Spomladansko čiščenje

Naredite popolno dobrodošlico pomladi – očistite vsak kotiček svojega doma in pisarne ter pustite svežim energijam, da napolnijo vaš prostor.

Spomladansko čiščenje - Foto: Fotografija Shutterstock

Bi pomlad raje doživeli in preživeli na prostem kot med kramo, prahom in neskončnim drgnjenjem? Zagotavljamo vam, da se boste po urah čiščenja počutili le še bolj sveži, mladostni, sproščeni in pripravljeni na prebujanje novega, pomladna sapa pa bo osvežila vsak delček vašega doma.

»Če hočete živeti prijetno, je pomembno, da imate doma in v službi dober pretok življenjske energije, « pravi Karen Kingston, avtorica knjig Čiščenje nereda in feng šui ter Ustvarjanje svetega prostora in feng šui. Okoli umazanije (prahu, nesnage, maščob, oblog in drugih nemarnosti) se vedno nabirajo nizke energije.

Zato tudi izrek Čistoča je blizu božanskosti. Kingstonova nas pouči o občutjih, ki nas prevzamejo, ko stopimo v zanemarjen prostor, v katerem se nabirajo predmeti in umazanija. Ponavadi se v takšnem prostoru ne počutimo prijetno.

Odprite okna in svoje srce

Nered ovira gladko pretakanje energije po prostoru, to pa povzroči, da se njegovi prebivalci počutijo zavrte in/ali zmedene, opozarja Kingstonova. »Nered se pojavi kot simptom tistega, kar se dogaja z nami, potem pa postane del problema – hujši je, več zastale energije privlači.« Saj poznate tisto – mudi se vam in na postelji pustite oblačila, ki ste jih sprva hoteli obleči, nato izpraznete in zamenjate še torbico, in ko pridete domov, se kupi začnejo povečevati, če se takoj ne lotite pospravljanja v omaro. Ko se odločite in uredite svoj dom in delovni prostor, bodo spremembe prišle same po sebi (tudi v osebnostni rasti, saj boste naredili prostor za novo).

Spopadite se s koti nenehnega nereda

Karen Kingston, svetovalka za feng šui in čiščenje prostora, trdi, da je vsak vidik našega življenja zasidran v življenjskem prostoru, zato lahko pospravljanje nereda popolnoma preobrazi naše bivanje. Če se vam nekje torej vedno nabira navlaka, imate verjetno tudi težave na področju, ki ga ta prostor simbolizira. Naredite preprost preizkus – ne dovolite si več, da je ta prostor ‘nastlan’. Vedno ko se bo začelo kaj nabirati, to takoj počistite, in kot trdi Kingstonova, bodo tudi težave, ki so povezane s tem prostorom, pobrale šila in kopita ter odšle iz vašega življenja, še preden se boste zavedeli.

Nered je del preteklosti

Kingstonova trdi, da nas nered zadržuje v preteklosti. »Kadar je zapolnjen ves prostor, ki vam je na voljo, v vaše življenje ne more vstopiti nič novega. Vaše misli se raje mudijo v preteklosti in bremenijo vas težave, ki se vlečejo že predolgo. Preteklost obtožujete za zdajšnje razmere, namesto da bi prevzeli odgovornost in ustvarili boljši jutri. Ob čiščenju nereda se boste spoprijeli s svojimi težavami in se premaknili naprej. Za lepšo prihodnost morate pustiti preteklosti, da odide.« Tisti, ki jih duši nered, naj bi bili večkrat potrti in podvrženi depresiji, pogosto naj bi bili zaprti, izdajali pa naj bi jih tudi nečista polt in oči brez leska. »Prostor je izraz našega stanja. Ko čistimo, se sprosti energija, zaradi katere postane tudi življenje lažje, izboljšajo se celo odnosi z drugimi ljudmi, « potrjuje Marjetka Novak, angelska terapevtka, ki se ukvarja tudi s čiščenjem s pomočjo angelov in dev.

Ne zmorete sami? Pokličite čistilni servis.

Čiščenje vas sicer res napolni z energijo, a delo lahko prepustite tudi za to usposobljenim. Pojdite na izlet, ključe stanovanja pa prepustite čistilnemu servisu. Vse stvari, za katere ne vedo, kam z njimi, naj dajo v škatle (ločijo naj papirje, oblačila, igrače). Obljubite si le, da se jih boste, ko se boste vrnili v bleščeče stanovanje, lotili takoj, škatle pa zavrgli, da ne bi pozneje postale zbiralke nereda. Če vas tudi po generalnem čiščenju stanovanja še ni prijelo, da bi se ga od zdaj lotevali sami, ali pa vam za to preprosto zmanjkuje časa, naročite čistilni servis enkrat ali dvakrat na teden. Tudi tako bo vaš dom zadihal, vaše življenje pa bodo napolnile nove, čistejše barve.

Otresite se vsega, česar ne potrebujete ali ne marate

Če česarkoli, kar jemlje prostor na vaših policah, niste uporabljali že leto dni, tistega preprosto ne potrebujete. Podarite prijateljem, dobrodelni ustanovi, prodajte ali zavrzite. Prav tako se znebite vseh daril in spominkov, ki vam sploh niso bili nikoli všeč ali pa so stvar preteklosti in le še obremenjujejo vaša čustva (tudi fotografije! ).

Ne morete več zapreti vrat omare, pa še vedno trdite, da nimate nič za obleči? Vsa oblačila dajte iz omare in jih pospravite – najljubša nazaj v omaro, tista, ki jih niste imeli oblečena že leto dni, pa podarite prijateljicam ali jih odložite v zabojnike Humane. Nato pa se lotite še vseh posodic v kopalnici in zavrzite vse, kar napol prazno zaseda premajhne police že več kot dva meseca.

Arhiv Elle,
fotografija promocijsko gradivo New Yorker

Najbolj brano