Lahko selfiji in gledanje serij povzročajo gube na obrazu? Poglejte, zakaj so strokovnjaki v to prepričani

16. 2. 2021
Lahko selfiji  in gledanje serij povzročajo gube na obrazu? Poglejte, zakaj so strokovnjaki v to prepričani (foto: Profimedia)
Profimedia

Ali zasloni pospešujejo staranje in kako to preprečiti?

Čeprav raziskave še niso dovolj obsežne, so do sedaj pokazale, da imamo poleg škodljivih zunanjih UV-žarkov, sovražnika, ki lahko povzroči prezgodnje staranje kože znotraj štirih sten - tako imenovano modro svetlobo.

Modra svetloba ali HEV (High Energy Visible) svetloba prihaja z zaslonov (mobilni telefoni, tablični računalniki, televizorji, računalniki), strokovnjaki pa menijo, da lahko negativno vpliva na vid, staranje kože in kakovost spanja.

Izpostavljenost modri svetlobi ponoči lahko moti raven kortizola in negativno vpliva na izločanje melatonina, zaradi česar smo čez dan utrujeni in ponoči ne moremo spati. Po mnenju strokovnjakov valovi svetlobe HEV prodirajo globoko v kožo in čeprav ne predstavljajo tveganja za kožni rak, nekatere raziskave kažejo, da lahko poslabšajo hiperpigmentacijo in melazmo ter negativno vplivajo na kolagen in elastičnost kože ter povzročijo gube in izgubo tonusa.

Kaj lahko storimo za zaščito kože, vida in zdravega spanca?

Najekstremnejše in za mnoge najtežje bi bilo digitalno razstrupljanje, a da ne bi takoj padli v abstinenčno krizo, strokovnjaki priporočajo, da se ločite od TV zaslona / mobilnega telefona / računalnika in vsaj za nekaj ur postavite svoj najljubši pripomoček na stran in se posvetite analognim dejavnostim: branje knjig, hoja ali kakšen hobi.

Ker je za večino ljudi zaradi dela nemogoče izklopiti zaslon in iti pod sončne žarke, je priporočljivo dobiti zaščitni filter za računalnik in mobilni telefon pred modro svetlobo, ki bo naše oči in kožo zaščitil pred škodljivimi žarki. Ponoči bi morali svetlost zaslona prilagoditi "nočnemu času", ki naj bi bila manj škodljiva, in uporabljati toplejšo in zatemnjeno osvetlitev, 2-3 ure pred spanjem pa se izogibati pogledu na zaslone (sliši se skoraj nemogoče). Kar zadeva kožo, je priporočljivo uporabljati kremo z zaščitnim faktorjem in železovimi oksidi, uporabo antioksidantov in vitamina C kot preventivo staranja kože in pomoč pri hiperpigmentaciji.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Horoskop: Katere mame ste najbolj stroge in katere najmanj glede na nebesno znamenje

Priporočamo tudi: Kavbojke bomo to pomlad nosili kot Hailey Bieber

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk