Šoping: Istanbul

Istanbul je zagotovo druga beseda za hedonizem. Bije v ritmu mujezinov, ki petkrat na dan kličejo k molitvi, in božanskih slaščic, ki kličejo h grehu nonstop.

Tina Torelli, fotografije promocijsko gradivo

Popolnoma nova skušnjava, ki so si jo omislili Turki, pa je Istanbul Shopping Fest, 40-dnevni nakupovalni maraton, ki med 18. marcem in 26. aprilom (ja, prav zdaj!) poteka vse od trga Taksim do snobovske Bagdat Avenue na azijski strani mesta, pa v Cevahirju, Capitolu in preostalih 92 nakupovalnih središčih, v katerih tečejo popusti, modni dogodki in – žur.

Odmrznite svojo kreditno kartico

kot strastna zapravljivka in skličite prijateljice. Naj se šoping v mestu začne.

Omislite si fantastično znižan Diorjev top, ne pozabite pa na copatke s cofki a la Dior (5 evrov), turške hlače a la Dior (10 evrov), usnjeno torbo a la najboljša usnjena torba za nizko ceno na Velikem bazarju.

Med nakupovanjem nikoli ne zavrnite ponujene kave, jabolčnega čaja in koščka lokuma

(ki se bo v vašem kovčku na poti nazaj znašel pod imenom Turkish Delight).

Vse o nakupovalnem festivalu si preberite na www.istshopfest.com, nastanitvi v Istanbulu na www.wwsturkey.com, letalsko vozovnico odlične letalske družbe Turkish Airlines pa si rezervirajte na www.thy.com.

Čaka vas gurmanski obrok družbe DO&CO, ki skrbi tudi za dogodke karavane formule 1.

9 nujnih (kulturnih 'kosov'):

Trg Beyazit in Bajazitova mošeja, Pokriti ali Veliki bazar, Egiptovski ali Dišavni bazar, Hipodrom, Modra mošeja, Hagia Sofia – Sveta Sofija, Palača Topkapi, Bospor in vožnja s trajektom, Palača Dolmabahče, predsedniško domovanje Atatürka, ulica Istiklâl.

Otomanski meni (restavracije Matbah v Sultanahmetu)

Otomanski osvajalci so si po svetu prisvajali tudi recepte, zato je otomanska kuhinja v glavnem plen jedi Egipčanov, Hetitov, Rimljanov, Arabcev in Balkancev.

Kalamar Dolmasi
– kalamari, polnjeni z rižem, pinjolami in ribezom … dišijo po cimetu in meti.
Gemici Böreği – mornarjeve rolice ali različne vrste sirov in grah, pečeni v listnatem testu, zraven postrežejo med.
Nırbach – mesne kroglice v omaki iz koriandra, ingverja, cimeta in sirupa granatnega jabolka  v družbi nasekljanih orehov.
Helatiyye
– mlečni puding s sadjem in orehi v vrtničnem šerbetu.

Turški zajtrk

Je krepak in ga ne smete kar prezreti (misliji in energijske ploščice v Turčiji strogo prepovedani!). Sestavljen je iz sira, masla, oliv, jajc, paradižnika, kumar, paprike, pekočih klobasic (sucuk), meda v satju, jogurta (beseda jogurt prihaja iz turške besede yoğurt!) in tankih hlebčkov (pida). Čez dan si privoščite köfte, börek ali döner. Lahko pa tudi baklave, posebej dobre so v mini izvedbi in posute s pistacijami. Afiyet olsun! Dober tek!

Najbolj brano