Polnoč v Parizu s Carlo Bruni in Owenon Wilsonom

Režiser Woody Allen, mojster komedij in ljubezenskih zgodb, sledi mladima ameriškima zaročencema Gilu in Inez na službeni poti v Parizu. Inez se osredotoča na turistično podobo mesta, pisatelj Gil pa med polnočnimi sprehodi išče navdih za svojo novo knjigo. Nenavadno odkritje ga popelje v osrčje zlate dobe večnega mesta romantike, kjer spozna številne literarne in druge umetniške ikone. Toda nova življenjska spoznanja vse bolj bremenijo Gilov odnos z Inez.

Polnoč v Parizu s Carlo Bruni in Owenon Wilsonom

Zgodba filma Polnoč v Parizu se začne, ko se Gil, igra ga Owen Wilson, in njegova zaročenka Inez, igra jo Rachel McAdams, z njenim očetom Johnom (Kurt Fuller) in mamo Helen (Mimi Kennedy) odpravita v Pariz. John je konservativen poslovnež, ki namerava v Parizu skleniti pomemben posel, in svojega nezadovoljstva z Gilom niti ne skriva, saj se mu ne zdi vreden njegove hčere. Namesto da bi se spopadel z bolj donosnim poslom doma, se Gil ukvarja s pisanjem romana, zaradi česar je v Johnovih očeh še bolj nezanesljiv.

Marion Cotillard je modna oblikovalka

Obisk Pariza v Gilu sproži spomine na njegove nekdanje literarne ambicije, saj je v svojih dvajsetih živel v Parizu in je na mesto romantično navezan. “Zanj je bil to čas, ko je šele začel svoje profesionalno življenje; ko je razmišljal o tem, kaj vse bo v življenju dosegel. Takrat se je znašel pred razpotjem. Zdaj, ko je spet tam, razmišlja o poti, na katero se takrat ni podal,” o svojem liku razmišlja Owen Wilson.

V Parizu Gil spozna Adriano, ki jo igra ljubka Marion Cotillard, prelepo in nadobudno modno oblikovalko, ki je bila ljubica in muza prenekaterih slavnih umetnikov. Umetniška dušica Adrian ne ve, kam spada, in še vedno išče svoj prostor pod soncem. Gil Adriano pritegne takoj, ko sliši nekaj prvih stavkov iz njegovega nastajajočega romana: “Vedno je imela občutek, da ne pripada obdobju, v katerem živi; zdi se ji, da ji je Gil v tem podoben,” pravi Marion.

Carla Bruni je vodička

Medtem Inez čas prebija s Paulom, igra ga Michael Sheen, čednim intelektualcem, ki je v Parizu, kamor je prišel predavat na Sorbono, na obisku s svojo ženo Carol (Nina Arianda). Inez je bila v Paula ‘zacopana’ že na kolidžu in se ji zdi enako bister kot očarljiv, Gilu pa se zdi neznosno napihnjen in ga ne prenese. Ker je Gil prezaposlen s pisanjem romana in z Adriano, Paul izkoristi priložnost in začne osvajati Inez, kar je Sheenu ponudilo priložnost, da vlogo uravnoteži. Vrhunec Paulove bahavosti je morda njegov prepir z vodičko v Rodinovem muzeju, ki jo igra sama prva dama Francije Carla Bruni.

Allen ji je vlogo ponudil skoraj v šali, ko je bil z ženo in sestro k Brunijevi in njenemu možu, predsedniku francoske republike Nicolasu Sarkozyju, povabljen na zajtrk: “Rekel sem ji, da ji ne bom vzel preveč časa in da ji ne bo treba na vaje – da naj samo pride nekaj snemanj,” se spominja Allen, “pa je odvrnila, da bi bilo to zabavno. Da bo imela kaj povedati svojim vnukom ...”

Najbolj brano