Sebastjan Cimirotič, nogometaš

Rahlo neobrit in vprašujočega pogleda nas zadnje čase gleda z naslovnic revij kot z nogometnega igrišča, pa vendar pravi, da je najprej nogometaš, potem vse drugo. Morda res, a priznati moram, da je Cime zame najprej moški, potem nogometaš in na koncu še filozof, s katerim bi lahko delila marsikatero žensko misel, se zabavala in nasmejala. Poleg tega je eden izmed zadnjih prepoznavnih kavalirjev, ob katerem je nemogoče plačati kavo. Pravi, da je trenutno samski in da ga resna zveza ne zanima, strto srce se celi počasi, ali pač?

Sebastjan Cimirotič, nogometaš - Foto: Fotografija Fulvio Grissoni

Slovenska nogometna pravljica se prav neverjetno ponavlja, vendar tokrat brez vas. Kaj se je v slovenskem nogometu spremenilo, odkar ste potovali na svetovno prvenstvo v nogometu?

Oh, takrat smo mislili, da bo vse drugače, pa ni šlo čisto nič naprej. Slovenija je majhna država, ni nogometna država, zato mislim, da že udeležba na svetovnem prvenstvu v nogometu pomeni toliko, kot bi bili svetovni prvaki. Veliko razliko vidim v reprezentancah: ko smo prvič potovali na SP, so bili v moštvu trije, štirje posamezniki, ki so lahko naredili ali pa rešili tekmo, fante, ki bodo odpotovali v JAR, pa krasi kolektivni duh.

Imajo možnost za uspeh?

V zahtevni skupini so, vsaka ekipa je po svoje naporna, čeprav bi lahko kdo zamahnil z roko, da so ZDA in Alžirija nenevaren nasprotnik. Sam sem bil nad pripravljenostjo Alžirije presenečen, Američani se iz leta v leto bolj trudijo in več vlagajo, Angleži so pa tako ali tako špica, razred zase.

Kakšen nogomet radi gledate?

Rad imam umetnike, kot je Messi, ki igra drugačen nogomet, kot ga igrajo drugi. Vsak teden bi hodil na velike nogometne tekme, če bi živel kje v tujini, ni mi žal denarja za to. Všeč mi je nogometni klub Barcelona, všeč mi je njihova politika kupovanja in vzgajanja igralcev, vrhunski klub, skratka, z vrhunsko igro.

Boste prvenstvo spremljali v živo?

Mislim, da ne, čeprav sem resno premišljeval o tem. Takrat bo čas za treninge, ki jih zdaj zaradi poškodbe ne morem opravljati, rad pa bi se čim prej vrnil na igrišče in zaigral, samo o tem premišljujem.

Ste zaradi poškodb kdaj hoteli prenehati igrati?

Seveda so trenutki, ko premišljuješ, zakaj se to dogaja prav tebi, a nikoli se nisem vdal. Mirno bi lahko sklical tiskovno konferenco in objavil, da se poslavljam, a ne bi rad tako odšel. Rad bi še kaj naredil za Olimpijo, odigral kak­šno dobro tekmo, dal še kakšen gol ali dva . . Dokler bo zdravje, bom treniral in igral. Moram reči, da se po poškodbi vedno rad vrnem, težko mi je le, kadar se ne morem na polno pripravljati.

Že veste, kaj boste počeli po koncu kariere?

Nerad se pogovarjam o tem, rad ostajam pri eni stvari in tisto delam dobro. Dokler igram nogomet, igram nogomet, potem bomo pa videli. Vsekakor bi rad ostal v nogometnih krogih, to obvladam in znam.

Javnost vas pozna tudi kot ljubitelja lepih deklet. Kaj je s to navezo – nogometaši in lepa dekleta?

Lepo je biti v družbi lepih deklet in se zabavati, nogometaši nismo izjema. (smeh) In čeprav je lepo, si lahko precej hitro tudi prizadet.

Govorite o osebnih izkušnjah?

Tudi. (vzdih) Konec koncev sem samo človek, želim si imeti punco, ženo, otroke, družino. To se mi zdi najbolj normalna želja na svetu, je pa res, da imam nekaj smole. Zdi se mi, da se mi vedno, ko bi moral postaviti končno piko na i, nekaj zalomi. Naenkrat ugotovim, da stvari niso takšne, kot sem si jih predstavljal, in potem ne gre več naprej.

Morda pa trenutek ni bil pravi?

Kdaj sploh je pravi? Hvala bogu, da je okoli mene toliko lepih, zanimivih in prijaznih deklet, a ne iščem le tega. Če rečem, da iščem normalno punco, sem že čuden. Pa razumem ženske, le ne vem, ali se bodo z moškimi kdaj uskladile, kdo ima prav.

To je pa presežek! Vsi moški trdijo, da ne razumejo žensk, vi pa, da jih, kaj je potem sploh težava?

Mislim, da si je treba za ljubezen in ljubezenski odnos vzeti čas. Lahko razmišljaš, da je nekdo s teboj zaradi denarja, a to boš zagotovo vedel šele sčasoma, tako kot boš počasi spoznaval, zakaj si ti z nekom, kaj ti daje . . Nekajkrat sem se grdo zaletel in opekel, in tega si ne želim več. Zaenkrat mislim, da je ljubezen na daljavo idealna.

Kakšna pa je idealna ženska? Kuha, igra nogomet in Playstation?

Ne, bistvo je, da razume tvoj način življenja in ti njenega. Lepo je, da ima svoj poklic, svojo službo, kariero, da ne sanjari vse dneve, kaj bo naredila iz sebe, pa nič ne naredi, potem si pa še ti kriv za vse. Če potrebuje spodbudo, ji jo dam, saj jo potrebujem tudi sam, vzdrževanje pa ni ljubezen. Če to primerjam z nogometom, se prav tako kot nor trudiš, da bi ti uspelo, denar, ki ga ob tem zaslužiš, pa ni razlog, da si tam.

Katja Golob

Fotografija Fulvio Grissoni

Najbolj brano