Umetnost nakupovanja: Počitniški outfit

Naša modna urednica Petra Windschnurer se je tokrat posvetila počitniškemu stilu in z obiskom cenejših trgovin nekaj denarja prihranila še za počitnice.

Umetnost nakupovanja: Počitniški outfit - Foto: Fotografije Mitja Božič in Aleksander Štokelj

Obožujem čas, ko je sonce visoko na nebu, sama se skrivam v senci velikega borovca, maestral pa nežno pozibava morje, ki se blešči in blešči. Vas odnese, kajne? Mene tudi. Prav zato sem tokratni obisk trgovin izkoristila, da poiščem oblačila, navdihnjena s počitnicami, ki jih sama enako navdušeno nosim tako na morju kot na ulici. Pa še ultramoderna so letos. Gremo?

Lanena poezija

Material, ki ga pri poletni modi ne smemo spregledati, je lan. Ima sicer pomanjkljivost, mečkljivost, zato bom poiskala kose, ki so tako posebni, da se motečih zgibank sploh ne bo opazilo. Široke lanene hlače na vrvico odpadejo. Videti so zelo vrečasto, še zlasti ko jih zadaj pohodimo z natikači ali sandalami.

Med iskanjem lanenih oblačil mi pade v oči zelo modna in posebna tunika Sisley. Geometrijsko nabrani rokavi po vzoru Viktorja & Rolfa ter Burberryja so vredni svojih 57, 90 evra. Nosila jo bom povsem samostojno s platnenimi copatami Topshop za 23 evrov in moškim panama klobukom iz Stradivariusa.

Tako cenovni kot tudi modni presežek iz lanu so še kratke hlače s čipko Massimo Dutti za 24, 90 evra (v teh bom skakala naokoli samo na dopustu) in kombinezon H & M v vojaško zeleni barvi. Tudi ta dva kosa se ne bosta branila belih platnenih superg, ki jih lahko nadomestite z dražjimi belimi allstarkami ali s klasiko moje mladosti – startaskami, tistimi čisto navadnimi, z originalnim retro napisom ob strani.

Nekaj mornarskega

V mislih imam pravi surovi mornarski stil, ki nima nikakršne povezave s šminkerskim marinskim promenadnim slogom. Spomnim se reklame za sardine Eva in svetilničarje, ki kljubujejo morskim valovom na mini otokih. Prva in zadnja izbira: črtasta majica in parka.

Prvo z manjšim oblikovalskim posegom najdem pri Dorothy Perkins. Velika pentlja mornarskemu stilu vdihne nekaj ženske miline in se več kot odlično ujame z raztrganimi ‘boyfriend’ kavbojkami (za nekaj strganega ne dam več kot 40 evrov). Ponudba povsem navadnih črtastih majic pa je najboljša v trgovini H & M, kjer vas po mojem okusu top različica s kratkimi rokavi in rahlo ponošenega videza pričakuje že za 7, 95 evra.

Iščem dalje in se spotaknem še ob sivo črtasto majico brez rokavov, z gumbki in vezenim detajlom okoli vratnega izreza. Všeč mi je in z mojo belo prosojno Chanelovo ruto bosta dober par.

Svetilniško navdihnjeno parko pa izvoham pri Topshopu. Brez nadaljnjega, bila je ljubezen na prvi pogled. Kapuca, zapenjanje na marsovčka, kockast vzorec. Predstavljam si, kako v nalivu v njej stojim ob atlantski obali, spodaj nosim le belo majico, kratke hlače in gumijaste škornje. Že zaradi tega je moja.

Na zeliščnem vrtu

Enako sproščujoča in udobna so oblačila, ki jih povezujem s Provanso. V spomin se mi prikradejo ženske, ki s senčnikom na glavi v velik koš nabirajo zelišča in sivko. Nosijo, kaj pa drugega, modra oblačila. Približno nekaj tak­šnega, kot je top Promod. Preprost in obenem zanimiv kroj, vrvica za zavezovanje in črtasta obroba mu pričarata nekaj sredozemske svežine.

Ko v Massimo Dutti odkrijem še cekar z laneno obrobo za 29, 90 evra (v Pull and Bear vas čaka še cenejši primerek za 19, 95 evra), vem, da bom oboje nosila s kaki zavihanimi kratkimi hlačami in gladiatorkami iz lanskega leta. Poletje, prihajam.

Najbolj brano