Emma Watson

Deset let je blestela v vlogi Hermione Granger, s katero je osvojila srca gledalcev in se uvrstila na lestvico najbolje plačanih mladih igralk. Zdaj je zadnji film o slavnem čarodeju Harryju Potterju že v kinih. Pot Emme Watson se zdi že vnaprej začrtana. Toda ni tako …

Emma Watson

To emancipacijo bi pravzaprav lahko označili za posrečeno – zdaj, ko je zadnji del filma o Harryju Potterju še v kinih, Emma Watson v okviru novega filmskega projekta že stoji pred kamerami. Že kmalu jo bomo lahko gledali v filmih My Week with Marilyn in The Perks of Being a Wallflower. Tudi zunaj prizorišč snemanj filmov že dolgo ni več odvisna od Hermione. Ni odvisna v igralskem smislu, še manj pa, kar se tiče njene siceršnje kariere. Kot Emma Watson sedi na modnih revijah v prvi vrsti in krasi naslovnice modnih revij, prav pred kratkim se je pojavila na naslovni strani ameriške verzije slovite revije Vogue. Je zaščitni obraz Burberryja in Lancôma, za modno znamko People Tree pa je na trg izstrelila svojo, do okolja prijazno kolekcijo.

Podobnost s Hermiono

Emma, deklica, ki je odraščala v Parizu in Oxfordu, igralka, ki jo je njen gledališki učitelj prepričal, naj se udeleži avdicije za vlogo v Harryju Potterju, se je razvila v samostojno znamko v šovbiznisu. Sicer jo še vedno povezujejo s Hermiono, a ne le z njo. Ob omembi njenega imena pomislimo predvsem na njeno 'stilsko zavest', kombinirano s pogumom, da sledi svojim občutkom.

Lansko leto se je ostrigla povsem na kratko in si z intenzivno črno barvo naličila oči. Modno ozaveščena skupnost je bila navdušena. V igralskem smislu pa je ločitev od Harryja Potterja že pravi izziv: "Hermiona mi je tako podobna, da mi za njeno vlogo pravzaprav ni bilo treba ničesar odkrivati z raziskovanjem. Šele zdaj se učim, kaj pomeni biti igralka," pravi Emma. In dejansko je podobnost med Hermiono in Emmo naravnost zastrašujoča. Ravno tako nevrotična in inteligentna, kot je Hermiona, naj bi bila v resničnem življenju Emma. Z najboljšimi ocenami je končala šolanje, slovesa pridne punčke pa se ne more otresti niti s kratkimi lasmi niti s še krajšimi oblekicami, ki razkrivajo noge in ramena. Novica, da se je po newyorški premieri filma Harry Potter in Svetinje smrti – 2. del zabavala v nekem striptiz klubu, se je razširila s svetlobno hitrostjo. Kaj takšnega!

Življenje v milnem mehurčku

Morda pa je vse to vendarle le lažen sijaj. Kar deset let je bila pred kamerami vedno le Hermiona, za vlogo v prvem filmu o Harryju Potterju je dobila približno 450 tisoč evrov, potem pa se je njen honorar povzpel do dvomestne milijonske vsote. Izkušnje iz preteklosti pričajo o tem, da vse to ne more iti kar tako, brez posledic mimo človeka, ki se pri tako mladih letih znajde v središču pozornosti, in sicer z enim in vedno istim filmskim karakterjem. In tako je Emma v intervjuju za ameriško izdajo Vogue razkrila: "Nad svojim življenjem nisem imela nobenega nadzora. Živela sem v milnem mehurčku. Našli so me in me angažirali za vlogo. Zdaj pa že kar obupano poskušam najti pot ven." V nadaljevanju je povedala, da mora ugotoviti, kdo je v resnici. In morda jo pri tem dejansko čaka še veliko dela.

Izobraževanje

Bila je otroška zvezdnica iz dobro situirane družine z ambicijami, zdaj pa bi bila rada ugledna igralka. Emma je že pritisnila na plin, da bi to tudi dosegla. Da pri tem na dan prihaja njena velika ambicioznost, dokazuje že njeno trenutno početje, ki je naravnost neverjetno – ves čas 'leta' od enega piarovskega dogodka do drugega, vmes pa nastopa pred kamerami. Bila pa je tudi Emma Watson zunaj vsega tega hollywoodskega direndaja. Tista Emma, ki se je vpisala na elitno univerzo, se vedla, kot bi bila povsem navadna študentka, takšna, kot vse druge, na koncu pa je bila vendarle preobremenjena s podeljevanjem podpisov svojim univerzitetnim kolegom. Študij na sloviti univerzi Brown namerava – v nasprotju z govoricami – uspešno končati. To je zanjo nekaj povsem normalnega. Po opravljeni diplomi pa naj bi se vpisala še na magistrski študij, tokrat na Oxfordu. Tudi ta stran njene življenjske poti kaže, da je Emma še vedno v iskanju, čeprav je že zdaj osvojila vse superlative igralskega posla – najbolje plačana, najuspešnejša, najbolj nadarjena.

Emma je bila kot kakšna izkušena profesionalka kos svojemu uspehu, zdaj pa kot izkušena profesionalka načrtuje tudi svojo prihodnost. Še vedno pa razkrije kakšne manjše dvome o sebi, kar je že ugotovil tudi njen soigralec Rupert Grint. Ta bi po Harryju Potterju rad vsaj delno nadoknadil izgubljeno mladost. Njegov glavni cilj je, da bi dobil poljub svoje dolgoletne simpatije, igralke Juliette Lewis. Včasih malce banalnosti preprosto dobro dene. Kako se bodo v prihodnje odvijale stvari v življenju Emme Watson pa – v nasprotju s prvim vtisom – vendarle ni tako zelo predvidljivo.

Lea, fotografija RedDot

Najbolj brano