Čevlji, ki pripovedujejo zgodbe

V mladih letih je rad brkljal po čevljarski delavnici ljubljanske veleblagovnice in radovedno škilil pod prste očetu, ki je strankam popravljal čevlje. Danes sam kraljuje v podobni delavnici, le da v njej ne nastajajo vsakdanji čevlji, temveč nenavadna obuvala v vseh barvah mavrice.

Mitja Hojak izdeluje čevlje z značajem za sodobne pepelke in gospode, ki si upajo malo več.

Čevlji, ki pripovedujejo zgodbe - Foto: Fotografija Mateja Jordovič Potočnik

Čevlje oblikuje za vsako stranko posebej.

Ko vsto­pite v njegovo živahno delavnico, postane vaša želja po novih čeveljcih predmet temeljite analize.

Pomembno je vse: od obleke, h kateri name­ravate čevlje nositi, priložnosti, za katero ste si jih omislili, prostora, kjer se boste gibali, do višine in oblačil vašega spremljevalca. Model, ki nastane, je splet vaših želja, potreb in idej, ki se Mitji utrnejo ob vašem pripovedovanju in se dovolj dobro uležijo, da jih je mogoče povezati v zaokroženo zgodbo.

Tako je zbiratelj slik, ki si je za odprtje slikarske razstave zaželel ne preveč vpadljive čevlje z avtorskim pečatom, dobil klasične bele čevlje s peto, oblepljeno z lomljenim steklom, ki je na prireditvi lovilo svetlobo reflektorjev in po stenah risalo odbleske; na elegantnih ženskih salonarjih s površino, ki ustvarja videz razbitega stekla, pa je Mitja v vrzel med dvema kosoma usnja vdelal droben kristal, ki se je iz razpoke izluščil kot skriti zaklad.

Za njegovimi čevlji se ozirajo tako moški kot ženske. Medtem ko ženske bolj pritegne zgodba, ki jo Mitja naplete ob idejni zasnovi modela, moški strižejo z ušesi ob tehničnih podatkih in podrobnostih o načinu izdelave.

Čeprav na željo stranke uporabi tudi kakšen drug material, na čevljarsko kopito najraje napen­ja naravno usnje. Iz Italije prinese tudi najbolj nenavadne vrste kož, od krokodilje, pitonove in martinčkove do trenutno zelo priljubljene, z drobnimi bradavičkami posute nojeve, ki jo je zelo težko reproducirati, ter trpežne kengurujeve, ki jo uporablja za podloge in opetnike.

Zelo ga zabava tudi poigravanje s petami moških modelov.

Rad uporablja inoks in pleksi steklo, v peto čevljev, ki jih je oblikoval za svojo diplomsko nalogo, pa je vdelal celo igralne kocke, ki opozarjajo, da je vsak korak, ki ga človek v življenju naredi, igra na srečo.

Nov model čevljev vedno ustvarja celostno in pri tem razišče vse njegove razsežnosti. Ko ga vprašam, zakaj so čevlji med modnimi dodatki največji predmet poželenja, odgovori: »Ljudje smo pač taki, da se nam pogled ustavi na glavi in petah, zato si predvsem na podlagi čevljev in pričeske ustvarimo mnenje in oblikujemo podobo o nekem človeku.«

Čevlji o človeku, ki ga nosijo po svetu, povedo veliko. Če želite, da bodo pripovedovali tudi vaše zgodbe, vas sveže ideje čakajo v Litiji.

Špela Barlič

Fotografije Mateja Jordovič Potočnik

ELLE februar 2009

Najbolj brano