Pomagamo izboljšati vaše socialne spretnosti

Elle je priskočila na pomoč, ter vam na srce polaga nasvete za boljše socialno življene.

Pomagamo izboljšati vaše socialne spretnosti - Foto: profimedia

Kako pobegniti od dolgočasnega sogovornika

Ne izgubite večera, prikovani na eno osebo.

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste se želeli teleportirati od mučnega sogovornika? Pobeg ne zahteva nič tako dramatičnega, kot je to, da se polijete z vinom. Najboljši in najbolj vljuden način, da se osvobodite te uspavajoče situacije, je, da nekaj minut navdušeno poslušate, nato pa rečete: »Zelo zanimivo, a, oprostite, zdaj moram pozdraviti še druge.« Preden zbežite, pa poskrbite, da osebi predstavite še koga, najbolje enako dolgočasnega. Morda se bosta odlično ujela. Drugi najboljši izmik je, da rečete, da greste po hrano ali pijačo.

Če se pozneje ponovno srečata, obrnite ploščo v svojo korist – govoriti začnite o stvareh, ki vam tisti trenutek padejo na pamet: o vremenu, bivšem fantu, sosedi, ki vam nenapovedano pripelje otroka v varstvo ... Morda bo to, da blebetate o stvareh, ne da bi premislili o njihovi primernosti, na vas delovalo celo terapevtsko; toda le, če boste obdržali poanto.

Kako dati napitnino v hotelu

Koliko napitnine in komu jo damo?

Američanom se to zagotovo ne zdi težko vprašanje, saj imajo dolgo tradicijo dajanja napitnin, za Evropejce pa je to lahko velika uganka.

Po mnenju receptorjev si napitnino najbolj zaslužijo sobarice. Imajo najtežje delo v hotelu, menjavajo posteljnino, čistijo in sesajo tla ter toaletne prostore, zato bo, če pod blazino pustite dva evra, to res lepa gesta. Vendar, pazite, ob napitnini obvezno pustite obvestilo z zahvalo, saj sobarica denarja v nasprotnem primeru ne bo vzela.

Če vam receptor zadnji hip uredi rezervacijo v restavraciji, ali zamenja karte za obisk opere, ali vas usmeri proti vročemu nakupovalnemu središču, mu namenite od dva do pet evrov. Za nekaj res izjemnega napitnino ustrezno prilagodite.

Evro in pol bo zadostoval nosačem, ki vaše kovčke dostavijo v sobo, oziroma vsem, ki v sobo dostavijo zajtrk ali pobirajo umazano perilo, medtem ko bo 70 centov dovolj za vratarja, ki vam organizira prevoz. Če vas osebje na recepciji zadnji hip premesti v boljšo sobo, jim namenite tri evre.

Kako prijateljici posoditi denar

Denar in prijateljstvo – občutljiva zadeva.

Ne želite zavrniti prošnje in pustiti, da prijateljica potone v črno luknjo dolgov, vendar se zavedate, da lahko denar uniči prijateljstvo? Kako ukrepati?

Črno na belem

Če posojate znaten kup denarja (za nekoga je to že 100 evrov), določite osnovna pravila, še preden odprete denarnico, da se izognete morebitni poznejši nepotrebni zmedi. Na papir zapišite znesek dolga, datum izposoje in datum vračila. Prijateljico prosite za podpis.

Ne obsojajte

Ko denar posodite, ga ne morete več nadzorovati – prijateljica ga lahko zapravi, kot želi. Čeprav bo kupila še ene čevlje, ki jih bo nosila le enkrat ali dvakrat, ni prav, da ji rečete, da je nespametna, tudi če še tako želite.

Odpišite dolg

Ne razdajajte se kot Mati Tereza, a če je znesek majhen in prvič izposojen, si prihranite skrbi ter posojilo obravnavajte kot predčasno darilo za rojstni dan.

Pripravite se na najhuje

Vedno obstaja možnost, da vam prijateljica ne bo hotela ali zmogla vrniti denarja. Če vas to vznemirja, kar na dan z besedo, nikar ne držite zamere v sebi. Prijateljicam lahko povemo vse, mar ne?

Kako ujeti laž

Slaba novica. Ugotoviti, da nekdo laže, ni preveč lahko, saj so lahko znaki za to zavajajoči ... A če opazite naslednje, bo detekcija laži lažja.

Dobro poslušajte

Lažnivci se izogibajo vprašanj, na katera morajo odgovarjati z neposrednim ne ali da ter v odgovore vpletajo nepotrebne detajle in nenormalno dolge premore.

Berite znake

Laganje lahko povzroči telesne reakcije, kot so suha usta, zato bodite pozorni na povečano požiranje sline. Drgnjenje nosu, ust in oči je lahko prav tako znak za rdeči alarm in povečano pozornost.

Bodite prebrisani

Spremembe v načinu posameznikovega vedenja ali neverbalne komunikacije so znaki, da je nekaj narobe. Sledite domnevni laži z nevtralnimi vprašanji o temi, ob kateri se sprostijo, nato pa končno vprašajte še, kar vas dejansko zanima, in ob tem vzpostavite očesni stik – če se obnašanje spremeni, je velika verjetnost, da ste sogovornika ujeli na laži.

Kako pripraviti dobro kavo

Vsakodnevna kava vas na leto lahko stane več kot 500 evrov, če si jo privoščite v kavarni. Če se ji odpoveste in ta denar pridno mečete v hranilnik, boste torej prihranili za dizajnersko torbico, če ne morete brez nje, pa denar naložite v kavni avtomat. Popolna skodelica kave je le nekaj korakov stran.

Kavna zrna hranite v hladilniku, nikoli v zamrzovalniku. 20 minut prej, preden jih boste mleli, jih vzemite ven in počakajte, da dosežejo sobno temperaturo.

Vedno uporabite polnomastno mleko. Morda se mu izogibate, ker okoli pasu ne želite maščobnih oblog, vendar le polnomastno mleko naredi odličen kapučino, saj maščoba v njem ustvari gostejšo peno.

Upoštevajte pravilen vrstni red. Naj bo še tako očitno, ni nikoli odveč opozorilo, da je treba v skodelico najprej naliti kavo, šele nato mleko. Tako boste lahko videli barvo kave – če je pretemna, ste jo verjetno prežgali.

Nekajkrat zavrtite vrč s spenjenim mlekom, preden ga nalijete v skodelico. To bo mleku in peni omogočilo, da se združita v žametno teksturo.

Kava je najboljša, če jo spijete takoj. Srkajte jo vročo, takrat je njena aroma najboljša.

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano