiskala pravo večerno obleko, takšno dolgo, do tal? Najprej v trgovini Vero Moda naletim na kombinezon, katerega vrhnji del je narejen iz čipke in stane samo 39, 95 €. Res ni dolga obleka, a jo izbrani kombinezon lahko prepričljivo nadomesti. Še enega svilenega za 99 € najdem v Topshopu in ko mu dodam pas s svetlikajočimi se kamenčki, verjamem, da sem izbrala najboljše. Za piko na i v Zari za 59, 95 € najdem dolgo obleko v črni in modri barvi s pentljo v pasu. Ko se v njej zavrtim pred ogledalom v garderobi, se v mislih že preselim na veliki bal, kjer bom plesala, plesala, plesala, pa čeprav bo to na koncu lahko le dolg hodnik v našem stanovanju.

Moram jo imeti in pika. Enako navdušujoče se počutim, ko pozneje v Emporiumu naletim na malce nenavadne široke smoking hlače s preklopom (nosijo se lahko na tri načine). Moški pristop k svečanemu mi je blizu. Poleg potrebujem le še snežno bel top, mogoče nekaj svetlečega, in suknjič v črni in barvi smetane, ki sem ga že prej poskenirala v H & M. Mislim, da je ta v kategoriji dolgih zmagovalna. Prodano.

Kaj pa, če bom povabljena na kaj bolj 'protokolarnega'? Mala črna obleka bo prava izbira. Vem, da se sliši dolgočasno, vendar moje male črne to niso nikoli. Držim se pravila, da mora biti obleka nekaj posebnega. Pa naj bo to nenavaden krojaški detajl, zaradi katerega jo bom spet in spet z veseljem nosila, ali okras, ki pa tukaj ne sme biti cenen (tu se izogibam kvazi kristalčkom, ki so ponavadi narejeni iz plastike, in bleščicam, ki druga za drugo veselo popadajo dol, takoj ko sedem).

Našla sem kar nekaj primerkov, a najbolj me je prepričala različica iz Manga. Za ceno 79, 90 € so rokavi iz trakov tako posrečeni in lepo izdelani, da je škoda, da bi taka lepotica ostala tam na obešalniku. In ker izbiram svečano, ne morem mimo svetlečih tkanin, mimo brokatov ali svil z zlatimi nitmi. Po glavi se mi podijo kombinacije iz revije Dries Van Noten, kjer ob zlatem suknjiču počivajo povsem navadne volnene hlače, ob svetlečem modrem krilu pa dva športna puloverja. Harmonija po mojem okusu.

Tako kontrastno oblečena se z veseljem udeležim kakšne manj uniformirane zabave, oziroma bosta izbrano krilo iz svetlečega materiala in domač raztegnjen zelen pulover namenjena dnevnemu veseljačenju. Praznike pa vedno povezujem tudi z udobjem, ki ga ponuja moja namišljena koča sredi zasneženih planin, v kateri prasketa ogenj v kaminu, mi pa s piškoti okrašujemo dva metra visoko smreko. Svojo svečano garderobo si zato težko predstavljam brez pletenin. Mehkih in toplih ter nadvse praznično kičastih. Še zdaj imam v omari podaljšan snežno bel pulover s srebrnimi snežinkami, ki pa ga bosta letos nadomestila dva fantastična kosa. Jopico sem našla, oziroma me je z mežikanjem in bliskanjem prišitih kristalčkov našla kar sama v H & M. Takoj sem se zaljubila vanjo in jo doma spoznala z najbolj ponošenimi kavbojkami in spodnjo majico v beli – vem, da bodo odlična družba in da bom na družinski zabavi gotovo najbolj svetleča zvezda, vsaj v očeh svoje hčerke.

Najbolj brano