Pismo urednice: Vsak je svoje sreče krojač

Bralke Elle z vseh koncev sveta so imele na spletni strani elle.si vse od 8. marca pa do začetka aprila priložnost sodelovati pri mednarodnem projektu Women in Society, ki ga je pripravila Elle Inter­national, in izpolniti vprašalnik, ki nam bo ponudil odgovore o tem, kako smo ženske v sodobni družbi zadovoljne s kakovostjo svojih življenj.

Barbara Sekirnik, odgovorna urednica

Kako srečni ste v svojem živ­ljenju? je bilo začetno vprašanje ankete o indeksu sreče. Povsem srečna, je bila prva ponujena možnost odgovora. No, to pač nisem, saj sem kakšen dan tudi povsem nesrečna. In sem srečna, da si lahko včasih zaradi malen­kosti in traparij to privoščim biti. Srečna, torej.

Vam staranje povzroča velike skrbi? Ne, sploh ne. Tudi stara zgubana jablana je s svojimi spomladanskimi cvetovi prelepa. Odlično sprejemam svojo metamorfozo, brez težav, z vsemi gubicami, sivimi lasmi, celulitom in po­slabšanjem spomina vred.

Bi bili radi moški? Ne, niti za en dan, nikoli. Hvala za ponudbo. Pogrešala bi izkušnjo materinstva, odkritega joka in širok spekter zmedenih čustev, ki jih premoremo in razumemo le ženske.

S kolegicami, ki so tudi izpolnjevale vprašalnik, smo ugotovile, da smo precej srečne Slovenke, s svojim po­ložajem v družbi kar zadovoljne (spraševale smo se, ali morda nismo celo malce preveč nezahtevne), v državi nas moti nekaj stvari, ki pa so bolj tehnične narave in nič takega, kar se ne bi dalo z nekaj volje in poštenosti popraviti ali izboljšati.

Tako kot lepota je tudi sreča zelo relativna stvar in jaz verjamem, da lahko nanjo vplivamo sami. Zame je sreča stvar spontanosti in ne želim si, da bi bila v iska­nju sreče ali dobrega počutja pod pritiskom družbe. Saj veste, vsak je svoje sreče krojač.

Barbara Sekirnik, odgovorna urednica

Najbolj brano