Pismo urednice ob izidu junijske Elle

Ste kdaj pomislile, drage bralke, s koliko stereotipi se srečujemo v življenju in kako nas lahko omejijo? Pa poglejmo.

Pismo urednice ob izidu junijske Elle - Foto: Mimi Antolović

Vsi moški so barabe. Blondinke so neumne. Manekenke so obešalniki. To ni za punčke. In še bi lahko naštevala. A prav zadnji ima lahko za ženski rod usodne posledice. Recimo pri izbiri poklica. Ženske že same nagonsko vzgajamo tako, da nam tu in tam uide kakšen stereotip, povezan s spolom, pa če se še tako trudimo, da tega ne bi počele, in si želimo biti enakopravne. In tako v začaran krog predsodkov ujamemo še svoje otroke, čeprav naj bi bile meje med ženskimi in moškimi poklici že zdavnaj zabrisane.

Ko smo pripravljali enega izmed člankov za to številko, sem med pričakovanjem odgovorov mlade štipendistke projekta Za ženske v znanosti, jaz, trapa, trepetala, da bodo preveč strokovni in povezani s fiziko. Seveda, zadela sem ob stereotip o znanstvenikih. Kako živo, pestro, žensko globoko nam je o svojem življenju znanstvenice med pretežno moškimi kolegi na vprašanja odgovarjala študentka fizike, lahko preberete na strani 47.

Bili smo na LJFW, ki se je tokrat iz Kina Šiška preselil v središče mesta pod šotor. Šotor je za veselice, smo slišali govoriti. Ja, spet stereotip. A kdor modne tedne spremlja le malce bolj pozorno, bo vedel, da je to v drugih modnih prestolnicah nekaj popolnoma običajnega. Na strani 27 boste našli zaokrožen pregled predstavljenih kolekcij, ki ga je pripravila naša modna urednica.

Prihaja poletje, na nas je vedno manj oblačil in vedno bolj se ukvarjamo s tem, kako bomo videti v kopalkah. Bolj intenzivno se posvečamo videzu telesa. O hujšanju je naša novinarka Katja Golob na papir izlila iskreno osebno izpoved, s katero se bo verjetno lahko poistovetila marsikatera bralka. Preden še sama začnem tekmo s časom, se moram najprej pozdraviti, saj me je, kot sem že v prejšnjem uvodniku namigovala, zgodnja pomlad položila v posteljo. Če morda veste, kje zdravje prodajajo po ugodnih cenah, se zanj toplo priporočam.

Najbolj brano