Odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki

Ste dobro premislili, če ste pripravljeni na novega družinskega člana? Bo to maček ali pes, mogoče ptica, riba ali želva ali kaj drugega?

Vsaka žival ima svoje zahteve in prav je, da dobro premislite, preden se odločite zanj, saj bo malo živo bitjece v celoti odvisno od vas. (Vir: www.srecniljubljencki.org)

Odgovorno ravnanje s hišnimi ljubljenčki - Foto: Fotografija Shutterstock


Test za STARŠE:

ali ste pripravljeni na novega družinskega člana – ljubljenčka?

Test za OTROKE:

ali bom znal poskrbeti za svojega ljubljenčka?


Mačka

vam zna pokazati, kako vesela vas je, pomiriti s svojim predenjem, zabavali se boste ob njenih vragolijah in igricah, hkrati pa lahko občudujete njeno samosvojost, saj se v večini primerov ne prilagaja ljudem, ampak počne točno tisto, kar se ji v tistem trenutku zazdi.

Stanovanje nikoli ne bo prazno, ob prihodu domov vas bo nekdo neznansko vesel, sploh če bo vaša prva pot v kuhinjo. Neprecenljiv je občutek, ki ga dobiš, ko se gospa ali gospod maček končno odloči, da vas počasti z uro ali dve crkljanja, ko vam nekdo tako zaupa, da brez pomisleka zaspi pri vas v naročju.

Ob vseh takih lepih trenutkih je potrebno razmisliti tudi o malo bolj življenskih rečeh:

 • mački puščajo dlako,

 • potrebujejo WC, ki je vir peska, ki se raznaša po celem stanovanju,

 • redno je treba zagotavjati osnovno zdravstveno oskrbo (cepljenja in razglistenja),

 • za čas dopusta mu je treba zagotoviti oskrbo in družbo,

 • občasno predekorirajo stanovanje (naš najboljši fotelj mu lahko postane prikladno mesto za brušenje krempljev, mogoče mu vaza ni všeč ali pa zavese dobijo nov dizajn),

 • včasih tudi zboli in veterinarski računi niso prav poceni.

Pes

lahko postane vaš najboljši prijatelj, sploh v današnjem času, ko ga lahko s seboj vzamete skoraj kamorkoli. Vedno vas je vesel, daje vam občutek varnosti in vam dela družbo. Včasih vas prepriča v dolg sprehod, čeprav ga niste načrtovali, in vas zabava s svojimi igricami, ko neutrudno nosi okrog palico ali kakšno igračo.

Seveda pa je tudi s kužkom kar nekaj dela.

 • Treba ga je pravilno vzgojiti, da lahko brez problemov in nevarnosti hodi okrog z nami, saj smo mi odgovorni za njegova dejanja,

 • zagotoviti mu je treba osnovno zdravstveno oskrbo,

 • posrbeti zanj, če zboli.

 • Pred nekaterimi psi niso varni običajni predmeti v stanovanju (npr. copate in čevlji),

 • na sprehod ga je treba peljati tudi ob najbolj mrzlih in temnih dnevih,

 • če ne more z nami na dopust, mora imeti še kakšno drugo osebo, ki ji zaupa in lahko v tem času poskrbi zanj.

 • Z drugimi psi se lahko stepe,

 • lahko je nevaren za sosedove otroke,

 • da ne govorimo o legendarnem pasjem odnosu do poštarjev.

Tudi druge živali,

ki jih želimo imeti doma, predstavljajo veliko odgovornost. Za prav vsako je treba skrbeti, saj je v celoti odvisna od nas. Morda se zdi, da je majhna posoda z zlato ribico majhna obveznost, vendar pomislite na to, da jo bo treba hraniti tudi med vašim dopustom, da ji bo treba pogosto menjati vodo.

Prijazne želvice v terariju

se zdijo majhna obveznost, vendar želve rastejo in živijo tudi 100 let; če jim ne zagotavljamo rednega (napornega) čiščenja, je lahko terarij kmalu vir smradu v stanovanju. Sčasoma prerastejo njim namenjeno bivališče in pogosto postanejo manj zanimive kot smo pričakovali. Take želve pogosto končajo v naravi, kjer kot tujerodna vrsta delajo škodo naravnemu okolju.

Papagaj v kletki

je lahko vir zabave za otroke in odrasle, a tudi zanj velja, da ga ne moremo pustiti predolgo samega, da dviguje prah, razmetava hrano, se oglaša ob neprimernem času, lahko moti nas ali sosede.

Ne bi vas radi privedli do sklepa, da je edini primerni hišni ljubljenček za vas plišasti medvedek.

A vendar je za življenski stil nekaterih to čisto res. Radi bi, da se za hišnega ljubljenčka odločite preudarno, na osnovi dovolj informacij in da tako odločitev sprejmete s polno odgovornostjo.

Najbolj brano