Trije dnevi v Beogradu

Na moj balkanski naglas in dejstvo, da sem iz Beograda, se ljudje različno odzivajo. Po navadi me sprašujejo, ali poznam kakšnega Marka, komentirajo pestro nočno življenje ali povedo, da imajo babico iz Srbije.

Naj povem, da se je zaradi prvih dveh vsekakor vredno odpraviti v srbsko prestolnico, babico je pa tudi treba kdaj obiskati. Ste kdaj pomislili, da bi se v Beograd odpravili ob koncu tedna le zato, da bi šli po nakupih?

Tekst in fotografije Irena Dvoržak

Trije dnevi v Beogradu - Foto: Fotografija Irena Dvoržak

1. dan

Ker imamo le tri dni časa, ne bomo ovinkarili in se bomo odpravili kar v središče dogajanja – 'kod konja'. Zakaj je konj postal pomembnejši od njegovega lastnika – človeka, ki je zaslužen, da si je mesto priborilo svojo neodvisnost pred Turki in dobilo narodno gledališče – je težko pojasniti. V vsakem primeru si ga boste zapomnili, če ne zaradi drugega, zaradi ene izmed najlepših ulic v mestu – Knez Mihajlove.

Preden pokukamo v vsako trgovino skoraj kilometer dolge nakupovalne pešcone, bomo dan začeli značilno po srbsko – v eni od številnih kavarn na Obilićevom vencu bomo popili dolgo, vročo, črno in močno turško kavo. Pozor: izraz dolga kava se nanaša na čas, ki ga namenite pitju kave, in ker se ta lahko zavleče do kosila, bomo postopek skrajšali in se odpravili po nakupih.

Načelno velja, da se pravi Beograjčani ne marajo prerivati skozi gnečo vedno utripajoče ulice kneza Mihajla. Ulica, za katero velja, da je bila že za časa Rimljanov center antičnega Beograda oziroma Singidunuma, je zaščitena z zakonom kot ena izmed najstarejših in najvrednejših monumentalnih delov mesta. Če prištejemo še, da je ta ulica dom trgovin znanih blagovnih znamk, kot so Zara, Mango, Monsoon, MaxMara, Nike for Women, se je vsekakor vredno preleviti v turista in nakupovati.

Mamice bodo za svoje malčke našle zanimiva oblačila domače znamke Todor, za kakovostne usnjene izdelke obiščite Mono, če potrebujete nov kostim ali plašč, pa se odpravite v Afrodito. Za vse, ki denar rade zapravljate za lepo spodnje perilo, je pravi naslov Extreme Intimo. Če vprašate mene, kaj se najbolj izplača kupiti, pa se odgovor glasi: knjige. Seveda se vam ni treba odločiti za tiste v cirilici, kupite lahko katero izmed svetovnih uspešnic v tujem jeziku, ki so zaradi večje naklade cenejše kot v Sloveniji. Obiščite knjigarne Mamut, Akademija in Plato.

In ko končate naporno brskanje po trgovinah, je prav, da se usedete na klop, si odpočijete ter zavrtite čas nazaj … dobrodošli na Kalemegdanu! V času turške vladavine je bil prizorišče bojev (kale pomeni trdnjava, megdan pa boj), danes pa je priljubljena zelena oaza v središču mesta.

Popoldan lahko preživite v zanimivem živalskem vrtu, spijete kavo na kalemegdanski terasi, ki ponuja razgled na mogočno sotočje Save in Donave, ali pa odigrate partijo tenisa. Moški del lahko pošljete na ogled košarkarskega treninga kluba Crvena Zvezda ali Partizan – odvisno od njihove 'ideologije', seveda. Vse to v senci več kot tisoč let stare trdnjave.

Zvečer se odpravite na reko. Če razvpiti splavi niso za vas, predlagam, da se na večerjo odpravite v restavracijo Cantina de Frida ali pa spijete pijačo v kavarni Velike stepenice, ki ponuja čudovit razgled na reko, Brankov most in osvetljeni Novi Beograd. Pravim hedonistom pa predlagam obisk Rakija bara v znamenitem 'bar streetu' Strahinića bana.

2. dan

V soboto se odpravite na eno izmed tržnic – meni najljubša je Bajlonijeva pijaca. Ni se vam treba pogajati za ceno paradižnika ali preverjati, ali je mladi sir res mlad – prepustite to izkušenim beograjskim gospem in uživajte v utripu, barvah in vonjavah.

Za dobro ponudbo vintidž kosov pa obiščite tržnico v Zemunu in si oglejte del mesta, ki je včasih pripadal avstro-ogrski monarhiji. Nato spijte kavo v Skadarliji, boemski četrti, in če nočete, da vam kaldrma (cesta iz kamnitih kock) uniči nove čevlje, predlagam, da obujete nizke pete. Te vam bodo prišle prav tudi pri raziskovanju beograjske modne scene.

Prva postaja: Punkuffer, trgovina unikatne mode za dame in gospode. Naj vas ne skrbi, če si zaželite kakšnega kosa, ki ga nimajo v vaši številki – oblačila izdelujejo tudi po merah in željah. Obleka pa seveda ni popolna brez popolnih čevljev – te lahko najdete v trgovini Distante. Vivienne Westwood, Giuseppe Zanotti, Barbara Bui, Viktor & Rolf so nekatera izmed imen, s katerimi lahko preživite urico ali dve.

Na naslednjem vogalu si v Elixir juice baru privoščite slastni smoothie. Vzemite ga s seboj, saj nas že čaka Inglot – trgovina z ličili v tisoč in eni barvi. Njihovi izdelki so narejeni v Evropski uniji, ne vsebujejo parabenov in niso preizkušeni na živalih.

Francoski šik za moderne princese ponuja trgovina Pierre Premier, najbolj zanimive in živopisne plašče ter modne dodatke pa najdete v trgovini Uppa Druppa. Toda tisto, kar najbolj popestri beograjsko modo, so mladi oblikovalci. Njihove originalne kreacije po (za zdaj) zelo ugodnih cenah lahko najdete v skritih kotičkih alternativne beograjske modne scene.

Zavijte v Svetogorsko ulico in obiščite Kolabs in Šlic ali se sprehodite do kulturnega centra Grad, ki enkrat na mesec organizira manifestacijo mladih oblikovalcev Moda za poneti.

Vse lepo in prav, da ste ves dan tekali po trgovinah, vendar če se v soboto zvečer ne odpravite ven v novih oblačilih, niste naredili ničesar. Obiščite Pire, restavracijo znane modne oblikovalke Dragane Ognjenović, in uživajte v zdravem, organskem slow foodu. Vedno znova me presenetijo s svojim pirejem (pire z zeleno, red hot chili pire, vasabi pire) in sarmicami, zavitimi v trto. Vinska karta je odlična, koktajli prav nič ne zaostajajo. Poskusite passion fire, izdelujejo ga iz desetih vrst belega alkohola ter stisnjene pomaranče in limone. Pravijo, da še nikomur ni uspelo naročiti druge runde …

Sprehodite 'štikle' do enega izmed bliž-njih gledališč – alternativcem bo všeč repertoar Ateljeja 212, za tiste, ki radi žvižgate melodije, pa je obvezen obisk Pozorišta na Terazijama. Mogoče ste si na Ljubljanskem poletnem festivalu že ogledali njihovo uspešnico Maratonci tečejo častni krog?

Če vas še vedno obvladuje nakupovalna mrzlica, se v vročih poletnih nočeh odpravite na Dorćol Shopping Night. Takrat so trgovine odprte do polnoči, kreacije priznanih domačih oblikovalcev pa znižane tudi do 50 odstotkov.

3. dan

Dan bomo začeli v Supermarketu. Ne, ne predlagam, da preostale nakupovalne urice namenite iskanju kruha, peljem vas na nedeljski džez branč v trgovino s konceptom Supermarket concept store. To ni le prostor, kjer lahko uživate v kavi in odlični ponudbi domačih in tujih oblikovalcev, kot so United Nude, Acne Geans, Suzana Perić, Fly London, Normann Copenhagen, temveč so tu tudi restavracija, wine & choco bar, spa ter cvetličarna. Več kot sto kvadratnih metrov je namenjenih razstavnemu prostoru, kjer se organizirajo razstave, performansi in modne revije.

In ker je nedelja dopoldne, se lahko ustavite v cerkvi. Seveda vas ne silim, da bi postali pravoslavka, predlagam le, da se sprehodite mimo Saborne crkve ter Srpske patrijaršije in občudujete arhitekturo. Še nekaj korakov naprej in že ste pri Konaku knjeginje Ljubice – nekdanjega doma zelo izobražene, stroge, samosvoje, pa tudi ljubosumne srbske kneginje, ki je v političnih vprašanjih pogosto nasprotovala svojemu možu.

Čez cesto stoji najstarejša kafana v Beogradu, ki se zaradi bližine cerkve ni smela oglaševati in je imela na svojih vratih le vprašalnik. Tako jo še danes poznamo kot kafano Znak pitanja.

Ker so (razen v Knez Mihajlovi) ob nedeljah vse trgovine v središču mesta zaprte, se odpravite čez most na drugo stran Save. Če se v vas skriva avanturistka, se boste odločili za avtobus. Če ne prenašate prav dobro gneče, možnosti, da ostanete brez prsta na nogi, pa predlagam, da se usedete v taksi – so zelo poceni, zanesljivi in številčni, le stopite na ulico in dvignite roko v manhattanskem stilu. Odpravljamo se na Ušće.

Ne, ne čaka vas miren sprehod na sotočju dveh rek, temveč noro tekanje po 140 trgovinah v najbolj obiskanem trgovskem centru v Beogradu. Tukaj boste dobili vse, od spodnjic do novega kavča. V Cofee roomu poskusite sladoled, narejen iz sojinega mleka in trsnega sladkorja, porabite še zadnje dinarje za srbsko izdajo Elle in si oddahnite – nakupovanja je konec.

Ne glede na to, ali ste se v Beograd prišli zabavat, zaljubit ali nakupovat, mesto vas ne bo razočaralo. Zabavala vas bosta hitri utrip in nervozni promet, nabrali si boste novega znanja iz 500 let stare zgodovine, zaljubili se boste v ljudi, ki so takšni kot mesto, v katerem živijo: trmasti, glasni, cinični, a vedno odkriti, širokosrčni in polni humorja.

Najbolj brano