Pasji ali mačji naraščaj

Če ste v dom pravkar pripeljali psička ali mucka, vas čaka materinska šola. Nič drugačni niso od otrok: če jim boste zagotovili srečno in varno otroštvo, bodo zrasli v srečne in samozavestne odrasle mačke in pse.

Tina Torelli

Pasji ali mačji naraščaj

Kdo je zgrizel čevlje?

Psiček, ki je pravkar postal del vaše družine, bo večino časa prespal. In če bo spal na neudobnih tleh, bo večino časa sanjal o udobnem pasjem ležišču. Svoje prve tedne mora preživeti ob vas, tudi če bo pozneje bival zunaj, ker njegov imunski sistem še ni pripravljen na obrambo pred okužbami, slabo vreme pa ga spravlja v enako slabo voljo kot vas.

Vaša bližina je pomembna tudi zato, da se med vami in njim vzpostavi trdna vez. In ker veliki raziskovalec svojega naslova še ne zna na pamet, je dobro, da ga čim prej odlikujete z ovratnico in obeskom z imenom, vašim naslovom in telefonsko številko. Podarite mu nekaj varnih pasjih igrač in morda boste obvarovali svoje čevlje.

Vsekakor v njegovo prvo življenjsko obdobje sodi tudi obisk veterinarja, ki bo naredil dehelmintizacijo oziroma odpravljanje trakuljavosti in glistavosti ter druge nujne ukrepe proti zajedavcem. Prvi mejnik v življenju psička je čas med tretjih in šestim tednom, ko se začne obdobje socializacije. Večino stvari, ki se jih psiček nauči v tem obdobju, si zapomni za vse življenje, njegov spomin pa nima lukenj.

Po šestem tednu se mora psiček navaditi na situacije, s katerimi se bo srečeval tudi pozneje v življenju: ostajal bo sam v stanovanju, vozil se bo z avtomobilom ter se srečeval z drugimi psički.

Kdo pleza po zavesah?

Prvi vtis je najpomembnejši: ko v vaš dom vstopi mucek, mora čutiti, da je vstopil v varno okolje, kjer mu ničesar ne bo primanjkovalo.

Pomembno je, da ga pri prvih raziskovanjih ne omejujete. Mucek si bo natančno ogledal nov življenjski prostor, prevohal vsak kotiček in si sam izbral mesto za počitek. Kupite mu lahko najdražjo košaro, pa je ne bo niti pogledal, če ne bo stala tam, kjer si je zamislil sam.

Prav tako se bo sam odločil, kdaj je čas za igro in hranjenja. Pustite mu, da se igra, kot si je zamislil, saj je to priprava na čas, ko bo postal odrasel, za hišne mačke pa je igra še toliko bolj nujna, saj le tako lahko porabijo odvečno energijo. Iz stanovanja odstranite škodljive rastline: filodendron, ricin, difenbahijo in razhudnik, pazite pa tudi, da na krožnikih pod lončnicami ne ostajajo strupena gnojila.

Ker vam je vaš kavč všeč, mucku v trgovini za male živali kupite praskalnik. Pazite, da oken ne pripirate, saj bi se mucek lahko v njih zataknil in zadušil. Zapirajte toaletno školjko, da se v njej ne bi utopil, preden vklopite pralni stroj, pa preverite, da si kepica v njem ni uredila skrivališča.

Svoje otroke naučite, naj z njim ravnajo zelo nežno: naj ga ne dvigajo in ne prenašajo naokrog, ne vlečejo za rep ali brke, ki so njegova navigacija. Vsekakor pa ga, takoj ko se bo za stalno naselil pri vas, odpeljite k veterinarju.


SOS - Bambi v težavah

Do divjih živali, ki jih srečamo v divjini, moramo biti spoštljivi, ker smo v njihovem domu. Le če je žival bolna ali poškodovana (morda smo poškodbo nenamerno povzročili sami), jo smemo izjemoma vzeti iz njenega naravnega okolja, a je ne smemo zadrževati doma več kot 24 ur.

Ko naletite na žival, ki potrebuje pomoč, je najbolje, da takoj pokličete zavetišče za divje živali ali živalski vrt, kjer vam bodo povedali, kaj tvegate s svojim poseganjem. Primer: če pobožate mlado srnico, jo bo mama zavrnila in jo boste tako obsodili na smrt. Poškodovana divja žival nas ne bo videla kot prijatelja in bo poskušala zbežati ali se braniti. Odlov mora biti zato zelo hiter, brez hitrih gibov in glasnih zvokov. Živali se nato približajte od zadaj ali od strani, brez neposrednega stika z očmi, in jo hitro odpeljite v azil za divje živali, kjer bodo poskrbeli zanjo, tudi če vrnitev v naravno okolje ne bo več mogoča.

Zavetišča za divje živali

Golob, Kranj, tel.: 031 813 097
Zavetišče Nabergoj, Moravske toplice, tel.: 041 649 896
Azil Hubertus, Babno polje, splet­na stran: http://azil-hubertus.com
Živalski vrt Ljubljana (za osnovne informacije), tel.: 01 2442 188

Najbolj brano