Po New Yorku, Milanu, Parizu in Londonu

Milano je bil izrazito vojaško obarvan, Pariz zgodovinsko nostalgičen, London nenavadno barvit, New York pa značilno minimalističen.

Po New Yorku, Milanu, Parizu in Londonu

John Galliano: poklon mojstru Diorju

jesensko-zimsko kolekcijo je John utišal zlobne jezike, ki so namigovali, da ima čudežni deček glamurja dovolj oziroma da modna hiša Dior finančno šepa. Oblačila so bila resnično bogata, pravzaprav so močno spominjala na kolekcijo iz Haute Couture, ki jo je John predstavil na tednu visoke mode v Parizu.

Skupno imata to, da krila, plašči, suknjiči, modni dodatki in večerne obleke močno spominjajo na zlato obdobje oblikovalca Christiana Diorja (obdobje new looka).

Azija na pohodu

Čeprav velja med italijansko zbornico mode in oblikovalci tihi dogovor, da načelno ljudi iz Kitajske na modni teden ne vabijo (beri: bojijo se hitrih in vedno bolj popolnih kopij oblačil), pa je nekaj povsem drugega z izborom manekenk. Te so osvojile Milano.

Skoraj ni bilo modne hiše in oblikovalca, ki ne bi imel v svojih vrstah vsaj enega dekleta iz Azije (Kitajske, Japonske).

Barve

Čeprav bosta prihodnji jesen in zima večinoma črni in antracitno sivi, se je v temačno vzdušje prikradlo nekaj barv. Še vedno bo veljala enobarvna zapoved.

P. S.: Dobro izkoristite trende za to poletje, saj boste lahko enobarvne obleke v kombinaciji s hlačnimi nogavicami nosili tudi naslednjo zimo.

Vojaško

Groteskno, toliko se govori o nesmiselnosti vojn, oblikovalci pa nam brez zadrege postrežejo z vojaškim trendom. Da, zima 08 bo vojaško obarvana. Navdih so prav vse zgodovinske uniforme, strogi moški kroji in temni odtenki: črna, rjava, temno siva.

Karo, cvetlice, črte

Med vzorci so bili najbolj zastopani karo, cvetlice, gepard in črte. Slednje velikokrat v stilu šestdesetih, cvetlice kot total look, medtem ko se je karo bohotil na šolski uniformi, angleškem podeželskem oblačilu in elegantnem jahalnem kostimu. Oblačila z živalskimi vzorci pa so bila kot ponavadi daleč najbolj ženstvena.

Tulipanasto krilo

Najbolj zastopano krilo na modnih revijah je bilo v obliki tulipana. Nad delikatno jajčasto obliko je bil najbolj navdušen Giorgio Armani, saj je takšen model zaznamoval obe njegovi kolekciji: Giorgio Armani in Emporio Armani.

Japonska

Očitno je film Clinta Eastwooda Pisma iz Iwo-Jime na oblikovalce naredil močan vtis. Kar nekaj jih je namreč navdih za svoje stvaritve našlo prav v deželi vzhajajočega sonca. Husseina Chalayana so navdušili samuraji, medtem ko so se pri Givenchyju zgledovali po japonski mornarici.

(Ekstravaganca)2

Modna revija Viktorja & Rolfa se bo zagotovo vpisala med najbolj nore, najbolj nenavadne. Iznajdljiva Nizozemca sta vse manekenke opremila z lučmi in reflektorji. Zaradi vpete konstrukcije so bila dekleta komajda stabilna, dodatne težave pa so povzročale tradicionalne lesene cokle, s katerimi sta oblikovalca opozorila na svojo narodno pripadnost.

P. S.: Tudi kolekcija je vsebovala kar precej elementov nizozemske narodne noše.

Sijoči večeri

Sijoči srebrna in zlata ostajata na modnem prizorišču kot barvi večernih oblačil. Še vedno v zelo preprosti obliki (dolga obleka enostavnega kroja) ali kot ultra bogata različica (zlata in srebrna v kombinaciji z bleščicami, kristalčki in potiskom).

Šestdeseta in sedemdeseta

Šestdeseta so kraljevala predvsem s plašči in suknjiči trapezne oblike, katere pika na i so bili še veliki gumbi, bubi ovratniki in rokavi do komolcev; sedemdeseta pa so bila v znamenju moške in ženske šolske uniforme s prestižnih kolidžev v Angliji in Ameriki.

Petra Windschnurer

Fotografije: Rexfreatures

Najbolj brano