Vsebuje le 16 kcal na 100 gramov, njegova vsebnost vitaminov, mineralov in drugih koristnih spojin pa je izjemna.
V svetu, kjer prevladuje eksotična superhrana, skromne rastline pogosto ostanejo neopažene – vse dokler jih ne začnemo odstranjevati iz dvorišč. Tolščak (Portulaca oleracea) je prav takšna enoletnica, ki jo mnogi dojemajo kot plevel, čeprav v sebi skriva pravo bogastvo vitaminov in mineralov.
Ne spreglejte: Barva las, ki jo morate to jesen pokazati frizerju: Valižanska princesa postavila nov modni trend
Zapostavljeno superživilo
Tolščak se lahko pohvali z izjemno sestavo in hranilno vrednostjo. Vsebuje le 16 kcal na 100 gramov, a je bogat z vitamini A, C, vitamini skupine B, minerali, kot so magnezij, kalcij, železo, cink, kalij, ter omega-3 maščobnimi kislinami, katerih ima več kot katerakoli druga listnata rastlina, piše punkufer.hr.
Posebej dragocen je zaradi visoke vsebnosti gama-linolenske kisline (GLA) in alfa-linolenske kisline (ALA) – omega-3 maščobnih kislin, za katere je dokazano, da ščitijo srce, zmanjšujejo vnetja, uravnavajo raven sladkorja v krvi in so odlične za zdravje možganov. Za razliko od ribjega olja tolščak ne vsebuje holesterola, zato je idealen rastlinski vir omega-3 maščobnih kislin, še posebej za vegetarijance in vegane.
Zaradi svojih antioksidantov in protivnetnih spojin tolščak zmanjšuje tveganje za kronične bolezni, kot so srčne bolezni, visok krvni tlak in diabetes. Pomaga uravnavati holesterol, sladkor v krvi in prebavo, obenem pa pomirja zgago in vnetje črevesja.
Nekatere raziskave kažejo tudi na njegove koristne učinke na imunski sistem, kožo in okrevanje. Vendar pa vsebuje tudi oksalate, ki lahko spodbujajo nastanek ledvičnih kamnov, zato se je pred uživanjem priporočljivo posvetovati z zdravnikom, če imate težave z ledvicami.
Uporaba
Čeprav je danes pri nas skoraj pozabljen, je bil tolščak cenjen že v času Rimskega cesarstva, ko je bil del vsakodnevne prehrane, še danes pa je prisoten v številnih tradicionalnih kuhinjah – na primer grški, turški, indijski in mehiški.
Tolščak je preprost za vključitev v prehrano, saj ga lahko jemo surovega ali kuhanega. Enako okusen je v solatah, smutijih, omletah, kot pesto ali dodatek juham.
Če nabirate tolščak, ki ste ga do nedavnega imeli za plevel, pazite, da to ne počnete ob cestah. Je tudi zelo enostaven za gojenje, poleg tega pa je s svojimi rožnatimi, vijoličnimi, rumenimi in oranžnimi cvetovi ter značilnimi mesnatimi listi dekorativen, zato ga lahko zasadite kar sami. Zelo je hvaležen, ne zahteva veliko nege, hitro kali in se po vsakem obiranju znova obnovi.
Vir: danas.rs