Jočem – je z menoj kaj narobe?

Če zaradi vsake malenkosti planete v jok, ste morda preobčutljivi ali pa … depresivni. Elle vam bo pomagala razrešiti dilemo.

Jočem –  je z menoj  kaj narobe? - Foto: Fotografija Shutterstock

Ali pogosto jokanje pomeni depresijo?

Najprej se morate vprašati, ali ste že od nekdaj občutljivejša oseba. Če je tako, potem je nag­njenost k jokavosti verjetno le posledica preobčutljivosti, in ne bolezni. Občutljivi značaj se lahko izoblikuje v otroštvu ali najstniških letih kot plod genetske nagnjenosti, čustvenega in vzgojnega okolja … ali pa gre preprosto za osebo, ki je že v osnovi občutljivejša od drugih. Včasih pa ima preobčutljivost korenine v depresiji, ki je kriva za določeno ranljivost.

Kako prepoznati solze, ki so le posledica preobčutljivosti?

Izzove jih določen dogodek, pogovor, film, ki obudi spomin na izkušnje, ki so v trenutku doživetja nosile zelo močan čustven naboj. In čeprav se od bolečih dogodkov (izguba enega od staršev, boleča ločitev v otroštvu, ločitev od partnerja . . ) sčasoma odmaknemo, je normalno, da v določenih trenutkih ponovno planejo na površje.

Je v tem primeru jok lahko koristen?

Dokler oseba ne izbruhne v neustavljiv jok sredi delovnega sestanka ali v podobnih neprimernih okoliščinah in dokler se zna tudi smejati, lahko pusti solzam prosto pot. Tudi te so namreč del življenja.

Kdaj solze odražajo bolezensko stanje?

Ko oseba ne more več določiti, kaj jih je izzvalo, in ko popolnoma preplavijo njeno življenje. Ko torej ne joče več zaradi določenega vzroka, temveč zaradi česarkoli: ker zamuja vlak, ker je varuška prišla prepozno … Pretirana občutljivost se torej ne navezuje le na določen sprožilec, temveč postane odvisna od vsega. Takšno stanje lahko nakazuje začetek depresije. Oseba trajno doživlja občutja žalosti, in tudi ko v njeni okolici vlada veselo razpoloženje, njene melanholije ne more nič preusmeriti.

Kateri simptomi še spremljajo depresijo?

Stanje, ko vse postane en sam napor, ko izgubimo občutek za prihodnost in veselje do katerekoli dejavnosti, ko smo popolnoma brezvoljni … Temu se lahko pridruži hujšanje ali pridobivanje teže. A če želimo resnično govoriti o depresiji, morajo biti ti znaki prisotni dlje časa. Nenavadna, vztrajna potrtost, ki jo doživljate vsak dan vsaj dva tedna, je zadosten razlog za posvet pri strokovnjaku, ki bo poiskal še druga morebitna znamenja depresije.

Teden potrtosti, ki jo spremljajo solze, torej še ni zaskrbljujoč?

Ne, gre za povsem normalen pojav, saj v življenju obstajajo trenutki, ko smo zaradi utrujenosti ali morda predmenstrualnega sindroma (pri nekaterih ženskah lahko menstrualni ciklus povzroči zelo močna čustvena nihanja) šibkejši in občutljivejši. Vendar če potrtost ni stalna in dolgotrajna, ne moremo govoriti o bolezni.

Kako obvladovati svojo preobčutljivost?

- Ko vas prevzame močno čustvo, se za pol minute osredotočite na dihanje, da omilite čustveno reakcijo.

- Ne poskušajte potlačiti čustev, saj lahko tako le še povečate notranjo napetost, potrudite se jih sprejeti in razumeti.

- Namesto da preobčutljivost vidite kot oviro, si recite, da ste prav zaradi nje rahločutnejša in razumevajoča oseba. Tako boste do preobčutljivosti in s tem tudi do samih sebe prizaneslivejši.

Najbolj brano