Kakav in zdravje

Znanstveniki še ne vedo prav veliko o vplivu kakava na razpoloženje, so pa najnovejše raziskave dokazale njegove pozitivne učinke na zobe in prebavni trakt. Čas je torej, da pometemo s starimi prepričanji.

Kakav in zdravje - Foto: Fotografija Shutterstock

Kakav zmanjšuje možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni.

RES JE

Poskusne osebe iz dveh skupin določeni čas niso uživale živil, ki vsebujejo kakav. Nato so osebe iz ene skupine začele uživati čokolado z visoko vsebnostjo kakava, osebe iz druge skupine pa mlečno čokolado, ki ima sicer enako energetsko vrednost, a vsebuje manj flavonoidov in polifenolov. Izsledek: 6 gramov temne čokolade na dan že v enem tednu nekoliko zniža krvni tlak.

Kakav blaži depresijo.

MOGOČE

Nekatere psihološke študije to trditev potrjujejo, vendar podrobnejše raziskave še potekajo. Ko se počutimo pobiti, bo kakav zagotovo pozitivno vplival na naše telo, ki v takih trenutkih potrebuje krepčilno, aromatično, okusno, mastno, sladko in izdatno hrano, kar čokolada, bogata s kakavom, nedvomno tudi je.

Kakav ne zvišuje ravni holesterola.

RES JE

Raziskave so pokazale, da lipidi, ki so v kakavu (oleinske in stearične maščobne kisline), ne vplivajo na zviševanje ravni holesterola.

Kakav ni primeren za diabetike

NI RES

Diabetiki imajo po vsakem obroku povečano raven sladkorja v krvi, košček temne (s kakavom bogate) čokolade na dan pa pripomore k hitrejši povrnitvi sladkorja na ustrezno raven.

Kakav povzroča karies

NI RES

Kakav vsebuje tanine, ki preprečujejo rast mikrobov, fluor, ki krepi sklenino, in fosfate, ki onemogočijo kisline, nastale ob presnovi sladkorjev. Za čokolado pa velja: manj kot je v njej kakava, več bo imela sladkorja, ki je povzročitelj kariesa.

Kakav je bogat z antioksidanti

RES JE

Polifenoli in flavonoidi, ki jih vsebuje kakav, naj bi nas varovali pred oksidativnim stresom, ki povzroča poškodbe v tkivih. Ostaja pa vprašanje, ali ne bi v visokih odmerkih prav nasprotno kakav vendarle imel oksidativen učinek. Raziskave še potekajo.

Kakav neugodno vpliva na prebavo

NE DRŽI

Kakav posebno močno protivnetno vpliva na prebavni trakt – uživanje s kakavom bogate čokolade naj bi blažilo vnetja, ki povzročajo drisko, ne da bi se pri tem upočasnil potek prebave. Njegove proti-vnetne lastnosti naj bi celo ščitile pred rakom na danki.

KAJ PA NA KOŽI?

Kakav postaja vse pogostejša sestavina negovalnih tretmajev za obraz in telo. Zanje ponavadi ni značilen čokoladni vonj, saj temeljijo na nerafiniranem kakavu. Njegov antioksidativen učinek na kožo je sicer težko merljiv, takoj pa lahko občutimo njegov sproščujoč vpliv.

V salonu si privoščite: piling na osnovi kakavovih zrn, obloge na osnovi alg in kakava, masažo s kakavovim maslom …

Doma uporabljajte: piling, kremo in losjon za telo, ki vsebujejo kakavovo maslo.

Najbolj brano