Nismo se rodile z barbikinimi stopali

Dejstvo je, da ženske obožujemo čevlje, predvsem tiste z visokimi petami, in v njih smo pripravljene tudi marsikaj pretrpeti.
Živa M. Brecelj

Nismo se rodile z barbikinimi stopali

Čeprav zdravniki ortopedi in drugi strokovnjaki opozarjajo na nevarnosti nošenja visokih pet, saj gre za povsem nenaravno početje, ki lahko pripelje do usodnih posledic za naša stopala, se jim večina ne more odpovedati.

Navsezadnje težko priznamo, da v vrtoglavo visokih petah ne hodimo in se vrtimo povsem stabilno in brez bolečin. Raje se pretvarjamo, da smo se rodile z barbikinimi stopali. V visokih petah so noge res videti lepše, zadnjica je privzdignjena, v njih se počutimo bolj samozavestni in posledično smo tudi videti bolj privlačni. Redko katera stopala pa so tako popolna, da se prilegajo visokim salonarjem. Slej ko prej se začnemo srečevati s težavami, kot so žulji, bolečine v petah, križu, otekle mišice, deformacija prstov, ujeti živci, otiščanci in podobne nadloge. Nekatere mišice se lahko celo skrajšajo zaradi zategnjenosti, saj so predolgo časa v nepravilnem položaju. Druge so preveč raztegnjene, kar privede do napačne statike celega telesa. Zaradi zlomov in zvinov pa lahko končamo tudi na urgenci.

Victoria mora pod nož

Desetcentimetrske pete naj bi bile skrajna meja visokih pet, vendar naj bo njihova višina odvisna od telesne zgradbe in oblike hrbtenice. Če je ledvena krivina premajhna, so tri- do štiricentimetrske pete celo priporočljive. Čeprav zvezdnice, po katerih se tako rade zgledujemo, na rdečo preprogo ne zakorakajo bose, temveč za vsaj dvanajst centimetrov višje, to še ne pomeni, da jih moramo posnemati.

Ena tistih, ki je tudi paparaci ne ujamejo brez vrtoglavih petk, je Victoria Beckham, ki mora za to svoje početje plačati precej visok davek. Njena stopala naj bi bila tako deformirana in poškodovana, da bo morala na operacijo. Bo po bolečih kirurških posegih stopal vpeljala novo modo nizke in udobne obutve? Kdo ve.

Za lažjo hojo

Že res, da je za lepoto treba potrpeti, vendar pa obstaja rešitev za dame, ki se visokim petam ne morejo odpovedati. Prvo pravilo je nega in masaža nog, ki ju lahko opravimo same. Vsako jutro si zmasiramo podplate, prste, nart in meča, pri čemer ne uporabljajmo kreme, saj se nam stopalo poti in drsi. Sledi razgibavanje gležnjev s krožnimi gibi v obeh smereh in raztezanje stopal. To počnemo tako, da stopalo stegnemo v špičko in nato zategujemo prste nazaj. Na koncu hodimo bosi po zunanjem delu stopal v eno in po notranjem delu v drugo smer. Stopimo na prste in se visoko vzpenjamo ter izmenjaje hodimo še po petah.

Pri izvajanju vaj ne pretiravajmo, pri tehniki pa bodimo previdni in pozorni. Ne pozabimo tudi na telesno držo. V petah hodimo vzravnano s privzdignjeno brado, trebušne mišice naj bodo napete in mišice medeničnega dna čvrste. Tudi roke naj nikar ne bingljajo okoli telesa.

Popolno prileganje

Ko se odpravite po nov par petk, naj bo prvo vodilo pri izbiri popolno prilagajanje stopalom. Tudi Louboutinke niso za vsa stopala in vanje vam ni treba tlačiti stopal za vsako ceno. Udobje je pri izbiri ključno. Lahko pa malo poguljufate: manjši kot je naklon, manjša je obremenitev stopala. Zato poiščite čevlje s čim manjšim naklonom. Če želite, da so petke kljub temu zelo visoke, izberite čevlje, ki imajo na sprednjem delu platformo oziroma odebeljen podplat. Tak­šni čevlji imajo namreč zmanjšan naklon, pri čemer ne izgubimo višine. Ne pozabite na silikonske blazinice za sprednji ali zadnji del stopala, ki ublažijo pritisk, oprimejo stopalo in poskrbijo za dodatno udobje.

Ker stopala nosijo vso našo težo, naj se visokim petam izogibajo predvsem tiste s preveč kilogrami. Dodatna obremenitev stopal, predvsem njihovega sprednjega dela in pet, lahko namreč z močnim pritiskanjem ob čevlje še veliko bolj vpliva na poškodbe.

Fotografija Shutterstock.com

Najbolj brano