TEST: živite prehitro?

Ste žrtev usodnega hitenja, ki je zaznamovalo naš čas, in vaše življenje mineva z nadzvočno hitrostjo ali ste morda ena izmed tistih počasnic, ki se jim še uspeva upirati? Rešite naš test in ugotovite nekaj novega o sebi.

TEST: živite prehitro? - Foto: Fotografija Joshua Jordan

1. Kaj je v tem trenutku vaša največja želja?

? Hitro rešiti tale test in 1. lotiti se pranja občutljivega perila; 2. povečerjati, kar pomeni izbrati med hruško in sirom; 3. obesiti svoje svilene tunike na zložljivo sušilo; 4. potegniti na dan likalnik z upanjem, da mi bo uspelo vse zlikati do 23. ure, nekako med beganjem med priljubljeno nanizanko in robovi kostima Malega princa, ki mora biti končan do šolske proslave.

? Rešiti tale test in se še vseeno pravočasno vrniti domov, da objamem tistega moškega in tiste otroke, ki jih tako globoko ljubim.

? Da bi končno kdo razumel, da bi že dejstvo, da bi mi uspelo rešiti test iz Elle, pomenilo pravi čudež, saj je moje življenje en sam vrtinec nerazumljivih obveznostih … Opravljati službo kadrovnice je ob dveh otrocih pač nečloveško!

2. Kolikokrat na dan pogledate na uro?

? Skoraj nikoli, saj nimam časa.

? Skoraj nikoli, saj mi notranja ura vedno napove točen čas.

? Vsako uro, da vidim, ali mi bo že danes uspelo začeti pregledovati spise za jutri.

? Vsakih pet minut, ker me je strah, da že zamujam.

3. Kaj je v vašem življenju na prvem mestu?

? Res mislite, da si imam čas zastavljati takšna vprašanja?

? Otroci, partner, mama, služba, obleke, kilogrami, hiša in vrt, kuhanje, prijateljice, ure pilatesa, elektronska pošta, proračun in seveda moji lasje.

? V teoriji ali v praksi? Zavedam se namreč, da so pomembni ljudje, ki jih imam rada, a dejansko veliko več časa preživim s svojimi sodelavci.

? V mojem življenju je na prvem mestu … to, da bi mi končno uspelo ugotoviti, kaj je v mojem življenju na prvem mestu.

4. Najlepši poklon, ki vam ga je dala mama:

? »Tudi tebi lahko uspe.«

? »Tako zelo si mi podobna.«

? »Tako dejavna si.«

? »Tako preudarna si.«

5. Vaš zadnji obrok je bil:

? Solata s pršutom, saj pečenka, ki sem jo začela pripravljati ob 20. uri, po dveh urah še ni bila gotova.

? Solata s pršutom, saj bi se mi utrgalo, če bi morala kuhati še med tednom.

? Kraški pršut v testu in solata s portulakom iz biološke pridelave … Če hočem biti gurmanka, se moram dobro organizirati.

? V restavraciji pod mojim stanovanjem, saj je mesar, ko sem prispela, že zapiral, solata, ki mi jo je uspelo kupiti med dvema sestankoma, pa je bila že vsa uvela.

6. S partnerjem se ljubita …

? Pogosto.

? Zelo pogosto.

? Prepogosto.

? Lahko bi se pogosteje.

7. Čas, ki ga preživite v avtomobilu, je za vas:

? Zelo stresen, ujet med prometnimi zamaški, iskanjem prostih parkirnih mest, potuhnjenimi radarji …

? Trenutek miru v mojem dnevu.

? Čas, ki ga lahko izkoristim, da pokličem v šolo, se dogovorim za sestanke, poskrbim za večerjo s prijatelji in, seveda, da osvajam fante na motorjih.

? Koristen čas, saj si lahko, ker za volanom ne opravljam službenih pogovorov, napolnim baterije s poslušanjem svojega priljubljenega kulturnega programa.

8. Koliko časa potrebujete, da se zjutraj odpravite?

? 20 minut, da se oprham, obrijem, naličim, uredim lase, prisluhnem vremenski napovedi, se oblečem in odločim med dvema paroma čevljev, pozajtrkujem, peljem psa na sprehod, preverim šolske torbe svojih otrok … Navajena sem, zato mi ni težko.

? 20 minut, saj moram zjutraj poskrbeti za otroke, za partnerja in za psa. In to me živcira!

? 20 minut, saj večino stvari pripravim že zvečer. Sovražim biti pod pritiskom.

? 20 minut, da se oblečem. Ne ličim se in skoraj nikoli ne zajtrkujem. Ni časa.

9. Izgubiti nameravate …

? 1 kilogram na teden do 1. novembra letos.

? 2 kilograma do leta 2012.

? 5 kilogramov do oktobra letos.

? 3 kilograme do božiča.

10. Ko slišite besedo upokojitev, pomislite:

? Na duševni mir.

? To bo nočna mora, saj bom marca leta 2057 poskušala najti vso dokumentacijo, s katero bom dokazovala upravičenost do upokojitve.

? O upokojitvi ves čas razmišljam – vso dokumentacijo imam urejeno in pripravljeno, redno obnavljam izračune in seveda varčujem.

? Oh, ne spominjajte me! Ko pomislim na trud, ki ga vlagam, in na mučnost svojega dela, za katero bom imela pri 85 letih pravico do nekaj drobtinic, mi postane slabo.

11. Če bi se morali v življenju česa znebiti, bi izbrali:

? Mikrovalovno pečico.

? Podvezice.

? Dva ali tri otroke.

? Električni depilator.

12. Osemurni nočni spanec je za vas:

? Nekaj nepojmljivega.

? Nujno potreben.

? Neobičajen.

? Običajen.

13. Najbližji vam pogosto govorijo:

? »Tako počasna si! «

? »Tako popolna si! «

? »Tako hitra si! «

? »Tako dolgočasna si! «

14. Kaj najpogosteje očitate svojemu pametnemu telefonu?

? Elektronsko pošto prejme v trenutku, zato se težko pretvarjam, da mi je ni uspelo prebrati.

? Škoda, da ne more tudi tiskati.

? Kateremu? Blackberryju ali iPhonu?

? Škoda, da ni tako hiter, kot sem sama.

15. Vedno najdete čas, da:

? Pregledate novice tekočega dne.

? Preberete televizijski spored s predstavitvami najnovejših filmov.

? Preberete zadnjo uspešnico (roman), čeprav menite, da gre za popolno izgubo časa.

? Obiščete gledališko predstavo, koncert, se odpravite v kino, preberete roman …


Rezultati

? prevladujejo

ŽIVITE S HITROSTJO 5 KM/H

Ne, niste se zmotili pri seštevanju, res sodite v kategorijo najpočasnejših. Žal nam je, če ste razočarani, ker ste se počutili kot ponosna gepardka, ki spretno galopira med vsemi obveznostmi, vendar ste pravzaprav zajčica, ujeta v dolgočasnem vsakdanu. Seveda poznate naglico, nikakor niste med zadnjimi, saj tekate od sestanka do sestanka, od jutra do večera hitite in mrzlično črtate opravila v svoji beležnici, a kam vas je vse to sploh pripeljalo? Ste si vzeli čas in razmislili o svoji prihodnosti? Vaše na videz podivjano življenje je pravzaprav upočasnjeno bivanje, ki vas zadržuje na mrtvi točki.

? prevladujejo

ŽIVITE S HITROSTJO 50 KM/H

Vaša težava ni v vsem mogočem, kar vam čez dan uspe postoriti, temveč v načinu, kako to opravite. Vaš življenjski slog zaznamuje dejstvo, da se prav mučno pomikate naprej, kar je utrujajoče in vas zato upočasnjuje. Čas vam prehitro beži, saj ga ne znate dobro izkoristiti. Vaša energija se razprši, saj je ne znate pravilno izrabiti. Pa vendar je imate še precej na zalogi – dokaz so bučni družinski prepiri, ko se primerjate s tovornim oslom ter partnerju in otrokom očitate, da ste za vse sami. Ste uslužbenka z dvema otrokoma, pralnim strojem, polnim vodnega kamna, in moškim, ki se na daleč izogiba tlaki gospodinjskih opravil.

? prevladujejo

ŽIVITE S HITROSTJO 95 KM/H

Najbrž vam ne bomo povedali nič novega, če rečemo, da se nikoli ne ustavite. Ste loveča levinja, mati koklja in pohotna lisička obenem. Časa vam morda res ni uspelo spreobrniti v najboljšega prijatelja, vendar ga znate krotiti in v največji meri izkoristiti. Nikoli niste nepripravljeni, naj gre za prodajo jedrskega reaktorja ali način, kako najhitreje najti izgubljeno otrokovo igračo; znajdete se vedno in povsod, obenem pa se ne izneverite svoji karmi. Vzeli ste si čas in razmislili, kaj vam najbolj ustreza.

? prevladujejo

ŽIVITE S HITROSTJO 155 KM/H

Vas je rezultat šokiral? Vi, želvica, ki potrebujete 45 minut, da operete solato, dva dni, da napolnite hladilnik, dva meseca, da odgovorite na elektronsko sporočilo, dve leti, da obesite zavese, vi rušite vse rekorde? Da, prav vi! Vi ste tisti, ki ste dojeli bistvo življenja. Vi ste tisti, ki veste, da se morate, če želite priti daleč, peljati počasi in prej predvsem razmisliti o smislu celotnega potovanja. Dirjanje pobesnelega konja res ni vaš slog. Vaši življenjski cilji so sicer zelo jasni, vendar tudi zelo oddaljeni. Ste 155 kilometrov oddaljeni od njih, naj gre za zaposlitev, moškega ali hišo, prepričani pa ste, da jih boste v svojem ritmu zagotovo dosegli. Medtem pa bodo vaše solate nedvomno najbolje oprane v Sloveniji in vaše zavese brezhibno poravnane . .

Najbolj brano