Moda in lepota skozi moške oči

Kaj je všeč njim? Jih bodo naše nove skinny kavbojke v živo rumenem odtenku osvojile? In kaj si mislijo o naših zelenih nohtih? 100 moških je izrazilo svoj pogled.

Moda in lepota skozi moške oči - Foto: profimedia

Vsak dan znova nam je jasno, da se moški le redko tako kot me navdušijo nad škornji Chloé ali potiskom v duhu znamke Versace iz Topshopa. Jih moda, ki jo me tako občudujemo, res pušča hladne?! Glede na raziskave naj bi moške danes modne teme vse bolj zanimale.

Odkar so se pojavili metroseksualci, tudi sami bolj skrbijo za svojo zunanjost. In res je bila Elle med spraševanjem stotih moških, starih od 25 do 55 let, prijetno presenečena nad njihovim navdušenjem. Pastelne barve, potiski, sandale, črtalo v slogu šestdesetih, videz jutranje skuštranosti ... Fantje so lepo izrazili svoja mnenja o trenutnih smernicah in velikih klasikah mode in lepote.

In kakšna je končna sodba? 75 odstotkov jih je izbralo precej klasičen, glamurozen videz. Ja, všeč so jim izbrana oblačila in ličila, vendar brez pretiravanj – moški so za zmernost! Gre predvsem za dobro odmerjeno diskretnost, ki poudari adute, vendar ne preseže meje. Toda kaj točno pomeni iti čez mejo? Sledijo odgovori, tudi v številkah, in njihove razlage.

Modna plat: Tesno prilegajoče se in ženstveno

Nas resnično preseneča in ali bi nas moralo skrbeti, da se moški okus glede ženske mode le malo spreminja? Smernic barvnega bloka si zagotovo niso zamislili oni. Radi imajo, da ostajamo ženske, in pika. Vse, kar je pregrobo ali nenavadno, jim ni več tako všeč.

Oblačilo ne sme niti preveč zakrivati niti preveč razkrivati, njegova vloga je, da oplemeniti, medtem ko se ženske včasih raje oblačimo z namenom, da bi se poigravale z modnimi zapovedmi. Če želimo ugajati moškim, se bomo torej morale posloviti od vsega preveč izstopajočega, kar pomeni tudi od punčkastega videza in retro sloga. 30-letnice z videzom pubertetnice ali v kostimu za babice si moški spol pač ne želi videti. Prav tako ne preseneča, da ima kratko krilce 76 odstotkov oboževalcev in da so salonarji osvojili kar 74 odstotkov moških.

Ne želijo si nas v izvedbi Iris Mulej. Moški svet vendarle zaznamuje dober okus in čezmernost ga ne pritegne. Radi imajo ženstveno klasiko, ki mora biti predvsem dobro odmerjena. Če cenijo zašiljene pete in mini krilo, še ne pomeni, da jih radi vidijo skupaj.

Tudi nam je prav tako, a včasih si vendarle želimo, da bi imeli nekaj več domišljije. Medtem ko se same navdušujemo nad leopardjim potiskom, je med moškimi kar 68 odstotkov takih, ki bi ga najraje zradirali. Enaka kazen bi doletela kričeče barve, 56 odstotkov jih ne ceni njihovega udarnega videza, in čevlje s polno peto, ki po mnenju 72 odstotkov moških ne ustvarijo lepe oblike nog.

Dobra novica je, da jih, čeprav modnim smernicam ne namenjajo tolikšnega pomena kot me, včasih vseeno osvojijo. Takšen primer so skinny hlače, ki so jih popolnoma prevzele. Ne sicer zato, ker bi bil to zadnji modni krik v svetu kavbojk, temveč zato, ker poudarijo postavo.

Oprijete kavbojke se pač tesno prilegajo telesnim oblikam, moški pa imajo na splošno zelo radi vse kroje, ki tesno objamejo žensko telo. Ko torej čutimo željo, da bi se ovile v obleko Hervéja Légerja, razmislimo še o njegovih skinny hlačah. Nasprotno pa so moške jakne, ohlapne kavbojke in kratke majice ter športne copate manj cenjeni, saj brišejo mejo med spoloma. »Moja punca v moški jakni? Samo če je jakna moja!« pove Tomaž.

Toda bolj ko prava dolžina krila, lep rožnat potisk ali ustrezna višina pet je moškim pomembno, da videz ustreza priložnosti. Zelo dobro znajo oceniti, ali je ženska za neko priložnost preveč ali premalo urejena. In neprimernost jih ne pritegne. »Pristanem na fantovsko kratko majico, a le za doma, kjer lahko z rokami sežem podnjo,« priznava Roman. »Nisem za tesno in kratko oblekico, če greva na večerjo k moji mami,« je ogorčen Peter. Na našo srečo pa moški tudi razumejo, da ne moremo biti glamurozne 24 ur na dan in se ure in ure dolgo z desetcentimetrskimi petami sprehajati po makadamski poti. Tako jih kar 76 odstotkov sprejema balerinke. »A ne v vsakem primeru: s kavbojkami že, ne pa tudi s punčkasto oblekico – torej samo za učinek sproščenega, ne pa tudi pootročenega videza,« pravi Tomaž.

Področje lepote: Rdeče in naravno

»Razen nekaterih posebnežev, ki jih obseda točno določena posebnost, se večina fantov ne posveča podrobnostim, bolj nas zanima celoten videz,« pravi Peter. Moški naj bi žensko torej videli kot celoto, privlačnost se prednostno nanaša na to, kaj ženska izžareva. Ne gre za množico malenkosti, ki bi se seštevale, temveč ki spontano prehajajo druga v drugo.

Pa vseeno smo dobili tudi mnenja v številkah! Ženske, pospravite zdaj svoje pisane palete senčil! 94 odstotkov moških namreč nasprotuje živim barvam na vekah. Nasprotno pa jih kar 72 odstotkov odobrava črtalo, 58 zadimljen pogled, 54 bleščilo, toda ... »V zmernem odmerku, ne da se vse cedi ali da spominja na ribje ustnice,« so nam obrazložili moški. Kar 78 odstotkov pa se jih je odločilo za naraven videz. »Če je videz poudarjen z rdečo šminko ali s črtalom, mora to ostati v mejah naravnega,« pravi Roman.

Tako modri, zeleni in rumeni laki za nohte niso prejeli nobenega glasu. Šminko v barvi fuksije jih je zavrnilo 70 odstotkov, rdečo šminko pa jih odobrava 76 odstotkov. »Prepričljiva koda čutnosti,« pravi Tomaž. Tudi pri tej pa je treba ohraniti zmernost, podobno kot pri zgodbi z visokimi petami. Sofisticiran videz je moškim bolj všeč za večerne izhode kot ob osmi uri zjutraj.

Kar zadeva pudre, imajo tudi tu prednost naravni toni: 96 odstotkov moških nasprotuje preočitni umetni zagorelosti, 86 se jih ne strinja z opaznim senčilom za lica in 84 ne s trepalnicami, preobteženimi z maskaro. »Nisem proti ličenju, a rad imam, da je to neopazno,« razlaga Roman.

Na področju pričesk jih kar 80 odstotkov ljubi dolge lase – nas to sploh preseneča?

84 odstotkov jih ima najraje naraven videz spuščenih las, 70 odstotkom pa je všeč tudi bolj prefinjen videz fige. Moškim je pomembno, da začutijo, da ženska skrbi zase, pri čemer se zanašajo na dve znamenji: brezhibne nohte in zdrave dolge lase. Kaj naj si torej mislimo o prikupnih kratkolasih glavicah? Skoraj edini, ki so jim všeč kratki lasje, naj bi bili naše prijateljice in homoseksualci. A na srečo se privlačnost vendarle ne meri z dolžino las.

Še malce statistike

 • 82 % moških bi ukinilo enodelne kopalke.
 • 94 % moških ne prenese živobarvnih senčil za oči.
 • 66 % moških prikimava potiskom.
 • 56 % moških zavrača kričeče barve.
 • 76 % moških obožuje rdeče ustnice.
 • 90 % moških odkimava krilu, ki sega pod kolena.
 • 72 % moških sovraži sandale s polno peto.
 • 68 % moških občuduje urbani videz kratkih hlač.
 • 74 % moških ljubi salonarje.
 • 98 % moških je norih na skinny hlače.
 • 68 % moških je proti leopardjem vzorcu.
 • 58 % moških ni ljubiteljev športne obutve.

Prevedla in priredila Erika Švara

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri