To so vse pozitivne lastnosti vajine ločitve!

Za večino razveza pomeni konec. Zlomljeno srce, razbita družina, zdrobljeno zaupanje v nasprotni spol. Toda tudi ločitev ima svoje prednosti, pomislite le na preživnino, slovo od tašče ali en konec tedna na mesec, ko so otroci pri očetu ...

Ločena

1. Končno na svojem

Fizično se ločiti od ljubljene osebe ima lahko dobrodejne posledice, če nič drugega, boste znova zahrepeneli po njeni bližini – kot na začetku zveze, ko ste cepetali od neučakanosti, kdaj vam bo frajer potrobil pod blokom. Večina parov toži, da jim primanjkuje zraka, realnega in metaforičnega. Odnos potrebuje prostor, da lahko njegove glavne sestavine zadihajo in se širijo. Ne predlagamo ločenih stanovanj, vsekakor pa naj si vsak poišče svoj kotiček, v katerem lahko počne vse tisto, kar najraje dela čisto sam. Brez drame si vzemita kakšen dan drug brez drugega. Potem se snidita na pravem zmenku, z vsem kičem in zardevanjem, ki sodi zraven. Ne pridita skupaj, odidita pa.

2. Moji neimaginarni prijatelji

Skupni prijatelji so super, z njimi gremo na morje in praznujemo silvestrovo, naši otroci dobivajo buške z njihovimi, življenje je mirno. Toda prijatelji, ki so sklenili pakt samo z vami, so prav tako nujni za preživetje. Ko ga imate poln kufer, so oni tisti, h katerim se z vso svojo prtljago zatečete na kozarec (beri: steklenico) vina in ga ves večer obirate. So tisti, ki vedno, res vedno, navijajo za vas. Tudi takrat, ko veste, da vedo, da nimate prav.

3. Ta noč je moja

Priznajte, včasih zavidate samski prijateljici, da lahko vso noč pleše z neznancem, odide pa z drugim, še bolj neznanim neznancem, s katerim ni spregovorila niti besede. Nihče ne govori o skoku čez plot, toda občasno si lahko privoščite, da se glasno smejite in zavrnete tipa, ki vam hoče kupiti pijačo. Ko greš ven s svojim moškim, se takšne stvari pač ne dogajajo. Z njim se srečajta čez nekaj ur in se, zakaj pa ne, igrajta neznanca. Osvežite svoje flirtarske sposobnosti, da ne bo mislil, da vam je kaj padlo v oko. Dovoljena so tudi drezanja v obliki nespodobnih SMS-sporočil.

4. Ločeni bančni računi

Spremenite mantro Kar je moje, je tvoje, in kar je tvoje, je moje v Kar je moje, je moje, kar je tvoje, je tvoje, kar je najino, pa je od obeh. V praksi to pomeni, da imata partnerja vsak svoj bančni račun in enega za skupne stroške. Ne gre za nezaupnico, češ če se slučaaaajno kdaj ločiva, ampak bolj za to, da ima vsak pravico do žepnine. Saj res nočete, da ve, da tisti par čevljev, ki ste ga nujno morali imeti, ker pristaja vsemu, čeprav je travnato zelen, niste našli na polici s 50-odstotnim popustom. In tudi njemu ni treba polagati računov za zaklade z eBaya, ki so za vas le stara šara.

5. Deljeno skrbništvo nad otroki

Predstavljajte si konec tedna, ko lahko po zajtrku med listanjem časopisa zadremate, se namakate v kadi, dokler se koža na rokah ne naguba, ter imate daljinski upravljalnik le zase in za svoj paket robčkov. Malenkosti, ki jih začneš hudičevo pogrešati, ko jih kar naenkrat ne moreš več početi, ker tam nekdo pričakuje, da si ves čas v fazi pripravljenosti. Če bodo enkrat na mesec z očkom in enkrat z mamico, bo to dobro za vso družino, začeli se boste pogrešati in se hkrati spoznavati ločeno, ne v ata-mama kompletu.

6. Ločene družine

Nagarali ste se, da ste našli pravega, a kaj, ko ima tudi on družino. Toda če postavimo nekatere meje, ni nujno, da nam sorodniki zagrenijo praznike. Saj ne, da jih ne bi prenašali, a vendar se prevečkrat zgodi, da pijete kavo z njegovo mamo, teto iz ne vem katerega kolena in sestrično, ki je bila mimogrede prva, ki je pokazala joškice vašemu dragemu, medtem ko on v drugi sobi preverja dogajanje na borzi. Tudi njemu ni treba s taščo izumljati nizkokalorične francoske solate. Naj vsak poskrbi za zabavanje svoje družine, medtem ko drugi skrbi za vajino.

7. Terapija za pare

Pogovarjati se in govoriti sta dva precej različna pojma, prvi namreč vsebuje tudi poslušanje in razumevanje. Večina parov ne zna komunicirati, če odštejemo dretje, loputanje z vrati in obračanje z očmi. Iti na terapijo ne pomeni priznati si, da imate težavo in da si nista usojena, češ če bi si bila, vam ne bi bilo treba ležati na tujem kavču. Čustvene poplave in sahare so del vsakega odnosa, poiskati pomoč pri njihovem nadziranju pa nekaj tako normalnega kot poklicati vodovodarja.

8. Spoštovanje

Da, obstajajo pari, ki so se razšli sporazumno, morda celo prijateljsko, vsekakor pa s spoštovanjem. Brez scen a la zakonca Rose. Da ne bi govorili čez svojega bivšega, je včasih res težko, kot bi bil jezik izvršni organ srca, a da se spravljate na svojega zdajšnjega, je nezaslišano, še zlasti če to počnete pred otroki. Če ste prepričani, da vas ni vreden, ga zamenjajte, namesto da poslušalstvo utrujate z vedno istimi zgodbami.

9. Ločene spalnice

Za marsikoga se kriza začne že, ko imata vsak svojo odejo, kaj šele postelji v različnih sobah – prstana lahko že takoj zjutraj nesete v zastavljalnico. Danes ima vsak svoj bioritem, in če se ujamemo budni, še ne pomeni, da se moramo tudi speči. On je ponočnjak, ona jutranja ptica, pa kaj, se pač najdeta na kosilu. Spanje je privilegij, zato ga ne smemo motiti. Niti s seksom ne. Zanj lahko vedno najdete kraj in prostor. Mmmm, bova danes pri tebi ali pri meni?

Urša Jerkič

Preberite še: "Seks z mlajšim je čudovit!" (iskrena izpoved)

Priporočamo tudi: Partnerstvo: 15 načinov, kako se izogniti konfliktom

Najbolj brano

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri