Martina Vrhovnik, umetnica ličenja

Martina je priznana mojstrica ličenja, ki je v lanskem letu nadgradila svojo bogato kariero in šminkerski salon T-spot razširila v izobraževalni center za ličenje. Slutili smo, da dobro pozna svojo pot med trgovinami, nismo pa vedeli, da se odlično znajde tudi med izbranimi restavracijami ali umetniškimi galerijami. Ja, Martina je velika ženska, kot se za bikice, zodiakalne lepotice, tudi spodobi.

KATJA GOLOB

Martina Vrhovnik, umetnica ličenja - Foto: Fotografija Miloš Horvat

Bi zase lahko trdili, da znate z denarjem?

Mislim, da znam. Znam načrtovati, znam se čemu odpovedati in znam zaslužiti, čeprav tudi izjemno rada zapravljam. Takoj ko je na kupčku nekaj denarja, ki ga lahko zapravim, bom to z velikim užitkom naredila; zakaj ne bi imela še ene majčke in še enih lepih čeveljčkov? Takrat ko denarja ni, znam preživeti zelo skromno, brez novih majčk (smeh). Zelo sem ponosna tudi na to, da mi je uspelo razširiti las­tni salon v kozmetični center.

Ali veste, koliko na mesec zapravite zase in koliko za gospodinjstvo?

Pojma nimam, te izdatke imam pomešane, kadar ni izjemnih razmer. Kadar je treba stisniti, začnem računati, koliko gre za kaj, in umirim stroške.

Kaj je za vas res dober nakup?

Takrat ko zapustim trgovino in sem srečna. Takrat ko pridem domov in je vseeno, koliko sem zapravila za kakšno stvar. Takrat ko si naslednji dan ne rečem: Joj, pa kaj ti je bilo tega treba?

Za katere stvari zapravite preveč denarja, za katere premalo?

Mislim, da sta premalo in preveč pri meni kar uravnotežena, le s časom se nikakor ne uspeva uravnotežiti. Včasih bi lahko manj pretiravala pri izbiri restav­racije in izbrala denarnici bolj prijazno, vendar me tu pogosto odnese. Sem namreč velika gurmanka, dobra hrana, vino in prostor, v katerem sem postrežena, mi pomenijo užitek, za katerega mi nikoli ni žal denarja, me pa včasih strese, ko pride na mizo račun (smeh).

Je res, da je dražja kozmetika tudi bolj kakovostna?

Vsekakor.

Vam je ljubša kreditna kartica ali gotovina?

Vse kartice sem pred osmimi leti dala stran, zapravljam samo tisto, kar imam.

Za kaj bi zapravili zadnji denar?

Zadnji . . kaj pa vem. Sem človek trenutka, užitka, zgodbe. Verjamem, da se vedno najde način, kako povezati vse troje, z zadnjim evrom ali brez.

Česa imate največ v denarnici? Nosite s seboj kaj za srečo?

Ko sem slišala, da slike v denarnici ne prinašajo sreče, sem jih odstranila. Priznam, da sem kar vraževerna, zdaj nosim s sabo poldrag kamen, ki mi ga je podarila prijateljica in ki naj bi prinašal samo tisto, kar v nekem trenutku potrebujem.

Kako se je vaš slog zapravljanja spreminjal z leti?

Če pogledam deset let nazaj, se mi zdi, da sem kar prišla v trgovino in kupila, kar mi je bilo všeč v tistem trenutku, ne da bi se sploh vprašala, ali lahko to kombiniram s stvarmi, ki jih imam doma. Danes se trudim, da bi bilo zgrešenih nakupov čim manj.

Pa se najde kakšen?

Najde se kostim priznane slovenske oblikovalke, ki ga v petih letih nisem niti enkrat oblekla, pa je res lep, seksi in kakovosten, vendar se trenutno ne vidim v njem. In tisto božjastno drago darilo, ki ga nisem nikoli oblekla, tudi še čaka na svoj trenutek v javnosti.

Za koga najraje zapravljate?

Za svojo ljubljeno osebo. Izjemno rada pocrkljam nekoga, ki ga imam rada. Seveda sem kot ženska rada tudi pocrkljana, a v večji užitek mi je koga presenetiti s pozornostjo. Z darili presenečenja sem skoraj povzročila že nekaj zastojev srca (smeh).

Modni nasvet, ki se ga vedno držite, ko kupujete?

Manj je več. Prisegam na minimalizem v oblačenju, če že nadenem kričeč kos, je ta vedno samo en.

V katerem mestu najraje zapravljate?

Hm, veliko potujem in povsod najdem kaj zase, zato bi težko izpostavila eno samo mesto. Predvsem ne maram trgovskih središč, obožujem mestne ulice in stara mestna jedra.

Kako si predstavljate idealni šoping?

Kot užitek in sprostitev, popestren s kapučinom in rogljič­kom, morda skokom v galerijo, v dobri družbi in predvsem brez besede potrebujem, tako da je na koncu vseeno, ali sem samo gledala izložbe ali res kaj kupila.

Mislite, da moški v resnici sovražijo žensko zapravljivost?

Pravzaprav mislim, da ne. Moški pač imajo določene teme, ki jih morajo obravnavati, in med njimi je tudi ženska zapravljivost, ampak ko nas zagledajo v tisti obleki, ki smo jo kupile samo zanj, nas obožujejo. In če zna ženska še lepo pogledati in se lepo nasmehniti, se kar stopijo. Moški so super, le 'pogruntati' jih je treba (smeh).

Najbolj brano