Opravljajo me. Ja in?

"Včeraj sem ga spet videla prihajati iz njene hiše. Zjutraj ob osmih! Zagotovo ima kaj z njim, prepričana sem."

Vesna kar ne more verjeti. Stoji v vrsti pred blagajno in posluša kako 'pozorna' soseda njeni dobri prijateljici pripisuje afero.

Opravljajo me. Ja in? - Foto: Fotografija promocijsko gradivo ACNE Studios

Nepojmljivo, kaj vse je opazila in zdaj še toplo prodaja naprej. Da je prijateljičin mož na daljši službeni poti v Švici in da ona v tem času sprejema obiske skrivnostnega neznanca, ki ostane celo čez noč. In da ona neznanca čisto brez zadrege pozdravi s poljubom in da zvečer ob svečah posedata v dnevni sobi.

Vesna pokliče prijateljico, da bi jo posvarila pred govoricami. Toda namesto, da bi se razburila, se glasno zasmeje. "Moj brat, moj ljubimec? Ta pa ima domišljijo! " Vesna ne more verjeti, s kakšno lahkoto to jemlje njena prijateljica. "Zadevo moraš razjasniti, " ji svetuje. "Povej sosedi, da brat stanuje pri tebi, dokler se Tomaž ne vrne." A ta le zamahne z roko. "Pa kaj še. Vedno bo kaj našla . . naj kar govoriči."

Naj kar govoriči? Odkar je bila Vesna sama žrtev nepreverjenih govoric, gleda na stvari nekoliko drugače kot njena prijateljica. Njena kolegica s podjetja je namreč razširila govorice, da je izdala nekaj poslovne skrivnosti. Če bi takšna informacija prišla do njenih nadrejenih, bi to lahko izjemno škodilo njeni karieri. Sama se je takrat branila tako, da je 'klevetuljo' povabila na zagovor.

Zlobno obrekovanje in klevetanje sta lahko veliko več kot pa le nedolžngovorice, zato jih je treba zaustaviti. A običajno moramo najprej dokazovati, da so govorice neresnične.

Ohranite neodvisnost

Tudi če je zlobno klevetanje, ki ga je doživela Vesna, dokaj redko, obstaja opravljanje neizpotbitno dejstvo - ljudje že od nekdaj radi opravljamo, in sicer odkar smo odkrili govorico - in bomo tudi v bodoče. Strokovnjaki ocenjujejo, da odrasli več kot polovico svojih pogovorov namenijo opravljanju. In to bojda povsem upravičeno. Opravljanje naj bi delovalo kot nekakšno socialno lepilo, ki veže skupnost. Ljudje si tako obojestransko zagotavljamo, da delimo enaka mnenja. Poleg tega so opravljive zgodbice kot nekakšno vodilo, ki dajejo oporne točke, kako naj se obnašamo, kaj je sprejemljivo in kaj ni.

Branite se

V opravljanju je pogosto prisotna tudi zavist, v kateri se skriva tudi trohica občudovanja. Nekateri pri tem nekoliko prekoračijo mero in le-ti so lahko krivci za resne težave posabeznika v službi ali v privatnem življenju.

Indiferentnost

Kadar ne gre za bolj resne namene, torej, ko je izključena možnost, da prav vam nekdo hoče zelo škoditi privatno ali v službi - potem je najbolj smotrno ostati popolnoma ravnodušen in pustiti stare gospe, da na klopici pred blokom predvajajo svoje telenovele.

Če pri tovrstnih napadih ostanete povsem hladnokrvni in se jim celo prijateljsko nasmehnete, pogosto prevzamete kar najboljše protiukrepe. Ljudem bo enkrat zagotovo postalo dolgočasno in bodo prenehali govoričiti, ali pa bodo le našli novo žrtev in vi boste le še lanski sneg.

Znani pisatelj Oscar Wilde (1854–1900) se prav gotovo ne bi sprijaznil s tem. Proti šušljanju in govoričenju se je boril na povsem edinstven način. Vsem je dobro znan njegov stavek: "Na vsem svetu je le nekaj, kar je hujše, kot če te opravljajo, in to je, da o tebi sploh ne govorijo. "

Vir: Lisa

Najbolj brano