Čarobno potovanje v Italijo

Če vas ponese proti jugu Italije, morate vsekakor obiskati čudoviti Sorrento, letovišče, ki je odlična izhodiščna točka za raziskovanje njegove bližnje okolice: neokrnjene narave polotoka na jugu, obale Amalfija na vzhodu, pompejskih arheoloških najdišč na severu ter priobalnega Caprija.

Čarobno potovanje v Italijo - Foto: shutterstock, promocijsko gradivo

V Sorrentu je tudi eden izmed najbolj prefinjenih butičnih hotelov v Italiji, Hotel Parco Dei Principi, z bogato zgodovino, ki nam razkriva zelo zanimive zgodbe. Zemljišče, kjer stoji, je do 18. stoletja pripadalo redu jezuitov, potem pa si ga je prilastil neapeljski kralj Ferdinand IV. Burbonski, ga del podaril svojemu bratrancu Paolu Leopoldu Burbonskemu, grofu iz Sirakuze, ki je leta 1792 zgradil vilo Poggio Sirakuza.

Njene razkošne sobe so gostile dame in barone, željne čim več prostega časa preživeti v tem čudovitem raju. Tragična izguba ljubezni priljubljenega grofa je začela obdobje propada, to pa je trajalo vse do leta 1885, ko je zemljišče kupila družina Cortchacow.

Vila si je povrnila prvotno slavo, ko je postala prizorišče zgodb strasti in veličastnih sprejemov. Novi lastniki so v pričakovanju obiska svojega znamenitega bratranca, ruskega carja Nikolaja II., začeli graditi dih jemljočo dačo v slogu angleške gotike. Današnji hotel stoji prav na ostankih te nikoli dokončane dače.

Leta 1959 je zemljišče kupil neapeljski inženir Roberto Fernandes, ki je slavnega italijanskega arhitekta Gia Pontija zadolžil, da Poggio pretvori v hotel.

Zgodovinska zapuščina, izredna lega in naravne barve so bile Pontiju odličen navdih in ustvaril je zgradbo, zakoreninjeno na robu klifa, ki povzema vertikalnost starodavne dače in obale Sorrenta.

Notranjost hotela je oprem­ljena s številnimi dekorativnimi keramičnimi ploščicami, modrimi in belimi prodniki, pohištvo pa priča o veličastnem trenutku italijanskega dizajna iz petdesetih let. Vsepovsod sta modra in bela barva, ki zrcalita elemente neba in morja. Okoli hotela se razprostira prekrasen vrt s številnimi vrstami redkih in eksotičnih palm. Znotraj vrta je bazen z morsko vodo, ki kopalce privlači z betonsko Pontijevo skakalnico, dvigajočo se nad vodo.

Hotel je prava mojstrovina, za katero pravijo, da jo morajo ljubitelji Gia Pontija obiskati vsaj enkrat v življenju.

Naslov: Via Rota 44, 80067 Sorrento, Italija

Pripravila: Katja Vidrajz

Najbolj brano