Fenomen: Generacija Jaz, Jaz, Jaz

20-letniki so samovšečni in sebični, vendar bi lahko rešili svet ...

Fenomen: Generacija Jaz, Jaz, Jaz - Foto: Imaxtree

Tako vsaj trdi revija Time v razi­skavi, ki odpira nove poglede in obenem vzbuja optimizem ...

Imeti danes 20 let pomeni biti obseden sam s seboj. »Moje življenje je moje delo,« je osrednje načelo generacije Y, mladostnikov, ki so bili rojeni med letoma 1980 in 1995. 24 ur na dan si sledijo s fotonapravami in objavljajo svoja doživetja na družbenih omrežjih, podobno kot tolpa v filmu Sofie Coppola The Bling Ring hrepenijo po zvezdniškem življenju in s posmehom zrejo v starše, bolestno navezane na svoje službe.

Opravičuje jih dejstvo, da se niso rodili v svet, ki bi dopuščal vero v sanje. Pri desetih so videli, kako se je zrušil World Trade Center, rasli so v ritmu vojn v Iraku in Afganistanu ter zoreli ob trdovratni gospodarski krizi. Se jih moramo zato, ker jih ne razumemo, bati?

Pomeni generacija, ki sprega življenje le v prvi osebi ednine, konec civilizacije? Joel Stein, novinar revije Time, je poskušal najti odgovor skozi temeljito raziskavo. V njej razkriva, da so pripadniki generacije Y, imenovane tudi generacija jaz, jaz, jaz, popolnoma prevzeti nad samimi seboj.

Kot dokaz nam ponuja kopico študij, polnih prepričljivih številk, in konkretna mnenja strokovnjakov. Pokaže nam, da so rezultati preizkusov sposobnosti empatije porazni, medtem ko testi, ki merijo stopnjo narcizma, poženejo številke v nebo: 60 odstotkov mladih je prepričanih, da se znajo v katerikoli situaciji pravilno odločiti.

Pogled na mlade odrasle skratka ni najbolj navdušujoč, vendar se v članku nato zgodi drzen preobrat. Avtor se strinja, da je današnja mladina polna pomanjkljivosti, vendar nič bolj kot pretekle generacije. Obenem pa je generacija Y prva, ki ji je uspelo odrasti, ne da bi se besno upirala starejšim. Včasih kar pozabimo na maj leta '68 in pankovsko gibanje! Prihodnji voditelji prevzemajo moč na svoj način in neizprosno spreminjajo našo družbo. Najboljše naj bi pravzaprav bilo še pred nami, saj so pripadniki generacije Y ...

... lenobni, a tudi podjetni

Si mladi želijo finančne neodvisnosti? Ne najbolj, če si jo morajo zagotoviti sami, in neizmerno, če je subvencionirana. Poleg tega je njihov najljubši položaj polležeča lega z nagibom naslonjala 127 stopinj, ki naj bi po ugotovitvah NASE ustrezala ničelni težnosti.

V kraljestvu družbenih omrežij spremljajo številke svojih 'prijateljstev' kot nekateri gibanje tečaja zlata na borzi in se brez pomislekov zaženejo v posel. Kakšna dobra ideja po prihodu iz šole? Pa če poskusimo s kakšno aplikacijo? In število najstniških podjetnikov opazno raste. Njihov idol je Nick D'Aloisio, ki je pri 17 letih postal milijonar, potem ko je Yahooju prodal svojo aplikacijo Summly. In ko pomislimo, da podjetniki ustvarjajo nova delovna mesta, lahko samo zaploskamo ...

... na lovu za slavo, a ne za denarjem

Kdo so najstniški idoli? V kategoriji megazvezdnikov najdemo Rihanno, Kim Kardashian, Lady Gaga ... V nekoliko nižji kategoriji pa srečamo Sammi Mario (23 let) in Jenno Marbles (26 let), ki žanjeta uspeh z nasveti o ličenju in parodijami, trendno fotografinjo Olivio Bee (19 let) in modno blogerko Tavi Gevinson (17 let).

Kaj imajo skupnega? To, da vse podrobnosti iz svojih življenj redno objavljajo v resničnostnih šovih ali na spletu prek Twitterja, Instagrama, Facebooka. Le da mladina ne naseda tako zlahka! Zvezdnice jih zabavajo, v bistvu generacija Y uživa, ko se iz njih norčuje. In v resnici ne hrepenijo po njihovem življenju. Bolj ko materialne dobrine kopičijo informacije. Dematerializacija bogastva plus vrednotenje izkušenj pomeni dobro novico za pregreti planet.

... neučakani, a ne pohlepni

Spoštovati hierarhijo? Izogibati se pogajanju? Za Y je to preteklost. Anekdot o mladih posameznikih, ki so generalnemu direktorju poslali e-sporočilo, je že zdavnaj preveč. Pri francoski Elle so imeli izkušnjo s pripravnico, ki je že po dveh dneh dela mirno stopila do odgovorne urednice, ker je dobila zamisel za članek.

Če so tiste nad 30 ob tem obstale kot pribite, se je 20-letnicam dogodek zdel popolnoma banalen. Obdarjeni z neomajno samozavestjo, mladi pričakujejo, da jih vsaki dve leti čaka napredovanje, in ob najmanjšem zastoju izgubijo zagon. V Kanadi ocenjujejo celo, da želi kar 75 odstotkov mladih zamenjati zaposlitev. »Včasih smo si določili smer in nato počasi napredovali, današnji mladini pa je treba razložiti vse podrobnosti tretjega koraka, ne da bi prej sploh poskusili s prvim korakom,« pojasnjuje 44-letna pravnica Ana.

Dobra stran zgodbe je, da je mladim malo mar za uspeh v starem pomenu besede. Lepo zveneči naziv? Pisarna z razgledom? Pogodba za nedoločen čas? Pha! Pomembne so le izkušnje, doživetja. Tako prehajajo od banke do nevladne organizacije in nazadnje odprejo kavarnico. In v tem uživajo.

... obsedeni z virtualnim, a zelo družabni

Mladini, ki se je rodila v svet digitalne tehnologije in srfala po spletu, še preden je prestopila šolski prag, se življenje dogaja prek zaslonov. V modrikasti svetlobi tabličnih računalnikov in telefonov si dvorijo, se zabavajo, odkrivajo svet in se brezkrajno razkazujejo. So res nesposobni ustvarjati resnične medčloveške vezi? Takšno razmišljanje je zmotno, saj jim mnenje prijateljev in staršev pomeni največ. Skupno poslušanje skupin Daft Punk in BB Brunes pa družino celo povezuje.

... hiperaktivni, a tudi kreativni

Druga zbadljiva pripomba opisuje generacijo Y kot nesposobno zbranosti. To naj bi bila posledica nenehnega preskakovanja med zasloni, e-sporočili, tviti ... Po nekaterih raziskavah naj bi pripadniki generacije Y v povprečju poslali in prejeli 88 besedil na dan, medtem ko jih kar 70 odstotkov preverja svoje telefone vsaj enkrat na uro.

Če se nergači osredotočajo na njihovo nezmožnost ločitve od digitalnih pripomočkov, drugi poudarjajo njihovo vsestransko radovednost, ustvarjalni duh in obvladovanje svetovnega spleta. Te lastnosti so v spreminjajočem se svetu, kjer razum igra vse pomembnejšo vlogo, neizogibne. Življenje samo pa jih bo že naučilo, da se vse le ne zgodi s tolikšno lahkoto in hitrostjo kot na pametnem telefonu.

Tako kot Joel Stein tudi mi želimo generaciji Y vse dobro. In izrekamo dobrodošlico generaciji Z, ki že čaka pred vrati.

Starši generacije Y o svojih otrocih ...

Anamarija, 49 let

»Moj sin je star 22 let in je povsem običajen pripadnik svoje generacije. Študira na daljavo, toda znanje bolj kot iz študijske literature črpa s spleta – za informacijami brska dan in noč, a teh ne srka nekritično, temveč analitično. Obenem pa ima čas še za delo ob študiju. Svoje izvirne in sijajne ideje suvereno, brez strahu in sramu predstavlja svojemu šefu, tako da ga ta že zdaj vidi kot svojega vodilnega, čeprav imajo drugi zaposleni povprečno 40 let.

In medtem ko gredo plače navzdol, se je njemu kot študentu uspelo dogovoriti celo za manjšo povišico. Nikoli pa mi ne bo jasno, kako mu ob vsem tem uspe poslati še 300 sporočil na dan svojim prijateljem, kolegom, znancem ... Kadar se nad tem pritožujem, pravi, da je to za njegovo prihodnost zelo pomembno – poznati mora čim več ljudi in jim poskušati ugajati. Mreženje je pri tej generaciji čisti trend, ni kaj.«

Janja, 44 let

»Moja najstnika sta precej različna in tako tudi njun odnos do 'digitalnih prijateljev'. Seveda imata oba računalnik in mobitel, vendar je hčerka precej manj odvisna od njiju, več komunicira osebno – na kavi, sprehodih – sin pa je precej bolj obseden z virtualnim oziroma preveč, v bistvu obžalujem, da smo mu dali računalnik v sobo.

Čeprav naj bi bili starši tisti, ki krojimo pravila, ga je včasih res zelo težko odtrgati od njega. Dejansko pa glede na čas in trende tudi zaradi šole brez računalnika ne more biti. Zgodilo se je na primer, da sem mu ga zaplenila, potem pa ni naredil domače naloge – z izgovorom, da ni imel računalnika. Seveda se znajdejo in nas peljejo žejne čez vodo, saj so vendar najstniki!«

Nataša, 51 let

»Moja hči nima pri 23 letih na Twitterju objav­ljene nobene svoje nečimrne fotografije. Ali to pomeni, da ne pripada svoji generaciji? Seveda so si posamezniki še vedno različni med seboj, res pa se najdejo tudi skupni imenovalci. Večina jih je na primer odvisnih od svojih starih, da se čez mesec prebijejo 'na svojem nivoju', čeprav jih veliko že služi svoj denar.

Tako tudi moja mala še vedno živi doma, svoj zaslužek pa raje zapravi za garderobo in zabave. Je sebična in velikodušna obenem, zaskrbljena in polna upanja, norčava in trezna, energična in pogosto izčrpana ...«

Prevedla: Erika Švara

Najbolj brano