Intervju: Doroteja Šalamun

Klepetali smo s spletno zmagovalko Stilskega izziva Elle in K & Ö, torej tisto, ki je dobila največ glasov pri spletnem glasovanju na Facebook strani K & Ö, sredi novembra lani.

Zanimalo nas je, kako njeno življenje poteka danes in kakšne so njene modne skrivnosti. (Na isto temo smo pred kratkim klepetali tudi s Sandro Gubenšek.)

Intervju: Doroteja Šalamun - Foto: Fotografija Aleksander Štokelj


Ste spletna zmagovalka zadnjega stilskega izziva Elle in K & Ö, po izboru uporabnikov družabnega omrežja Facebook. Od finalnega dogodka je preteklo že skoraj dva meseca, zato nas zanima, kaj se z vami dogaja sedaj? Je morda že občutiti kakšne konkretne spremembe v zvezi z delom in priložnostmi za ustvarjanje?

Res je, minila sta že dobra dva meseca, kar je lahko relativno dolga oziroma kratka doba. Zame pomeni predvsem slednje: življenje živim zelo aktivno, polno, zato mi verjetno tudi čas mineva nepopisno hitro. Po razglasitvi za spletno zmagovalko sem ostala, in še zmeraj ostajam, zvesta svojemu študiju in delu agentke v Agent Provocateurju.

Poleg tega še zmeraj sodelujem z ustvarjalno ekipo pod taktirko modnega fotografa Žige Mihelčiča, z vizažistko Tjašo Marin in frizerjem Sergejem Grosmanom, s katerimi vsake toliko zakrivimo kakšno modno fotografiranje za našo dušo.

Spremembe? So se zgodile. Pozitivne. Kmalu po zmagi so me je k sodelovanju povabila televizijska hiša TV3, natančneje v oddajo Vip Magazin. Znotraj oddaje so mi ponudili rubriko, v kateri bi predstavljala svoje stajlinge. Ponudbo sem sprejela z največjim veseljem in na malih ekranih ste me lahko prvič videli za božič. Kot stilistka sem bila povabljena tudi k sodelovanju s produkcijsko ekipo KN Production. Tako smo skupaj posneli dva videospota, za hrvaškega raperja Girdo (Connect) in za našega izvajalca Bro (bivši član zasedbe Da Phenomena). Upam, da se mi kmalu spet kaj ponudi, ker v tem delu neizmerno uživam.

Pravite, da ste internetne stajlinge zasnovali na način, da bi bili všeč čim širši množici. Kaj točno to pomeni, oziroma kaj pravzaprav je tisto, kar je najbolj všeč široki množici.

Torej, v tem primeru je bilo potrebno zadovoljiti dva pogoja. Prvi je bil ta, da lahko stajling obleče katerakoli ženska, ne glede na starost, poklic ali njene fizične lastnosti. Drugi pogoj, ki se mi je zdel še bolj relevanten, pa je ta, da se lahko tako oblečena ženska odpravi kamorkoli, torej v službo, šolo, na večerjo, po nakupih . . Se pravi, da sem stajling v prvi vrsti zasnovala funkcionalno, šele nato sem gledala, da so bili kosi tudi IN tisto sezono.

V veliko pomoč mi je bil citat Coco Chanel: »Fashion has two purposes: comfort and love. Beauty comes when fashion succeeds.«

Kasneje, ko ste si ogledali svoje delo na brvi, bi morda želeli kaj spremeniti, popraviti? Je bilo tako, kot ste pričakovali?

Šele, ko manekenka obleče tvojo kombinacijo, potem stajling zares zaživi. Takrat vidiš vse tisto kar je dobro in seveda tudi napake. Ni bilo vse po pričakovanjih, če bi se dalo bi zamenjala sive hlače pri prvem stajlingu in pri zadnjem bi manekenki rekla, da naj na pisti sleče jakno, da bi se bolj videlo kaj je spodaj. Tako bi stajling dobil neko drugo dimenzijo, ker bi se izkazal za bolj dinamičnega. Napake nas izpopolnjujejo, zato sem zmeraj, ko jih odkrijem, toliko bolj vesela.

Kaj menite, da so, poleg znanja o trendih, najbolj kvalitetne lastnosti dobrega stilista?

Ne vem, če sem jaz pravi naslov za tole vprašanje. Verjetno bi bilo bolje vprašati kakšnega dobrega stilista. (smeh)

No, jaz med temeljne lastnosti štejem čut za estetiko, prilagodljivost, poznavanje kolekcij, ki so na voljo v trgovinah in manjši zgodovinski pregled modnih obdobij.

Vaš absolutni modni navdih?

Narava, iz katere vse izhaja in v katero se vse vrača.

Pa naj oblikovalec?

Za letošnjo pomlad bi obleke kupovala pri Moschinu, čevlje pri Pierre Hardyju, torbice pri Marc Jacobsu in po nakit bi šla k Lari Bohinc. Sicer pa je zelo težko izpostaviti posamezna imena, ker se za vsakim skriva vsaj en zanimiv kos. Zelo ljub mi je recimo tudi Thomas Wylde. Iz njegove kolekcije jesen/zima 2010, bi imela prav vse.

Kakšna se vam zdi kultura oblačenja pri nas? Ste bili kje (morda v tujini) še posebej očarani nad ulično modo?

Zdi se mi, da se Slovenci še vedno v veliki večini oblačijo zato, ker se morajo ali pa zato, da bi bili všeč drugim. Zelo malo poznam takih, ki se oblačijo z drugim namenom, recimo, da bi družbi kaj sporočili ali pa da z oblačilom izrazijo kakšno svojo idejo. Ni pa vse tako črno, kot sem začela. Veliko je mladih, ki se izražajo skozi oblačila in na ljubljanskih ulicah sem opazila že nakaj posameznikov z zanimivim stilom.

Vedno znova sem očarana, ko obiščem naše sosede Hrvate. Zagrebčani imajo zelo prefinjen okus za oblačenje. Včasih bi lahko cel dan sedela na trgu bana Jelačića in gledala mimoidoče.

Kaj bi svetovali vsem, ki se bodo udeležili Elle Stilskega izziva v prihodnje?

Žal kakšnih modrih nasvetov ne morem deliti oz. si jih ne upam. Lahko pa vsem prihodnjim tekmovalcem Elle Stilskega izziva zaželim, da bi se med izzivom čim bolj zabavali, spoznali super ljudi in na koncu na pisti pokazali del sebe.

Doroteja, najlepša za klepet in vse dobro še v naprej.

Hvala tudi vam, celotni ekipi Elle, za to enkratno izkušjo!

P. P.

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri