Naj živi romantika!

Ste naveličani površinskih užitkov? Potopite se v bazen globokih čustev in bežnih dotikov, ki podžigajo čute.

Naj živi romantika! - Foto: Profimedia

Vrnitev ljubezenske poezije v družbo, ki [...] je natrpana s podobami poceni porna, v nas seveda budi dvome. Pa vendar je tu, skrita kot roka, ki zdrsne pod majico, drhteča kot telo, vabljivo pod satenasto rjuho … Romantika!

Naša srca si želijo nežnosti, rahločutnosti, želimo si moškega, ki nas bo brez strahu, da bo videti kot bedak, omrežil s koreografijo iz filma Umazani ples, moškega, ki nam bo v uho šepetal izjave ljubezni, princa, ki se bo navsezgodaj zjutraj odpeljal 15 kilometrov stran po jabolčni zavitek, ki smo si ga neskončno zaželele.

Romantika so bele noči, škrlatni nasmeški, občutki neskončnosti kot Rimbaudevi vijoličasti omega žarki … Nas je zaneslo? Sploh ne. Vse to se navezuje na galantno ljubezen srednjega veka, ki je vročico obljubljal tistemu, ki si bo znal vzeti čas in bo hodil korak za korakom. Modra vrtnica, Novalisov simbol popolne ljubezni, je danes bonus na poti poželenja in ekstaze, je ozek prehod, ki nas pelje naravnost do lepega, do dobrega, do greha.

Z občudovanjem do kreposti

Morda nam je bolj kot Novalisova modra vrtnica bližje Cankarjeva roža čudotvorna, pri obeh pa gre za hrepenenje, za občudovanje. Nekdo, ki začenja novo razmerje, svojih čustev ne razgrne kot na pladnju, saj se želi zavarovati pred trpljenjem; ko se srečamo z nežnostjo, z romantiko, pa je vse drugače in se odpremo, kot bi se zaljubili prvič, kot da ne bi bili še nikoli prizadeti. Podamo se na raziskovanje srca, ki smo mu dali prednost pred telesom. Zgolj telesna ljubezen namreč ni drugega kot slepa ulica, zato se danes želja po ljubezenskih zgodbah vrača bolj kot kdaj prej, zato filmi, ki govorijo o ljubezni na prvi pogled, kakršen je Polnoč v Parizu režiserja Woodyja Allena, žanjejo toliko uspeha. In tudi ljubiti je treba znati, saj je to stvar umetnosti, stvar resnične elegance. Nekatere blagovne znamke oblačil, na primer The Kooples, prikazujejo pare, ki so na svoje polovice ponosni toliko kot na njihov videz, nežno se držijo za roke in so videti, kot da so se zaljubili najprej v hlače, potem pa še v dekle ali fanta … Ljubezen, to je luksuz. [...] Donhuani so mesto odstopili dandijem, gizdalinom, ki si za oblačenje vzamejo čas, da bi se pozneje lahko bolj z užitkom slekli …

S potrpežljivostjo do sreče

Dlje kot traja, bolje je. Od tistih, ki so izumili dvorjenje, naših srednjeveških prednikov, se moramo še marsičesa naučiti. Vendar, pozor, ne govorimo o utapljanju v razočaranjih. Bistvo romantizma 19. stoletja je bila bolečina, ki ti je dala vedeti, da si živ, mi pa danes takšne bolečine nočemo. In pri tem ne sme iti za preračunavanje, za ustvarjanje poželenja s pomočjo strategije. To bi bilo kot pornografija: drug drugega bi pretvorila v objekt manipulacije za dosego lastnih ciljev. Ne gre torej za čakanje zaradi čakanja. Gre za prepuščanje, doživljanje pustolovščine ... V viteških romanih je šlo vedno tudi za moment prečkanja: gozda, morja, gore …

Ne le zato, da bi napadali Vikinge, temveč nedvomno tudi zato, da bi se notranje umirili, obrzdali svoje strasti. Če se takoj vržemo na nekoga, poskušamo ustvariti močna čustva tam, kjer jih ni; če vam je nekdo resnično všeč, ne čutite potrebe po eskalaciji, po norih položajih, po potezah, ki se nenehno ponavljajo. Kadar gre za prava čustva, vas ob pamet spravi že to, da je ljubljena oseba v vaši bližini. Največje vznemirjenje povzročijo čustva, ne spolni podvigi. In romantika zadovoljstvo le še poveča. Da bi namesto SMS-sporočila prejeli pismo, med prsti začutili papir, ga stisnili k srcu … o tem, sodeč po neki anketi, sanja kar 67 odstotkov mladih. Romantika je, da si vzamemo čas, da nekoga spoznamo, da si vzamemo čas za nekoga.

Z nevarnostjo do vznemirjenja

»Zame je romantično, če se izpostaviš nevarnosti,« nam zaupa 30-letni Dejan, ki sanja o vrnitvi romantizma. »Gre za to, da si upaš govoriti o ljubezni, odpreti svoje srce, tvegati, da se ti bodo smejali … vse tisto, kar je potrebno, da snameš oklep in razkriješ vse kotičke svoje intime.« Kar zadeva spolnost, bi lahko rekli, da naši možgani delujejo na treh ravneh: na mehanski ravni, torej na ravni živalskih nagonov, na čustveni, ki zahteva nežnost, in na kognitivni. Tako nas lahko besede vznemirijo enako kot dotik. Da se odpremo, moramo biti pogumni, samozavestni, moramo si drzniti kljub tveganju, da nas bo drugi prizadel, premagati moramo strah pred porazom. To je resnični podvig. Tiste ženske, ki mislijo, da je za zapeljevanje moškega potrebna dobra tehnika, se seveda motijo. Moški od ženske v resnici pričakuje, da ga vodi v svet intime in nežnosti, saj je spolnost predvsem dejanje, ki nadomesti materinskost iz obdobja otroštva. Od tu ljubkovalne besede, božanje …

Do vročice s segrevanjem na počasnem ognju

Predstavljajte si, kako se po dolgotrajnem dvorjenju, fantaziranju, odkrivanju, sanjarjenju, razmišljanju o tem, kako bosta skupaj, končno tako zbližata, da se požvižgata na vse zakone buržoazije in preostale bedarije … kakšen izbruh, kakšen ognjemet! In če ima on dar za pisanje domiselnih romantičnih besedilc, ste lahko prepričani, da ga ima tudi za kunilingus. Romantik namreč ni nič manj seksualen od drugih, prav nasprotno: stvar mu tako veliko pomeni, da se ji zna posvetiti, temperaturo dvigne s spretnostjo kuharskega mojstra, nasiti pa se z apetitom velikana. Tisti vitez iz naše romantične zgodbe in njegova ljubezen sta se drug na drugega vrgla kot dva volka iz bližnjega gozda. Mi pa zadnjo besedo prepuščamo lepi Heloizi. V čudovitih pismih, ki jih je pošiljala Abelardu, za katerim je od jutranje zarje do večera gorela, je napisala: »Tiste noči, sladke noči, ko so se ure užitkov prevesile v spanec!« Zaljubljenci vseh starosti, brž h knjigam o ljubezni in k pisanju lastnega ljubezenskega romana!

Prevedla in priredila Živa Deu

Preberite še: Enakopravnost v spalnici. Da ali ne?

...

Z ljubeznijo kot iz romana je seveda vse v najlepšem redu, pa vendar lahko včasih pretirana odkritosrčnost in sentimentalizem v beg poženeta še tako rahločutne ljubimce. Popisali smo nekaj situacij, ki se jim je v imenu romantike bolje izogniti:

1. V postelji se mu ne predate kar tako. Ne, radi stopnjujete napetost. Odločite se za vražji striptiz, ki traja do petih zjutraj. V ključnem trenutku, ob 5:17, on spi.

2. V ljubezni morajo biti ovire. Zato ga, potem ko vam po zabavi, na kateri sta se spoznala, pošlje sporočilo, pustite čakati dva tedna. Ko pridete iz svoje karantene, pa na Facebooku izveste, da je že deset dni z Mojco.

3. Na ulici gresta z vašim novim ljubimcem mimo oglasa za spletno stran, ki posreduje pri zunajzakonskih srečanjih. Na dolgo in široko se razgovorite o tem, kako grozljiva je ta družba, ki spodbuja varanje. Pri tem popolnoma pozabite na to, da ste njega spoznali na www.zasebnistiki.si.

4. V postelji, sredi najbolj strastne razposajenosti, se domislite, da bi ga presenetili in vzburili s seks igračko Hello Kitty. Ne le, da boste užalili njegovo moškost, odkril bo tudi, da ste neskončno otročji.

5. Po vajinem res fantastičnem tednu na družbenem omrežju razglasite, da ste dogovorjeni z moškim svojega življenja in dodate :). Pri njem boste verjetno sprožili :(. Še zlasti če bo ugotovil, da ste status na Facebooku iz 'samska' že spremenili v 'v razmerju'.

Najbolj brano