Kam pobegniti, ko v mestu postane (pre)vroče?

14. 8. 2013
Kam pobegniti, ko v mestu postane (pre)vroče?

Prijeten hlad sence dreves ali poslušanje žuboreče vode izkoristite za enodnevni beg pred mestno vročino.

Arboretum Volčji Potok, Radomlje

V Volčjem potoku poleg izobraževalnih predstavitev ter ogleda dreves, rož in grmičevja obiskovalcem ponujajo možnost aktivnega in ustvarjalnega preživljanja prostega časa. Še zlasti so veseli mladih družin, ki se želijo pri njih učiti novih stvari.

Bonus: Odprta kuhinja – v Arboretumu vsako zadnjo nedeljo v mesecu prirejajo kuharsko popoldne, ki se posveča različnim vidikom uporabe zelenjave.

Info: arboretum-vp.si

Botanični vrt, Ljubljana

Zbirka Botaničnega vrta obsega domače in tuje rastlinske vrste iz različnih delov sveta in šteje okrog 4500 rastlinskih vrst. Vrt ima več kot 200 let staro zgodovino in tako velja za najstarejši botanični vrt v jugovzhodnem delu Evrope. Idealen cilj za Ljubljančane, ki za celodnevni izlet nimajo dovolj časa, a bi se vseeno radi ohladili v senci dreves.

Bonus: Etnobotanika – različne delavnice in uporaba rastlin v različne namene so del njihovega prizadevanja za ohranjanje nekdanjega vedenja o uporabi rastlin.

Info: botanicni-vrt.si

Mestni park Trije Ribniki, Maribor

V davnih časih so bili ribniki vodni rezervat, iz katerega se je napajal mestni obrambni jarek. Danes je obiskovalcem okoli Treh ribnikov na voljo tlakovano sprehajališče, obdano z vodnim rastlinjem, grmovnicami in kostanji, ali gozdna  prodnata pot na drugi strani. Če izletnikom sprehod ob ribnikih ni dovolj, se lahko podajo na Piramido ali nadaljujejo pot v Ribniško selo ...

Bonus: Akvarij-terarij – če ga obiščete ob sprehodu po Mestnem parku, boste doživeli še podvodni svet v malem in si ogledali več kot sto vrst plazilcev, dvoživk, insektov in kač.

Info: maribor-pohorje.si

Mozirski gaj, Mozirje

Idilično naravo, drevje in cvetje gaja dopolnjujejo etnografski objekti, značilni in preneseni z območja Zgornje Savinjske doline. Tako obiskovalci v njem najdejo kaščo iz leta 1731, preužitkarsko hišo iz leta 1803, mlin na vodo, čebelnjak, kovačijo, eno izmed najstarejših žag venecijank in najstarejšo mozirsko hišo ...

Bonus: Ribiška vrvica – gospodari z rekama Savinja in Dreta ter jezerom v Mozirskem gaju, v katerem živijo avtohtone ribje vrste, kot so klen, lipan, sulec, mrena in potočna postrv.

Info: mozirskigaj.com

Blejski Vintgar, Gorje

Poldrugi kilometer dolgo in tudi do sto metrov globoko sotesko Vintgar je na svoji poti proti Savi izklesala reka Radovna. Izletnike bosta navdušila osvežujoč sprehod prek lesenih mostov in tako imenovanih Žumrovih galerij le nekaj metrov nad vodo ter pogled na živahne brzice, tolmune in čudovit slap Šum proti koncu poti.

Bonus: Rastlinje – zaradi specifičnih podnebnih in mikroreliefnih razmer uspevajo v Vintgarju številne rastlinske vrste, ki se razlikujejo od rastlinstva, značilnega za okolico.

Info: vintgar.si

Pripravila: Katja Vidrajz

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan