Dokler naju moški ne loči

Sklepanje prijateljstev s špinačo med zobmi.

Dokler naju moški ne loči - Foto: fixinchevys

Predstavili so naju na zabavi, takoj je bilo očitno, da sva si všeč, najini frizuri sta se dopolnjevali na čuden način, moj plašč se ji je zdel krasen, jaz pa nisem mogla odvrniti pogleda od njenih ustnic – če ne odidem domov z njeno telefonsko, bom odšla vsaj s številko njene šminke, sem si mislila. Nekaj dni sva se pustili mrcvariti, nato je ena od naju poslala mejl, dokler nisva končno sedeli na kavi.

Celo večnost je trajalo, da sva se poklicali kar tako, za brez veze, zato, ker se nama suši lak na nohtih. Zveni kot uvod v Adelino življenje brez modrih las, a saj se večina prijateljstev začne z zatreskanostjo. Nazadnje ko me je neka neznanka cel večer tipala z vprašanji, na koncu pa zakorakala do mene po telefonsko, sem na poti domov, kako laskavo, pomislila, da je morda lezbijka; na koncu se je izkazalo, da je zgolj Kanadčanka.

Prijateljica mi je nedavno preposlala povezavo do intervjuja, v katerem se o teh rečeh pogovarjata Lena Dunham, avtorica serije Girls, ter Claire Danes, ki je sredi devetdesetih v seriji Moje tako imenovano življenje igrala Angelo Chase, ob kateri je odraščala in si na rdeče barvala lase cela generacija deklet. Obe sta del kultnih teve izročil, kjer je hrepenenje po fantih, Jordanu (Danes) ali Adamu (Dunham), nekaj, kar pač moraš obsesivno početi, medtem ko živiš tisto pravo iz dneva v dan življenje z resnično boljšo polovico – najboljšo prijateljico. Ali kot reče Dunhamova: »O najboljšem prijateljstvu razmišljam kot o veliki romanci svoje mladosti.«

Danesova doda: »Vse imamo tisto eno prijateljico, potem pa moramo naprej, da bi lahko zrelejšo različico takšnega odnosa imele z moškim.« Mladostniška dekliška razmerja se torej morajo razpočiti, da moški in vse, kar pride z njimi, sploh imajo kakšno šanso. Ko odrastemo, tako Danesova, ženska prijateljstva redefiniramo in morda v neki mlačni različici celo preživijo. Podobno odraščanje je moralo doleteti Frances Ha v istoimenskem črno-belem filmu lanskega poletja.

Frances raje zapusti fanta ter možnost srečnega skupnega življenja z njim in dvema plešastima mačkama, kot da bi se odselila od najboljše prijateljice Sophie, saj sta vendar ista oseba z drugačnimi lasmi.

Čisto zares Frances ni previsoka, da bi se poročila, le preveč navezana na cimro (ki je, mimogrede, na las podobna ne Frances, temveč Jenni Lyons, kreativni direktorici blagovne znamke J. Crew), četudi ji ta v svoji postelji ne dovoli spati z obutimi nogavicami, se le pretvarja, da bere knjige, in jo ob prvi priložnosti zamenja za boljše stanovanje v Tribeci. Frances zlomljeno srce kot v vseh ljubezenskih filmih po Casablanci poskuša zaflikati z enim prespanim dnevom v Parizu. Ah, kaj ljubezen, prijateljstvo boli!

Ko sem bila mlajša, sem točno vedela, kdo je moja prava prijateljica – tista, s katero bova druga drugi držali lase nad školjko v zakajenem klubu. Tudi Sophie se k Frances vrne v trenutku dobesedne slabosti. Zdaj morda zveni ceneno – in vino, ki smo ga stankale, je res bilo –, toda v tej gesti, ko nekomu s čela umakneš pramen las, da se ne potopi v brozgo večera, ni bilo trohice sebičnosti, le čista ljubezen in skrb. Kaj bi lahko bil ekvivalent temu v t. i. odraslem svetu pogretih prijateljstev? Je prava prijateljica tista, ki te diskretno opozori, da ti je med zobmi ostal košček eko špinače? Smo v svežih ženskih odnosih sploh lahko tako sproščene, da si priznamo, da imamo, no ja, slabosti?

Lahko se zanesete name, da vam bom vselej povedala, kdaj imate šminko na zobeh, vendar kljub temu menim, da nisem ravno odrasla prijateljica. Ne bi vas spustila v kopalnico, ko mi je slabo, le redkokdaj bi zavrtela telefon le zato, ker vas pogrešam, ne bi vam priznala, da se počutim ušivo ali da sem srečna zaradi neke drobne nepomembnosti. Če si konec devetdesetih nismo držale las, najbrž nikoli ne bomo izvedele vsega druga o drugi. Lahko pa še vedno imamo vročo romanco.

Urša Jerkič

Preberite še: VROČE: Make up trendi z #NYFW in Ana Črešnik in Aljaž Verčko: Iznajdljiv, vztrajen in kreativen dvojec 

Priporočamo tudi: Ne boš verjela, kaj te lahko dela zelo nesrečno in "To so skrivnosti, za katere nočem, da bi moj fant vedel"

Najbolj brano