Prsi kot odlikovanja

Ženske bi jih morale ne glede na velikost nositi ponosno. Vsaj toliko spoštovanja bi jim morale izkazovati, ker jih vsak dan stisnemo v košarico, ter jih negovati z ljubeznijo, ker so vedno tu, kadar jih tako ali drugače potrebujemo.

Prsi kot odlikovanja - Foto: Fotografija promocijsko gradivo

Prsi in navodila za uporabo

ODNOS

Ne poznam ženske, ki bi se svojimi prsmi ukvarjala toliko kot s svojimi lasmi ali gubami. Večini je napor že kupovanje ustreznega modrčka, kaj šele da bi se redno pregledovale ter uporabljale kreme za učvrstitev prsi in dekoltejev. Ženske se svojim oprsjem po navadi ukvarjajo: a) ko zapeljujejo in b) ko dojijo, c pride na vrsto šele ob zapletih in obolenjih. Za tako globok in zapleten odnos med žensko in prsmi je to vsekakor preskromno.

Prepričana sem, da je zahodna kultura, ki je prsi 'povzdignila' v najbolj opazen seksualni dodatek, kriva, da svojih dojk nočemo niti pogledati več, ko se začnejo obnašati letom primerno, se torej povesijo, posušijo, popokajo, da nastanejo strije …

Skratka, ko naše prsi odslužijo svojo estetsko funkcijo, postanejo predmet sramu, ki ga je treba dobro podložiti, skriti, omejiti, zategniti, podpreti. Prosim, nikar ne privlecite iz kupa rumenih časopisov fotografije Salme Hayek z balkonskim dekoltejem, ki je še vedno fantastičen, čeprav je rodila in dojila. Vljudno bomo preskočili bogastvo, s katerim je poročena in ji lahko pri marsičem pomaga. Sploh pa tudi njej visijo, le da tega nikoli ne bomo videli.

Vse druge, ki nimamo ne takega oprsja ne takega moža, pa se lahko do svojih prsih začnemo obnašati drugače. Toplo jih pozdravimo za dobro jutro, čeprav nam ležijo na trebuhu, oprhajmo jih s hladno vodo, redno jih pregledujmo, vsak dan pregnetimo z dišečo kremo. S svojima dvojčicama bomo začele ravnati, kot da so iz zlata, morda nas res ne moreta poplačati s strumno držo, toliko bolj pa nas bosta nagrajevali med seksom. Odnos, kakršnega boste imeli do prsi, boste opazili v ogledalu.

LEPOTA IN POVEŠANJE

Kdaj ste nazadnje videli naravne prsi (razen svojih)? Naravne prsi pogosto niso tisto, kar vidimo in občudujemo v Playboyu, temveč so lahko precej nesimetrične, leva in desna nista povsem enaki, bradavice so različnih barv, štrleče, obrnjene navznoter …

Prsi je toliko, kot je žensk, prav vse, tudi umetne, pa se nekoč povesijo. Povesijo se, ker se zmanjša prožnost tkiva, kar je seveda posledica staranja. Modrček je vsekakor eden izmed boljših izumov, a kar zadeva povešanje oprsja, ne igra prav velike vloge – razen estetske. Že večkrat je bilo dokazano, da pomaga le, ko ga nosimo, takoj ko ga slečemo, se dojka ponovno povesi. Nekatere raziskave trdijo, da je modrček le potuha in razvada za prsi, saj prsi, ki nimajo umetne podpore, razvijejo svoje mišice, stojijo bolj pokončno in bolj čvrsto.

Modrček se vseeno priporoča, saj prsim zagotavlja oporo in tako razbremeni hrbtenico, z njim lahko pričaramo osupljiv dekolte, zelo pa pomaga tudi pri športnih dejavnostih, med katerimi prsi veliko poskakujejo – tek je ena izmed takšnih priljubljenih aktivnosti, zaradi katerih se lahko ženski povesijo prsi, če jim ne zagotovi dobre opore. Seveda velja, da večje ko so prsi, več opore potrebujejo.

Dodatno oporo jim lahko ponudite s prehrano, ki naj bo bogata z antioksidanti, vitamini in minerali, predvsem karotenoidi, ki bogatijo elastičnost kože od znotraj. Najdete jih v sadju in zelenjavi rdeče, rumene, zelene in oranžne barve, kot so marelice, paprike, melona, korenje … Če ne drugega, boste imeli na prsih napeto, sijočo in bleščečo kožo. In sonce? Sonce vašemu dekolteju ne dela nikakršne usluge, zato ga čez dan zakrijte, dovolj priložnosti za zapeljevanje boste imeli zvečer.

SEKSAMO ALI DOJIMO?

Dokler ženska ne doji, je pogosto prepričana, da so prsi namenjene predvsem razkazovanju in seksu. Mislim, da tako meni tudi večina moških, ki sem jih bolj ali manj intimno spoznala, a resnica je kvečjemu nasprotna. Prsi imajo takšen spolni prizvok le na zahodu, kjer je diktatura, da morajo biti prsi velike in obenem pokončne, naravnost surova. Še Monica Bellucci je kmalu po rojstvu prve hčerke povedala, da prvič v življenju razume, zakaj ji je narava podarila prsi, in da to vsekakor ni seks, temveč dojenje.

Kakorkoli že, prsi poznajo svoje seksualne in svoje materinske trenutke. Bile so ustvarjenje za oboje. Dejstvo je, da je prsna bradavička skrajno občutljiva, saj je to zelo oživčen del telesa, kar nekaterim ženskam v spolnosti zagotavlja užitek, drugim pa neprijeten občutek ali celo bolečino. Dojenje pa načelno prav tako vzbuja vse od bolečine do užitkov, ki jih zagotavlja otroku.

Katja Golob

Najbolj brano