Ideja za vikend izlet: Obiščite pravljično 'slovensko Toskano'

22. 5. 2024
Ideja za vikend izlet: Obiščite pravljično 'slovensko Toskano' (foto: Profimedia)
Profimedia

V Sloveniji imamo lepo število kotičkov, ki kar kličejo po obisku. Eden izmed takšnih se nahaja na skrajnem zahodu, tik ob meji z Italijo. Goriška brda, pogosto imenovana tudi slovenska Toskana, sodijo med najbolj romantične regije. Poleg čudovitih razgledov ponujajo številne možnosti za pokušanje vin, saj so najbolj znana po svojih številnih vinarjih in sadjarjih, vendar predstavljajo tudi odlično izhodišče za tiste, ki si poleg razvajanja brbončic želijo doživeti aktivnejši oddih. Kaj početi in kako najbolje izkoristiti dan ali dva v tem prelepem delu Slovenije? Imamo predlog!

Ste vedeli, da so Goriška Brda znana tudi kot slovenska Toskana? Griči, prekriti z vinogradi in sadovnjaki, močno spominjajo na to priljubljeno italijansko regijo. Če jih še niste obiskali, je to ena izmed destinacij, ki jo to pomlad preprosto ne smete zamuditi. Gre za eno najbolj priljubljenih vinorodnih pokrajin v Sloveniji, ki vsako leto privabi številne ljubitelje vin. Če s prijateljicami, partnerjem ali družino iščete idejo za vikend oddih ali nekaj zabave, je obisk lokalnih vinskih kleti popolna izbira. Raziščite lokalne vinarje – v Brdih jih je več kot 150 – in doživite "vinski vikend" v praksi. Zagotovo boste uživali v degustaciji vin, lokalnih dobrotah in čudovitih razgledih na slikovite briške vasi. Kaj bi si lahko želeli več kot romantično razvajanje sredi idilične pokrajine?

Če radi raziskujete, boste zagotovo želeli vedeti, kaj še lahko počnete v tem delu Slovenije. Ena izmed možnosti je obisk najbolj znanih in fotogeničnih vasi, kot so Vipolže, Gonjače, Šmartno in Dobrovo. V Dobrovem lahko obiščete znameniti grad iz 17. stoletja, kjer danes potekajo številni dogodki in prireditve. Grad Dobrovo je s svojo značilno podobo viden že od daleč, zato ga ne boste mogli zgrešiti. Vredno je obiskati tudi obzidano vasico Šmartno, kjer vas bodo očarale stare ozke ulice, ki vas popeljejo v preteklost. Naselje se ponaša s petimi ohranjenimi stolpi in velja za pravi arhitekturni biser.

Obiska Brd ne smete zaključiti brez vzpona na razgledni stolp v Gonjačah, kjer stoji tudi spomenik žrtvam druge svetovne vojne. 23 metrov visok stolp ponuja osupljiv razgled na neskončne griče, ob lepem vremenu pa lahko vidite celo vse do sosednje Italije. Ljubitelje zgodovine in kulture bo navdušil tudi grad Vipolže, ki je nekoč služil kot vila goriških grofov, v prvi svetovni vojni pa je bila v njem vojaška bolnišnica. Danes je ena najlepših renesančnih vil v Sloveniji, kjer se odvijajo številni kulturni dogodki, izobraževanja in slavja.

Profimedia

Za tiste, ki ste radi tudi malce športno aktivni, priporočamo nezahteven vzpon na hrib Sabotin, ki se dviga 608 metrov nad morjem in je priljubljena izletniška točka. Izbirate lahko med petimi krožnimi potmi, po katerih se lahko podate tudi s kolesom. Na hribu se nahaja Park miru, kjer si lahko ogledate jarke in kaverne iz prve svetovne vojne, ki pričajo o težkih časih. Če boste Goriška Brda obiskali v toplejših mesecih, ne zamudite obiska Kotlin na Kožbanjščku, kjer se lahko osvežite v tolmunih.

Preden se odpravite domov, se ustavite še na sosednjem hribu Sveti Gori, ki je eden najpomembnejših romarskih krajev v Sloveniji. Poleg tega ponuja izjemen razgled na Novo Gorico, Alpe in Dolomite, ob lepem vremenu pa boste v daljavi lahko uzrli celo morje.

Profimedia

Goriška Brda so pravi raj za ljubitelje vina. Poleg vinogradov ponujajo številne lokalne dobrote, ki jih lahko poskusite v številnih gostilnah in kmečkih turizmih. Okusite tradicionalne jedi, pripravljene iz lokalno pridelanih sestavin, kot so domači siri, suhomesnati izdelki, oljčno olje in sveže sadje. Ne pozabite obiskati tudi lokalnih tržnic, kjer boste našli sveže pridelke in ročno izdelane izdelke, ki bodo vaš obisk še dodatno popestrili.

Goriška Brda so odlična destinacija za ljubitelje narave. Poleg vinskih cest in poti, ki vodijo skozi vinograde in sadovnjake, lahko uživate tudi v številnih pohodnih in kolesarskih poteh. Obiskovalci lahko raziskujejo slikovite vasi in odkrivajo skrite kotičke, kjer se prepletajo naravne lepote in kulturna dediščina.

Če iščete sprostitev, razvajanje in pobeg od vsakodnevnega vrveža, so Goriška Brda prava izbira. Ta čudovita pokrajina vas bo očarala s svojo lepoto, gostoljubnostjo in bogato ponudbo aktivnosti. Ne glede na to, ali ste ljubitelj vina, narave ali kulture, boste v Goriških Brdih našli nekaj zase.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Tako nosi bele hlače kraljica Letizia, da uravnoteži eleganco s sproščenostjo za dnevne opravke!

Priporočamo tudi: Prvi videz nove sezone serije And Just Like That… razkriva sodobno različico ikoničnega roza krila Carrie Bradshaw: Nosite ga kot 59-letna igralka

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik