Privlačna ženska

Ali moški na plaži prej opazijo celulit ali skrivanje za oblačili? Zagotovo že na daleč začutijo vašo energijo.
Tina Torelli

Privlačna ženska

Zraven kopalk – nasmeh

Sprejemanje odločitev glede telesa in življenjskega sloga pred dopustom je problematično samo po sebi. Psihoterapevt Lan Pečjak je prepričan, da je vse velike odločitve bolje sprejeti po dopustu, nikakor pa ne tik pred ali med njim, ker ustvarjajo pritisk in dvigujejo nivo stresa. Poleg ležanja na plaži se je zato poleti pametno na primer udeležiti kakšne delavnice za osebnostno rast, ker nam delo na svoji duševnosti da samozavest in sproščenost, ki ju za uživanje nujno potrebujemo.

»Dopust je brez pomena, če ga preživiš v stresu. Če smo bili pri uresničevanju odločitev neuspešni, se nivo stresa lahko dvigne do te mere, da se zbudi frustracija. In ko enkrat v sebi doživljaš to temeljno nesprejemanje telesa, zelo težko uživaš v kontaktih, torej tudi s svojim moškim. Potem se hitro zgodi, da ženska v partnerskem odnosu dela uslugo moškemu in se odreče tistemu, kar ji pripada. Največja napaka, ki jo lahko naredi v odnosu s svojim moškim, je, da ga opozarja na svoje napake. Ker moški tu resnično ne more nič spremeniti, doživlja frustracijo še sam. Moškemu so všeč rešljive težave, pokvarjena pipa ali neplačan račun, glede celulita pa je nemočen. Odvzeta mu je njegova vloga, bistvo ljubezenskega odnosa pa je, da sta v enaki meri zastopana moški in ženski pol.

Če zdaj gledamo z moškega položaja: moški pri svoji ženski vidi oziroma išče stvari, ki so mu privlačne. Težko ti vzbudi zanimanje ženska, ki izraža svoje nezadovoljstvo glede same sebe. Seveda te dolgoročno težko privlači tudi ženska, ki se postavi kot super. Tudi moški imamo svoje frustracije, in ob popolni – idealni ženski bi se slej ko prej zbudile tudi naše frustracije. Težko je biti nepopoln ob popolnem človeku. Najbolj privlačna je torej ženska, ki sporoča svetu, da uživa v svojem telesu,« na temo poletje in telo z Lanom razvijeva svoji razmišljanji.

Privlačne drobne drugačnosti

Lanu povem, da smo se zadnjič punce ves večer pogovarjale o moških dlakah. Staremu dobremu tepihu se pišejo težki časi, saj je bila kosmata stran v manjšini. Moške smo obsodile na depilacijo: malo iz maščevanja, malo iz umetno vzgojene potrebe, ki se je v naše glave vsadila zaradi medijev. Modno-kozmetična industrija nam je v imenu denarja oprala možgane in se tega sploh nismo zavedle. Lan, kam drvi ta svet? Zakaj bi si morali biti vsi podobni? »Če se moški ali ženska vprašata, kaj ju zares privlači pri svojem partnerju, so to zagotovo drobne drugačnosti. Velikokrat je to neko mesto, kjer je brazgotina, pika, jamica … To so stvari, ki dajejo identiteto telesu. Te pa ne daje oblikovanje in preoblikovanje telesa po modnih zapovedih, ki vsa telesa poenoti.

Ne morem reči, da sem za ali proti lepotni kirurgiji – včasih ta pomembno prispeva k boljši samopodobi nekoga, ki ne more sprejeti, vzeti svojega telesa, včasih je to nekaj, kar ti da lastno dodano vrednost. In seveda je to včasih nuja iz zdravstvenih razlogov. Drugo pa je, da se nekdo odloči za plastično operacijo, da bi se kot šablona uskladil z lepotnimi zapovedmi. Te se bodo na primer čez pet let spremenile. Če bi rekel, da moški ne hrepenimo po ženskah s popolnimi telesi in obratno, to ne bi bilo res. Res je, da vsi stremimo k idealizaciji, a to je nekaj, kar je bolje, da je rezervirano za fantazije. V realnosti lahko ideal predstavlja en velik dolgčas. Če stremiš k temu, da boš imel ob sebi idealno žensko po telesu, kam to postavlja tebe? Če slediš idealističnim vzorcem, je tvoja seksualnost vedno nekje drugje, ker ne sprejmeš sebe ali partnerja. Tvoj ljubezenski odnos ni živ.«

Moške oči, ženske oči

Obesim se na Lanovo trditev, da moški pri ženski opazi druge stvari kot ona sama. »Če gledaš ankete, ženske na moških opazijo roke, oči in zadnjico, moški pa v povprečju opazijo obraz in telo. Ženske bolj opazujejo podrobnosti, medtem ko naj bi bili moški osredotočeni na celoto. Kar ljudje dostikrat izpuščamo, pa ni to, kar vidimo, temveč kaj začutimo ob nekom. Za žensko je lahko privlačen majhen in čokat moški, ki ima pravo energijo. Ženske ste v tem naprednejše. Bolje začutite predvsem to, kako moški nosi svojo seksualnost. A to se je zdaj malo spremenilo, ker tudi moške modna in kozmetična industrija vkalupljata v lepotne standarde. Energije se pač ne da prodajati. A v osnovi je tisti, ki zna nositi svojo seksualno energijo, privlačnejši za nasprotni spol. Če si kot moški malo bolj odprt za te stvari, če si recimo bolj prebujen, ti je lahko izredno privlačna tudi ženska, ki nima dekolteja do popka. Za moške je vedno zanimivo vprašanje, ali je ženska urejena zaradi sebe ali zaradi drugih.«

Za lepoto je treba … uživati

Zanima me, ali imajo moški enako velike težave z nesprejemanjem telesa kot ženske. »Približno, a ste ženske v teh temah bolj odprte, več se piše o tem, več polemizira. Reševanje tega problema pa gre po mojem v zelo napačno smer: v izgradnjo fasade, imidža. Če ne vlagaš v svojo duševno plat, se fasada slej ko prej sesuje in nastopijo težave.« V resnici tudi sama poznam nekaj popolnih … nesrečnih žensk. Potem pa včasih vidim kakšno žensko, ki je daleč od popolnosti, a veselo sporoča svetu, da za lepoto ni treba trpeti. »Nekdo, ki se podvrže mučenju, da bi bil lep po nekih standardih, ima lahko tudi zato, ker trpi, občutek, da je več vložil, in to mu dvigne lažno samozavest. Če si šla čez pekel, nisi vložila samo denarja, temveč tudi bolečino. A pozabljamo, da tudi stres vpliva na obliko telesa. Stres vpliva na presnovo: lahko deluje tako, da si videti posušeno ali kot jabolko. Kakovosten odnos do sebe zahteva tudi kakovosten odnos do telesa. V ozadju je ljubezen do sebe. Tak odnos do telesa pa je za ljudi velikokrat  težaven. V tem sicer nismo tako edinstveni, dejstvo pa je, da je telesnost pri veliko Slovencih zelo tabuizirana. Ker je telesni stik dostikrat tabuiziran, je tudi razvoj občutka za meje oz. odprt in jasen telesni stik do nas samih oz. med nami zavrt.

Kaj je intimno? Je to, da koga zmasiraš po zadnjici, preveč intimno? Namen je pomemben, način dotika. V Franciji in Južni Ameriki se vsi poljubijo, ko se srečajo. Pri nas je to prej redkost, ki se z mlajšimi generacijami spreminja. Malo več se objemamo in tudi poljubi niso več rezervirani samo za rojstni dan. Sprejemanje telesa je zelo pomemben vidik odraščanja in vzgoje. Otroci so vse premalo priča, ko si starši medsebojno izkazujejo nežnost, in tukaj smo vsekakor podhranjeni. O tem, kdaj neki telesni stik postane zlorabljajoč, pa ne odloča le mesto dotika, temveč način in namen. Če si v stiku s svojim telesom, s svojo moško in žensko stranjo, tudi hitro začutiš, da je nekdo prestopil tvojo mejo. Če tega stika nimaš, svojemu notranjemu občutku ne verjameš – nekaj ti ni prav, vendar ne veš, kaj.« Z Lanom malo skreneva s poti.

Good-bye … kaj?

Lan, povej mi iskreno: na plaži skrit za sončna očala preštevaš celulitne pike? »Ne vem, jaz že dolgo ne gledam več celulita. Celulit pride z leti in je naraven. Kar pa opazim, je razlika med žensko, ki skrbi zase, in tisto, ki ne. In med temi, ki svojega telesa ne zanemarjajo, so tudi tiste, ki imajo malo trebuščka. Za energijo gre, za občutek, da je ženski njeno telo privlačno. Kar ženska lahko naredi za svoje telo pred dopustom, je, da začne negovati svojo ljubezen do telesa. Večina žensk ga v tem obdobju žal poslabša, kupuje kosmiče, ki imajo na škatli šiviljski trak in obljublja ekstremno izgubo maščobe ter vsega, kar danes ženska ne sme 'nositi', da bo zadovoljna, ter s tem sistematično krepi svojo kritiko do sebe in poglablja frustracijo.

Ženska z zdravim apetitom je seksi, ker zdrav apetit do hrane nakazuje na apetit do življenja. Seks z žensko, ki uživa v svojem telesu, je izziv in velik užitek. Ni pa izziv biti z žensko, ob kateri si superman, ves superioren, ker se ti cela da in ne vzame ničesar zase.«

Vdih, izdih, oddih …

Najbolj brano