"Temen, ravno prav velik, brez sumljive kilometrine, totalno aktiven … Hočeš?"

... vas vpraša sodelavka, kot bi prodajala avto. »Ne, ne kupim, « rečete porogljivo in tečno hkrati. Niti na testno vožnjo nočete z njim, iskanje pravega se vam pač ne zdi nekaj, kar bi vam lahko uredile prijateljice med malico.

"Temen, ravno prav velik, brez sumljive kilometrine, totalno aktiven … Hočeš?" - Foto: Profimedia

"Reci mi staromodna, a ne verjamem v ženitno posredovanje," ...

jo odganjate in se že bojite, da vam bo res predstavila moškega vaših nočnih mor. »Ljubezen me bo gotovo našla prej, če je sploh ne iščem, « zapojete, da bi le dojela. »Saj je ne iščeš ti, iščem ti jo jaz, « vas hladno zavrne. »In lahko si razlagaš tudi tako, da je takšna tvoja usoda, « vztraja.

Res ste ji enkrat ali dvakrat ob jutranji kavi omenili, da pogrešate nekoga, ki bi vam zvečer pomagal izprazniti vrečko arašidov in vam prihraniti kakšen kilogram, a to samo zato, ker sta govorili o hujšanju. Sami sebi se res ne zdite tako nesrečen in ubog primerek, da bi vas morala urgentno odpeljati na instant zmenek.

Sploh pa – zakaj vam hoče pomagati? Je res tako dobra prijateljica? Vam privošči srečo, kakršno ima sama? Mogoče ji preveč tarnate in bi (se) vas rada rešila? Mogoče ji je pa samo odveč tisti en babji večer, ki vam ga na mesec pokloni za druženje . . Zares, od kod ji ideja in potreba, da se gre vašo ljubezensko posrednico?

Režiserka tujih življenj

V življenju se ji premalo dogaja, pa si lasti tuja vznemirjenja. Ko vam išče partnerja, lahko z lahkoto zamudi ponovitev 179. dela mehiškega Gorečega maščevanja, pa ne bo ostala brez svoje doze poživila, saj je zdaj vendar sama režiserka resničn(ostn)ega šova.

»Prav razočaral me je. In kako je reagiral, ko si mu povedala, da si devica samo po horoskopu, čeprav še nisi bila poročena? Saj je kot iz drugega sveta, ne iz Govejka. Te je zadnjič prijel vsaj za roko? Ne? Res je kmet. Poslušaj mene, naslednjič pojdi v napad. To mu bo všeč, vsaj če sklepam po tem, kako me je oboževal v petem razredu, ko sem ga cukala za predolge lase. Dotakni se njegovega še nedotaknjenega stegna, saj si želela takšnega, nedolžnega, ne? « vam deli nasvete iz naftalina, ker je sama svetlobna leta daleč od zadnjega zmenka, ki si je vsaj približno zaslužil to ime. Namesto da bi si privoščila seks v mestu, zdaj navija za vas.

Za silo se bo počutila bolj živo, če vam bo po njenih napotkih uspelo ujeti njenega bivšega, ki ga je za lase privlekla kar iz petega razreda. Prisodila vam ga je na podlagi nekaj izjav o tem, kako pokvarjeni so ljubljanski moški, in zdaj trpite epizodo za epizodo brezplodnih pogovorov o razlikah življenja na vasi in v mestu, ter neugodnih situacij, ko vas na randi povabi kar na dekico v romantično praprotje, vi pa se tako bojite klopov, da ste čisto trdi. In kako utopičen je šele poskus, da bi vljudno in neškodljivo zavrnili krape z zaseko, ki mu jih je za prigrizek pripravila mama.Vse samo zato, da vam v službi ne bi bilo treba gledati sodelavkinega dolgega nosu.

Voajerka brez daljnogleda

Ta kategorija je sorodna prejšnji. Mogoče si ne prilašča tujih življenj, jih pa rada gleda čisto od blizu. Samozadovoljuje se z dramami drugih, ker je nezadovoljna s svojim ljubezenskim življenjem. Ker vam bo zrihtala moškega, bo imela seveda dostop do vseh sočnosti, skoraj vaša dolžnost bo, da ji poročate o vsem, o vsakem požirku pijače, ki ga bosta spila pred seksom in polila med njim. Razočarane gospodinje lahko za nekaj časa odložijo svoja razočaranja, njo zdaj zanima vsaka drobtina v vaši kuhinji, saj je testo zamesila sama. »Kje sta se dobila? Kaj je imel oblečeno? Kaj sta se pogovarjala v avtu do restavracije? Je on izbral vino? «

O moralnosti svojih namenov se ne sprašuje, preveč si želi ždeti v svojem grmu in opazovati Romea in Julijo sredi akcije. »Ti si plačala pijačo? Stara šola pa taka. To mu jih bom napovedala, ko ga vidim naslednjič, « govori o zelo dobrem znancu svojega zelo dobrega znanca, ki se ji je zdel ustrezen kandidat za vas, čeprav o njem ne ve skoraj ničesar razen tega, da je kavalir.

No, vsaj mislila je, da to ve, kar je tudi odločilo, da vam ga je začela prodajati. Privošči vam takšnega, ki jih ne delajo več, je zatrjevala, zdaj pa se čudi njegovi nonšalantnosti in čaka na razplet. In ko bo vse skupaj propadlo, ji ne bo nič žal, sivina njenega življenja bo že razblinjena in še enkrat se bo potrdilo, da ‘tam zunaj’ ničesar ne zamuja. Kako bedno je v primerjavi z njenim dolgčasom šele vaše testiranje škartrobe z njenega spiska! Kaj ji bo vrhunski seks, če običajno traja eno noč oziroma eno uro na vsako sobotno noč, kot ste ji sami nesli pod nos podatke z vajinih srečanj . .

Ko je spoznala svojega dragega in njegovih pet do deset minut, ki jih zdrži, je očitno zadela glavni dobitek na ljubezenski loteriji, čeprav se včasih zdi, da je dobila glavni zadetek, ko se ta iz oštarije privleče ob sedmih zvečer. No, pijačo pa si vendarle plačuje sam.

Boginja s čarobno paličico

Poskrbela bo za vas, zadevo obvlada v nulo, ni ovire, ki bi jo ustavila, tega ne zmore niti dejstvo, da bi vi za zdaj nadvse radi ohranili svoj samski stan. Pa saj tega sploh ne počne iz sočutja ali usmiljenosti oziroma ker je dobrega srca in si ne more pomagati, temveč zato, ker ima lahko na ta način vse pod kontrolo, povrhu pa se še kopa v zmagoslavju in si pripisuje vse mogoč(n)e zasluge.

Prve klase vam ne privošči, to si zasluži le sama, izbrala vam bo povprečje, ki ji ne more zrasti nad glavo. »Kako ti ne uspe nikogar ujeti? Bom jaz našla nekoga, boš videla. Ni vrag, da mi bo uspelo. Poznam jih malo morje in v njem plavajo največje ribe. Lahko mi boš hvaležna do konca življenja.«

Kompleks boga oziroma to težko željo po nadzoru vsega in vseh lahko kaj hitro zamenjate za pozornost in dobronamernost, lahko pa jo še hitreje spregledate, ko vas bo zviška in pokroviteljsko oblačila za večerjo z njim in vas potem kot marioneto obračala na stolu v restavraciji, kjer bosta skupaj čakali vašo bodočo pridobitev, predvsem pa bo vse stavke začenjala z jaz. »Jaz bom lastnoročno poskrbela, da te bo spet poklical, ne skrbi. Jaz nikoli ne zgrešim, verjemi. Jaz že vem, kdo je komu pisan na kožo, bodi prepričana.«

V želji, da bi ji uspelo in bi jo potem kovali visoko na Olimp, se bo neskončno trudila in verjetno res ne zaman, a če ji uspe, ne boste mogli nikoli več pobegniti ploham samohvaljenja. Preostanek življenja boste preživeli ob poslušanju, kaj je dosegla, zahtevala bo spet in spet potrditve, da je ona tista, ki vaju je sparčkala, in na vaši poroki bo želela govor v svojo čast. Namesto romantične zaobljube boste tako recitirali Slava njej.

Plemenito prijateljstvo

Prijateljica, ki vam res želi vse najboljše, pa ne le za rojstni dan, vam partnerja ne bo iskala na lastnem smetišču, bolšjem trgu ali v trgovini Vse za pet evrov. Verjetno vam ga sploh ne bo iskala, saj verjame v vas in vaše naravne sposobnosti, da najdete svojega življenjskega sopotnika; če ji bo pot prekrižal nekdo, ki se ji bo zdel narejen po vaših merah, pa bo seveda odreagirala.

Diskretno, brez napovedi bo uredila, da se bosta srečala. Niti vedeli ne boste, da sta se, le nekdo, s katerim si boste delili stezo za bovling, vam bo postal malo všeč. Kot bi vam ga nastavila najboljša prijateljica, boste pomislili in nerodno kotalili kroglo, ker bodo njegove oči na vašem hrbtu, tam nekje. In ko bo ona vaša priča na poroki z njim, boste v svojem govoru povedali, da je vaš mož takšen, kot bi ga vaša prijateljica iz gline ustvarila za vas glede na vaše želje, potrebe in zahteve.

Ona pa bo še naprej molčala in uživala v vaši sreči. Njen motiv, da je posredovala, ni imel nobene ego primesi – ker vas ima iskreno rada, vam je nežno, neboleče, brez nerodnega tipanja, prisiljenih pogovorov in vljudnostnih fraz pomagala najti ljubezen.

Drugo

Obstajajo seveda še druge kategorije ljubezenskih posrednic, drugi nagibi in nameni, kot so: kontrola tipa, do katerega samozvana prijateljica sama nekaj čuti, a si tega ne prizna, maščevanje za nekaj, za kar sploh ne veste, da ste kdaj zakrivili, pomoč moškemu, ki se je zagledal v vas …

A ne glede na to, zakaj se prijateljica igra vašo ljubezensko posrednico in vam izbira partnerja, okriviti je ne morete prav za nič – na koncu dneva vse in vsakogar izberete sami.

Mojca Zemljak

ELLE avgust 2009

Najbolj brano