Manja Plešnar, modna novinarka

Prišla je s prijateljem – menedžerjem. Lahko tudi sodelavcem – stilistom. Še raje bi videla, da ga družabna kronika predstavi kot spremljevalca – ljubimca. Po dveh minutah sem doživela njun prvi profesionalni nesporazum o tem, kako se izgovori neizgovorljivo ime blagovne znamke ... Osvojila me je v nanosekundi.

Katja Golob

Manja Plešnar, modna novinarka

Si spretna pri ravnanju z denarjem?

Nisem spretna, nikakor ne znam z denarjem in se s tem res bojujem, priznam. Nimam pojma, kako bi se poboljšala, res pa je, da živim s hudim tempom, da se prehranjujem zunaj, da pokukam prav v vsako trgovino, in ve se, kaj se zgodi, če pokukaš v prav vsako trgovino ... Torej, dva tedna pred plačo sem brez denarja, jem pri babici in si od prijateljev izposojam denar za kavo. Groza!

Kako si zapravljala včasih in kako danes?

Včasih sem se zapodila v šoping z mamo, od katere sem odvisnost od nakupovanja tudi podedovala, pravzaprav ne, odvisnica od nakupovanja je bila že babica, ki je imela navado trgati cene z oblek in si pred dedkom izmišljevati, da jih je kupila na razprodaji. Le tako je dal dedek mir in tako danes tudi jaz obožujem razprodaje. Znorim od veselja, ko so razprodaje, obožujem jih. Najboljše oblikovalske kose skoraj vedno dobim na razprodaji, če jih čakam ali ne, in prav zaradi teh fantastičnih naključij sem začela redno zahajati tudi v dizajnerske trgovine – nikoli ne vem, kaj me tam čaka, ampak vem, da me.

Vprašanje, ustvarjeno za Mrho – katera modna pravila zmeraj upoštevaš?

V moji glavi kar naprej gostuje kakšna modna ikona ali oblikovalec, zelo dolgo časa je bila to Barbara Podlogar, in ko sem včasih kupovala stvari, sem se vprašala, ali bi Barbara to uporabila pri svojem stiliranju. Ali pa, če bi Nina Jagodic to vključila v svojo vizijo. Veliko ljudi mi je stilsko všeč ali zanimivih, poleg tega rada menjam razpoloženje in slog, zato prisegam na posebne kose, ki mi dajo nekaj več. Nikoli ne gledam, kam in kako bom to skombinirala, bolj kot ne nakupujem spontano.

Kateri modni kos si kupuješ vse življenje?

Nenehno iščem strgane in sprane kavbojke. Srednja šola, Nirvana in Kurt Cobain so krivi za ta moj fetiš. Ta kos mora imeti vsaka bejba. Drug tak kos je usnjena jakna. Moja je deset let stara, iz Avstralije, razpada, vendar se ljubiva. Tretji kos je trenč, trenutno od Jelene Prokovič, z usnjenimi rokavi. Hudo! Lahko omenim tudi četrti kos, to je bela rebrasta spodnja majica, ki se ne strga pri dnu in je ravno prav elastična. The ultimate one!

Zgrešeni nakup, ki najbolj boli in visi v omari?

Oh, oh, oh. Tega je veliko (smeh). Ob živce me spravljajo majčke, pri njih vedno kiksnem. Pravzaprav najbolj kiksnem takrat, ko neki kos ni skladen z mojo osebnostjo, pa če je še tako kul in drag ... Pogosto kiksam poleti, ko me drobni cvetlični vzorci na dekliških oblekah pripravijo do tega, da jih kupim, potem pa ... Mine poletje, pride nova sezona in jaz spet vlečem iz vrečke neke rož'ce, se jezim in se zgroženo sprašujem: »Pa dobro, bi to Barbara Podlogar kdaj oblekla?«

Fotografija Primož Predalič

Najbolj brano