Najboljše šole za modo

Moda in oblikovanje sta že nekaj desetletij velik posel, ki pa se ga zagotovo ne morejo iti posamezniki brez talenta. Večina najbolj slavnih oblikovalcev, ki oblačijo in kitijo največje zvezde sveta, je končala eno od prestižnih univerz za modi, ki so povečini zelo drage in zelo zahtevne.

Najboljše šole za modo - Foto: profimedia

Ecole De La Chambre Syndicale, Pariz

Prestižno šolo je leta 1927 ustanovilo vodstvo odbora za visoko modo. Leta 2010 so jo preselili v novo stavbo. Letno šolanje stane okoli 10 tisoč evrov, sprejmejo jih 240, pri sprejemnih izpitih zahtevajo veliko znanja, tako da večina študentov pride že s kakšno drugo diplomo v žepu.

Slavni diplomanti: André Courreges, Issey Miyake, Valentino, Yves Saint Laurent, Nicole Miller ...

Odlična šola za modo v Parizu je tudi ESMOD. Več na www.ecole-couture-parisienne.com.

Istituto Marangoni, Milano, oddelka tudi v Londonu in Parizu

Šolo je leta 1935 ustanovil milanski krojač Giulio Marangoni. Šolanje, ki se izvaja v italijanščini, francoščini in angleščini, stane od 13 do 19 tisoč evrov.

Slavni študentje: Franco Moschino, Domenico Dolce, Alessandra Facchinetti, Rafael Lopez ...

V Italiji je odlična šola za modo tudi KOEFIA v Milanu in Polimoda v Firencah. Več na www.istitutomarangoni.com.

Parsons, Nova šola za oblikovanje – The New School for Design, New York

Šolo je leta 1896 ustanovil ameriški impresionistični slikar William Merritt Chase (1849–1916). Njihov oddelek za modo je med najslavnejšimi in najboljšimi na svetu.

Znani modni oblikovalci, ki so obiskovali Parsons: Donna Karan, Marc Jacobs, Tom Ford, Narciso Rodriguez, Alexander Wang, Anna Sui ...

Letna šolnina stane okoli 30 tisoč evrov. Na univerzi lahko študirate tudi modni marketing oz. kako prodati svoje izdelke ali sebe kot umetnika. Več na www.newschool.edu/parsons/

Podobno slavna newyorška šola je tudi Modni inštitut za tehnologijo – Fashion Institiute of TEchology (FIT), ki so jo med drugimi obiskovali Francisco Costa, Nina Garcia, Carolina Herrera, Calvin Klein ...

University of Applied Arts, Dunaj

Letno sprejmejo 120 študentov mode, potrebno je znanje nemškega jezika in seveda sprejemni izpit. Šola je privlačna iz dveh razlogov: šolanje stane samo približno 1.600 evrov letno, kot gostujoči profesorji pa so na šoli predavali svetovni guruji mode, kot so Karl Lagerfeld, Jil Sander, Victor & Rolf in Helmut Lang ... Več na www.dieangewandte.at.

Kraljeva akademija za umetnost – Royal Academy of fine Arts, Antwerpen

Eno najstarejših umetniških šol na svetu je ustanovil flamski slikar David Teniers mlajši leta 1663. Oddelek za modo je šele od leta 1963, svetovno znan pa je postal v osemdesetih, ko so mladi kreatorji, imenovani Antwerpnovih šest – Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Marina Yee, Dries Van Noten, Dirk Van Saene in Ann Demeulemeester – zablesteli v svetu mode.

Študij letno stane samo približno osem tisoč evrov (tudi za tuje študente, če opravijo sprejemne izpite, saj jih vzamejo le 140), saj je pod patronstvom države, ki sofinancira študij. Znana je po svoji resnosti in zahtevnosti, saj veliko študentov med študijem odpade.

Več na www.antwerp-fashion.be. Odlična šolo za modo v Belgiji je še v Bruslju – La Cambre.

Univerza Central Saint Martins College of Arts and Design, London

Ena od najboljših modnih šol na svetu (če že ne najboljša) je na univerzi Central Saint Martins. Še posebej so znani po oddelkih za modo, tekstil in oblikovanje nakita. Na univerzi študira približno 1.200 modnih študentov, letna šolnina znaša med 13 in 18 tisoč evri. Šola je delno v državni lasti, tako da kar nekaj talentiranih mladih Britancev dobi štipendijo.

Slavni študentje: Stella McCartney, John Galliano, Alexander McQueen ....

Več na www.arts.ac.uk/.

BUNKA Fashin College, Tokio

Za vpis na japonski sveti gral mode (ustanovljen 1919) je potrebno znanje japonskega jezika, prav tako je prepovedano ob študiranju še delati. Letna cena obiskovanja univerze BUNKA je med 10 do 17 tisoč evri.

Slavni diplomanti: Kenzo Takada, Junya Watanabe in Yohji Yamamoto ...

Več na www.bunka-fc.ac.jp/en/.

Še nekaj odličnih šol za modo po svetu

  • Hogeschool Van Aamsterdam (Amsterdam, Nizozemska),
  • Copenhagen Academy of Fashion Design (Köbenhavn, Danska),
  • University of Art and Desing (Helsinki, Finska),
  • Tshwane University of Technology (Pretoria, Južna Afrika),
  • Royal Melbourne Institute of Technilogy (Melbourne, Avstralija),
  • Nift National Institute of Fashion Technology (New Delhi, Indija),
  • Shenkar College of Engineering and Dsign (Ramat Gan, Izrael),
  • University of Westmister (London, Anglija),
  • Academy of Art University (San Francisco, ZDA),
  • Drexel University (Filadelfija, ZDA) ...

Vir: Revija Lisa

Najbolj brano