Umetnost nakupovanja: Športno je seksi

Pravijo, da je šport drag špas. Tale modni ne bo. Naša modna urednica Petra Windschnurer je izbrskala najboljše med najcenejšimi.

Umetnost nakupovanja: Športno je seksi - Foto: Fotografija Imaxtree, Fotografije Mitja Božič, Tadej Windschnurer in Imaxtree

Naj vam kar takoj priznam, da sva si šport in jaz zelo na vi, z modnimi športnimi cunjicami, ki jih letos ne manjka, pa smo si zelo na ti. Povohali smo se že lani, ko sem našla čudovit razvlečen pulover s kapuco iz sive trikotaže in je bil kot ulit v družbi pajkic z neti. Letos pa kot darilo z neba: šport je modne oblikovalce obnorel. Več kot zadosten razlog za šoping v sklopu moje rubrike. Pripravljena, pozor, zdaj – in že iščem edinstvene primerke, ki bodo v mojo omaro vnesli nekaj športnega optimizma.

Športni blink blink

Ker govorimo o modno usmerjenem športu, ne smem pozabiti, da klasičen uniformiran športni pulover ni v ožjem izboru. Joj, pa toliko luštnih sem našla in vem, kako udobni so in pripravni za popoldanske sprehode ter valjanje po kavču. Kot zaprisežena raziskovalka modne ponudbe pri nas si želim kos, ki športno osnovo nadgradi z nečim posebnim. Z detajlom, ki udobni vsakdanjosti doda nekaj bleščečega. Že vem, iščem športni glamur.

Prvi predmet poželenja odkrijem v H & M. Siv bombažni pulover z netopirskimi rokavi in s svetlečim okrasjem na ramenih, ki močno spominja na vojaške čine iz kolekcije Balmain, bo odlično popestril cvetlične 'spalne' kratke hlače. Tudi ob raztrganem in spranem džinsu bo videti prepričljivo.

Veliko bolj fina, a še vedno športno navdihnjena različica visi tudi v trgovini Massimo Dutti. Top iz melanžne sive trikotaže na izrezu krasijo kristali in ustvarjajo draperijo, ki bi je bili veseli celo bogovi na grškem Olimpu. Top za 69, 90 evra je že moj in komaj čakam na toplejše dni, ko ga bom lahko nosila skupaj z vrečastimi hlačami in s sandalami z nizko peto, v lase si bom vpletla še nekaj v kito spletenih trakov in tako popolnoma ugodila športni modni zapovedi.

Nekaj posebnega so tudi tunike iz trikotaže ali pletiva, ki se z nekaj potegi vrvic, vpetih v pasu ali v velikih žepih, iz prevelikega vrhnjega dela moške trenirke spremenijo v zanimivo poletno žensko obleko. Nosimo jih samostojno. Edino, kar se jim lepo poda, je masiven moški nakit primitivnega jamskega videza. Lep primer te sodobne trenirka obleke vas čaka v trgovini Massimo Dutti za 79, 90 evra, še lepši pa v Outletu Difusione Tessile v Miljah. Lanskoletni model SportMax Code je lahko vaš že za približno 50 evrov.

Kolesarke

Svojo veliko vrnitev na modno sceno so končno dočakale tudi kolesarke. Priznam, da sem jih v poznih osemdesetih z veseljem nosila; letos pa nanje – čeprav so bile na pisti ob podaljšanih tunikah puloverjih videti odlično – gledam z distanco.

Prve in edine, ki niso res prave kolesarske hlače, v katerih bi jurišala na Vršič, najdem v Topshopu. V njih stojim pred ogledalom. Spomin na poskakujočo Neneh Cherry in tiste mega uhane z dolarji je prehud. Odločim se, da tokrat ne bom žrtev mode. Edine kolesarke, ki bodo pogojno krasile mojo ta zadnjo, bodo iz džinsa. Najdem jih v s.Oliverju za 52, 95 evra.

Skupaj s sandalami gležnjarji niti niso videti tako slabo. Bom še razmislila. Veliko bolj kot kolesarke so mi všeč oprijete elastične hlače s 'ščitniki' na kolenih, ki jih v črni barvi najdete v trgovini Massimo Dutti že za 79, 90 evra. Nerazdružljiv par bodo postale s športno belo tuniko Vero Moda, ki kliče po pozornosti s kovinskimi obroči na vratnem izrezu in naramnicah. Priznam, našla sem svojo najljubšo športno kombinacijo sezone.

Šprint v petah

V veliko veselje mi je tudi dejstvo, da je športni stil letos zelo seksi. Se pravi, tekanje na avtobus v športnih copatah odpade. Visoke pete so ob trenirkah obvezne. Pravzaprav so obvezni gležnjarji, ki se močno spogledujejo tudi z vojaškim stilom. Vem, da takšnih, kot jih že mesec dni občudujem na fotografijah Alexandra Wanga, po denarnici prijazni ceni ne bom našla, sem pa vseeno zelo zadovoljna z ulovom v Humanicu. Semiš gležnjarji z leseno peto SMH vas bodo stali 79, 95 evra.

Malce ceneje jo boste odnesle v Topshopu z nakupom platnenega modela z gumijasto peto. Ko bo tekanje v njih resnično hudič, jih lahko preprosto pospravite v športno torbo Stradivarius (motijo me edino ročaji, ki so izdelani iz umetnega usnja) in se na pijačo modi navkljub odpravite v tistih pravih ponošenih športnih copatah.

Najbolj brano