Po žensko: orgazem in predsodki

Orgazem: iz grške besede orgaō, točka, v kateri spolno zadovoljstvo doseže vrhunec. Če se o tej definiciji čutnega užitka strinja ves svet, pa druge govorice o tej temi zahtevajo razpravo. Dešifrirali smo 7 zmotnih prepričanj.

Po žensko: orgazem in predsodki

Brez orgazma ni užitka

Ljubljenje je lahko zelo zadovoljivo tudi brez ekstaze. Ko nekomu nudimo užitek, lahko zadovoljimo svoj ego.

Toda, če je vaš libido pogosto na vrhuncu, orgazmov pa ne doživljate, se morate zavedati, da vrhunec, ta psihofizični pojav, ni nekaj prirojenega. Priučimo se ga v paru ali s pomočjo nasvetov seksologa.

Vaginalni orgazem je boljši od klitoričnega

Vaginalni, klitorični, mešani, klitorično-vulvni .... Šte­vilni specialisti se dandanes strinjajo: orgazem je samo eden in zgodi se v možganih. Dokaz? Medtem ko san­ja­mo, nam lahko pride, ne da bi se nas kdo dotikal. A or­ga­zem je kljub vsemu večinoma odgovor možganov na fi­zično stimulacijo. Tri četrtine nas uživa ob draženju ščege­tav­čka, dvajsetim odstotkom žensk pride ob penetraciji sa­mi ...

Pa nekatere uživajo bolj kot druge? Dokazov ni. Po­leg tega je marsikaj odvisno tudi od življenjskega obdob­ja. Četudi smo pri dvajsetih na primer le s težavo dosegle or­gazem, se lahko zgodi, da ga bomo pri petdesetih prav zlah­ka. In nekatere ženske, ki so postale paraplegičarke, od­krijejo nebesa že z božanjem prsi. Pogledi na užitek so to­rej zelo različni, vedno pa se bomo seveda trudili, da bi jih razumeli.

Dokazano je, točka G obstaja

Preteklo je petdeset let, odkar je odkritje Ernesta Grafenberga vzburilo ... duhove. A čeprav je bilo o tem narejenih na stotine raziskav, so doslej vse naletele na kritike, češ da jim primanjkuje resnosti ali reprezentativnosti. O točki G je bilo že marsikaj povedanega: da je velika kot evro, da ima, če jo stimuliramo, učinek analgetika, da jo nekatere ženske imajo, druge ne ... in celo, da gre za največji mit v zgodovini ginekologije.

A njen obstoj je še vedno vprašljiv. Nekateri iskalci trdijo, da je na notranji steni v ozadju vagine zelo občutljiva erogena cona. Bila naj bi vzdolž sečevoda, v bližini mehurja, nekaj centimetrov od vulve. Toda, če svoje točke G ne najdete, naj vas ne zagrabi panika: za nekatere je erogena cona celotna notranja stena vagine. Poleg tega večina žensk svojo točko G še vedno išče, pa jih to ne ovira pri doživljanju orgazmičnih užitkov.

Skupni orgazem je najboljši

O tem je prepričanih šestinpetdeset odstotkov izprašanih, lepo število seksologov pa to spravlja v smeh. Po mnenju mnogih je posameznik med orgazmom, četudi je ta simultan, vedno popolnoma sam. Občutki so dovolj močni, da pozabimo na drugega in stvarnost. Vendar mit o zlitju para ostaja. Če obojestranski užitek ne zagotavlja močnejšega zadovoljstva, pa vsaj ugodno vpliva na zavest.

Dlje kot traja, boljši je

Ne drži! Lahko je tudi kratek in odličen. Za dosego orgazma se je vsekakor treba najprej sprostiti. Treba je pozabiti na skrbi. Tako sproščeni nato krmarimo med domišljijo in stvarnostjo. To stanje zavesti, podobno hipnotičnemu, je vidno tudi na elektroencefalogramu. Kadar smo dovzetni in če svoje telo dobro poznamo, lahko to fazo dokaj hitro dosežemo. Toda sam užitek traja le nekaj sekund. Tisti, ki bi se o tem radi prepričali, lahko obiščete stran www.beautifulagony.com. Na ducate žensk in moških je posnelo svoj obraz pred orgazmom: to stanje traja pet minut, le redko dlje.

Nekateri odzivi so normalni, drugi ne

Med spolnim odnosom se telo spremeni: žile se razširijo, ščegetavček, prsi ter velike in male ustnice nabreknejo. Med užitkom vsa nakopičena spolna napetost eksplodira, možgani proizvedejo maksimalno količino endorfinov, krčenje vzdraži vagino pa tudi mišice v predelu medenice, perineuma, danke ... Srčni utrip podivja, zenice se razširijo, včasih pordimo. In takrat se vsaka ženska odzove drugače: krči, kriki ali smrtna tišina ... Nekatere spustijo tudi kakšno solzico, medtem ko druge, tako imenovane ‘ženske fontane’, ejakulirajo tudi do petdeset mililitrov tekočine brez vonja. Bodite torej brez skrbi: med orgazmom se lahko zgodi karkoli.

Med spolnim aktom vrhunca ne moremo doseči več kot enkrat

Dobra novica: v teoriji smo vse ženske v nasprotju z moškimi telesno sposobne doseči več vrhuncev zapored. Ne moremo sicer trditi, da si tega vse tudi želimo ali da se bo to zgodilo v petnajstih minutah od prvega vrhunca, kljub temu pa je vredno poskusiti.

Arhiv Elle,
fotografija promocijsko gradivo Calzedonia

Najbolj brano