Ideja za izlet: Istrski paradiž

Odkrijte življenje v počasnem ritmu. Sledite nam po hrvaški Istri.

Ideja za izlet: Istrski paradiž - Foto: Shutterstock, promocijsko gradivo, osebni arhiv

Vzvišeni Motovun

Vinske trte in fige, pogled na Motovun, ki so ga utrdili Benečani v 14. stoletju, je presenetljiv. Vas je zatočišče miru, vabi vas, da obhodite obzidje in odkrijete pokrajino okoli nje, ki vam bo vzela dih.

Kam

Konoba Mondo: najboljša mala restavracija, odlična hrana po zelo dostopnih cenah. (Barbacan 1, Motovun)

Motovun Film Festival vas letos pričakuje od 27. do 31. junija (motovunfilmfestival.com)

Hotel Kaštel: za aktivni odmor, velnes in spa oddih ali odmik v dvoje. (hotel-kastel-motovun.hr)

Sveto olje

Istrsko olivno olje je eno izmed najboljših na svetu. V tej veličastni pokrajini čudoviti čudežni izdelek izdeluje družina Ipša. (ipsa-maslinovaulja.hr)

Svetli Rovinj

rovinj

Istrski biser, Rovinj, ima poseben šarm; je mešanica mondenih obmorskih mest in Benetk, ki leži ob turkiznem morju Jadrana. Rovinj je čudovito raziskovati  peš in spoznavati njegovo spuščajočo se arhitekturno dediščino, ga občudovati z jadrnice ali se potapljati okoli bližnjih otokov.

Kam

Monte Mulini: v tem luksuznem butičnem hotelu si lahko privoščite enkratno velnes in spa doživetje. (montemulinihotel.com)

h

Restavracija Monte: tu najdete najboljše morske sadeže z rovinjske tržnice, pripravljene originalno in inovativno. Priporočljivo je naročiti enega od dveh degustacijskih menijev. (monte.hr)

m

Pršut in sir

Klasična predjed v Istri: rustikalni pršut, ki so ga pred enoletnim sušenjem pobožali sol in zelišča, postrežejo z ovčjim sirom in velikimi zelenimi olivami. Odličen za uživanje ob ohlajeni malvaziji.

Kakšni gomolji

tartufi

Črno zlato Istre? Tartufi, ki jih je obilo v regiji Buzet. Najbolj dragoceni so beli tartufi, ki rastejo proti koncu jeseni. Če vas mamijo organizirani ogledi, degustacije ter lov na tartufe v gozdu, obiščite spletno stran karlictartufi.hr.

Sprehod po Balah

b

Bale, srednjeveško mesto med Rovinjem in Vodnjanom, je vredno ogleda. Prepletajoče se tlakovane ulice, ruševine gotsko-renesančnega gradu ... ta kraj ima svoj čar.

Kam

Hotel La Grisa ponuja sodobno opremo v okolju, ki izžareva tradicijo in gostoljubnost. (la-grisa.com)

g

Last Minute Open Jazz Festival: v začetku avgusta se v Balah prireja majhen in intimen dogodek, namenjen sladokuscem in tistim, ki uživajo v pravem džezu.

Konoba Kamene priče: restavracija, lounge bar in družinski hotel. Tu boste pozabili na vsakodnevni stres in ob kaminu uživali v najboljši istrski kuhinji s tradicijo kuhanja, daljšo od dva tisoč let. (kameneprice.com)

Vznemirljivi fjord

Limski kanal, več kot deset kilometrov dolga zareza v kopno, ki potone v morje, je obdan s čudovito pokrajino in je znano gojišče rib, ostrig in školjk.

Kam

Restavracija Viking: ostrige in jedi tradicionalne istrske in sredozemske kuhinje. (la-grisa.com)

v

Gusarska jama (piratecave.net)

Borut Omerzel

odgovorni urednik revije Playboy, je Istro spoznaval na prav poseben način:

»Ljubim jo, Istro. Zato sem se takoj predal pozivu iz Porsche Travel Cluba, naj preizkusim Porsche Tour of Croatia, ki so ga letos dodali v svojo ekskluzivno evropsko ponudbo. Za volani porschejev smo krenili iz zagrebškega Esplanadeja prek slikovitega Narodnega parka Risnjak, Opatije in Pazina do kulinaričnega razvajanja v rovinjskem luksuznem butičnem hotelu Monte Mulini, ki ima sploh prvi in do zdaj edini na Hrvaškem šefovo mizo.

mm

Naslednjega dne smo boemsko švignili mimo Limskega kanala do Buzeta in naredili pentljo prek krasnega Grožnjana do vrhunske restavracije Zigante v Livadah, katere sprejemnica je ovenčana s številnimi priznanji (vsaj zadnjih deset let jim ga vsako leto podeli tudi Gault Millau). Vrhunsko so nam postregli z izbornimi tartufjimi jedmi. Istre polni smo se potem prek Motovuna in Pazina ter še do Kvarnerja do naslednjega dne prek Karlobaga in Plitvic vrnili v naročje Esplanadejevih štrukljev.

v

Drage bralke, malce daljši, teden dni trajajoč Porsche Tour of Croatia lahko za okrog štiri tisoč evrov podarite tudi svojemu dragemu in mu izpolnite veliko otroško željo – po lepi sosedi bo vozil svojega porschejčka po premišljeno izbranih cestah, ki omogočajo doživetje prav vseh porschejevih vrlin in svojevrstno zrenje v številne istrske lepote. Prva tura, ki bo šele oktobra, je že razprodana, zato pohitite s prijavo za sezono 2014. Pred tem pa se po Istri le podajte tudi kako drugače. Napolnila vas bo z ljubeznijo.«

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri