Maja Štamol, modna oblikovalka

Maja Štamol je modna oblikovalka iz Žalca, ki je oblekla že številne osebnosti iz področja televizije, lepotnih tekmovanj ali športnih terenov. Mi smo z njo poklepetali on njenih začetkih in načrtih.

Maja Štamol, modna oblikovalka - Foto: Fotografija osebni arhiv

Kje iščete navdih za svoje kreacije?

Povsod, moje življenje je povezano z modo od jutra do večera. Zaspim z mislijo na obleke in se tudi zbudim. Zdi se mi, da najboljše ideje dobivam ob prebujanju, še v polsnu. Sicer pa vedno opazujem ljudi okoli sebe, barve v naravi, prelistam ogromno revij in spremljam modne oddaje.

Imate kakšno modno vodilo, ki se ga držite?

Ja, nikoli na moji kreaciji ne boste našli več kot dve barvi, še najraje imam eno barvo. Moje kreacije so čiste, preproste in elegantne, s kakšnim posebnim detajlom.

Kaj lahko stranke kupijo v vašem studiu v Žalcu?

Glede na to, da se pri nas oblači precej medijsko prepoznavnih oseb, ki se v naših kreacijah pojavljajo v medijih, smo imeli najprej sloves večernih in svečanih oblačil. Poleg veliko poročnih, maturantskih in večernih kreacij, pa v zadnjem času vse več časa posvečamo tudi trendovskim dnevnim oblačilom in poslovnim oblačilom.

Kakšen je postopek nastajanja obleke od trenutka, ko do vas pride stranka?

Vsaki stranki že v začetnem pogovoru posvetimo precej časa. Poslušamo njihove želje, ananliziramo postavo, izdelamo barvno karto, pomerimo vzorčne modele, svetujemo in na osnovi vsega tega izdelamo idejni osnutek. Pri tem klepetu stranko tudi malo bolj spoznam, kar je pomembno pri nadaljnjem procesu. Na osnovi tega izdelamo kroj, po potrebi testiramo kakšen detajl in izdelamo kreacijo do pomerjanja. Pri pomerjanju sodeluje cela ekipa, jaz, modelarka in šivilja. Vsaka opravi svoj del in ponavadi takoj opravimo popravke in stranka obleko odnese še isti dan.

Modno oblikovanje je vaš poklic šele zadnjih pet let. Je težko v Sloveniji živeti samo od tega?

Po osnovni izobrazbi sem kemik. Moja velika želja po modnem oblikovanju, me je pripeljala do sprejemnih izpitov na Srednji šoli za oblikovanje ob delu, ki sem jih uspešno opravila, vendar edina, zato oddelka ob delu tisto leto niso odprli. Še isto leto sem se prijavila na natečaj za obleko Miss Slovenije in bila izbrana med deset finalistov. Naslednje leto so me k sodelovanju povabili. Takrat, pred dvanajstimi leti, se je začelo moje modno ustavarjanje, priprejala sem razstave kreacij, obiskovala slikarski tečaj, Tekstilno šolo v Celju ter ves svoj prosti čas namenjala ustvarjanju.

Nato sem zmagala z obleko za Miss Universe, ki jo je nosila Sabina Remar, kar me je poleg nagovarjanja mojega moža, prepričalo, da grem na samostojno pot. Ustvarila sem svojo blagovno znamko Maja Štamol, zaposlila prvo šiviljo. Prva tri leta so bila težka, manjkalo nam je znanja, izkušenj in tudi strank. Ko sem kdaj vmes že obupovala, ko seštevek na koncu meseca ni bil blesteč, me je podpiral mož Stane, ki mi je ves čas govoril, da je za vsak razvoj potreben čas. Imel je prav, kajti danes se pri nas oblači vsak dan več strank, ki se rade vračajo, ali pa nas priporočajo drugim.

S čim se ukvarjate trenutno? Slišali smo, da pripravljate prav posebno modno revijo?

Pripravljamo modno revijo v Rimski nekropoli v Šempetru pri Žalcu. Dogajala se bo v naravi, med izkopaninami, voditeljica bo Anja K. Tomažin, menekenke pa naše zveste medijske stranke: Tjaša Kokalj, Nataša Pinoza, Anamarija Avbelj in mnoge druge. Vsega pa ne smem izdati.

Večinoma nosite svoje kreacije ali od drugih?

Oblačila nasploh imam rada, zelo rada pa nosim svoja. Očitno sem dober promotor svoje znamke, saj pogosto stranke želijo prav tisto, kar nosim jaz.

Vaš najljubši modni oblikovalec?

Na prvem mestu bo kar Prada, ki me vedno znova navduši. Poleg tega pa še Elie Saab s fanatastičnimi večernimi kreacijami.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri