Če ste letos sami za praznike, preberite teh 5 nasvetov

Letošnje leto ni lahko leto, je precej drugačno, za marsikoga tudi precej bolj osamljeno in tesnobno. Zdaj pa leto počasi prehaja h koncu, česar se vsi tiho veselimo in upamo, da leto 2021 prinese nekaj več vedrine in radosti.

Če ste letos sami za praznike, preberite teh 5 nasvetov - Foto: Profimedia

Prihajajo prazniki, ki marsikomu že v "normalnih" časih lahko predstavljajo večjo stisko, žalostno, vendar resnično je dejstvo, da se bo letos marsikdo med prazniki znašel sam. Ukrepi nas silijo, da se popolnoma osamimo, strogo ostanemo v svojem gospodinjskem "mehurčku". Na kakšno druženje s prijatelji ali pa širšo družino lahko kar pozabimo in stiskamo pesti, da bo leto 2021 lahko bolj družabno in bo za božično večerjo okrog mize spet sedela kopica veselih obrazov. Zagotovo je to za vse nas dodaten stres, ob vseh stiskah, s katerim se že vsakodnevno soočamo.

Prazniki žal niso za vse nekaj bleščečega, veselega, četudi morda na zunaj le imamo bleščečo smrekico in smo povabljeni na odlično božično večerjo, pa v sebi čutimo globoko žalost in tesnobo. Prazniki so tisti, ki lahko vsekakor sprožijo še večji občutek žalosti in osamljenosti pri ljudeh, ki so morda doživeli izgubo ljubljene osebe, tudi če so še mesece prej dobro shajali.  

Prav tako lahko prazniki sprožijo občutke žalosti na novo samskim osebam, saj vemo kako težko je gledati sveže zaljubljeni par, ki se ves presrečen, z roko v roki in iskricami v očeh sprehaja po z lučkami osvetljenem mestu, in potem vi na drugi strani, ki svojo žalost sami utapljate v kuhanem vinu.

Strokovnjaki imajo precej slabe napovedi za tokratni december, saj pravijo, da bodo praznika v luči tokratnih razmer in covida, za mnoge še toliko hujši, kot bi lahko bili. Stisko opazimo in občutimo verjetno prav vsi, prikrajšani smo za najbolj osnovne človekove potrebe, potrebe po socializaciji in druženju. Vsi pogrešamo objeme ljudi, tolažilne besede, ko se s prijateljem gledaš iz oči v oči in objokuješ svojega bivšega partnerja ali pa izgubo službe. V časih brez covida smo si izmenjali par besed, s prijateljem zabili uro ob pitju kave in predelali vse probleme tega sveta, malce pojokali, se smejali, se na koncu objeli in si odločno obljubili "vse bo v redu".

Kaj nam zdaj preostane, video klic prijatelja, a smo že zdavnaj ugotovili, da takšna alternativa ne prinese nikakršnega zadoščenja. Naši običajni mehanizmi spopadanja s težavami in bolečino ter naši podporni sistemi so se zelo zmanjšali. Običajen stik s prijatelji in družino pomaga pri bledenju občutka samote, v teh časih pa smo se naučili, da moramo sebi biti najboljši prijatelj, se konstantno boriti in bodriti, ter sami sebi zatrjevati, da bo še vse v redu.

Vendar pozor, nikar ne mislite, da je letos že vse izgubljeno.

Strokovnjaki pravijo, da so letošnji prazniki idealni za ustvarjanje novih tradicij, ter ne glede na to, kako drugače bodo letos videti vaši prazniki, še vseeno lahko priredite praznovanje. Praznovanje z omejenim številom članov, seveda. Vse, samo da boste občutili manjšo osamljenost in kanček večji občutek pripadnosti.

Predstavljamo vam nekaj načinov za popestritev vaših praznikov:

1. Najdite svoj oporni sistem

Vaši prijatelji in družina se morda ne bodo mogli zbrati tako kot običajno, vendar to še ne pomeni, da se ne smete počutiti kot, da resnično praznujete skupaj. Pokličite nekaj prijateljev ali ljubljene zjutraj na praznik, da skupaj začnete dan, tako se boste počutili bolj povezani, hkrati pa boste zgradili vaš sistem podpore. Lahko si celo omislite virtualni dogodek, s katerim boste lahko ohranili nekaj svojih tradicij (na primer priprava nekaterih jedi, odpiranje daril itd). 

2. Izdelajte si svoje lastne načrte

Načrtujte vnaprej, naredite si dneve drugačne, cenite malenkosti. Nekaj predlogov? Pojdite na spletni tečaj s prijateljem, preizkusite nov kulinarični projekt, privoščite si vaš najljubši obrok, določiti si dan, ko boste postali pravi poznavalec Netflixa in poglejte vse božične filme, preko video klica skupaj s sorodniki specite vaše najljubše piškote in uživajte. Čeprav situacija morda ni idealna, si morami pričarati lepe trenutke.

3. Preizkusite nekaj novega in poskrbite za svojo fizično aktivnost

Medtem ko načrtujete svoj dan, strokovnjaki predlagajo, da nekaj časa namenite za malo telesne aktivnosti. Načrtujte tečaj joge ali se sprehodite, lahko se celo prijavite na spletno vadbo, to bo izboljšalo vaše razpoloženje. Fizična aktivnost je vedno koristna, dodobra prevetri telo, mi pa jo imamo sploh radi, ker tisti trenutek v času vadbe ne dopusti misli na nič drugega. Takrat smo v trenutku in nič drugega ni pomembno. Pomaga nam zbistriti misli, mi pa vam zagotavljamo, da se boste po njej počutili odlično.

4. Pridružite se dobrodelni organizaciji

Strokovnjaki tudi svetujejo, da se na nek način povežete z dobrodelno organizacijo po vaši želji. Presenečeni boste nad tem, kako malo lahko storimo, a hkrati nekomu v stiski dodobra nahranimo dušo v tem letnem času. Ne rabite storiti veliko, le drobna, lepa misel lahko pogreje človeka. Lahko se igrate skritega Božička in na ta način razveselite otroke v stiski, z lepo božično čestitko pa lahko razveselite starejše ali pa ljudi v bolnicah in jih spomnite, da niso sami.

5. Vzemite si čas za samorefleksijo

Izkoristite čas, ko ste sami, s sodelovanjem v konstruktivni samorefleksiji. Vzemite si nekaj časa, da se povežete s svojimi mislimi, zdaj je čudovit čas za razmislek o življenju, o spremembah, ki jih želite narediti, razmislite kaj na sebi bi radi izboljšali ter ne pozabite najti tudi kakšne pozitivne točke leta. Te moramo nujno najti, saj veste kako lažje je živeti, če v stvareh skušamo najti tudi kaj lepega.

Povzeto po članku s The Zoe Report.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Katie Holmes nas je spet navdušila z jopico! Hoteli jo boste imeti

Priporočamo tudi: Poglejte, kaj bo Victoria Beckham za božič podarila svoji družini

Najbolj brano