Blake Lively - Netipična 'prebivalka' Hollywooda

Dolgonoga lepotica Blake Lively, ki igra glamurozno Sereno van der Woodsen, v resničnem življenju ni pretirano podobna liku iz priljubljene najstniške serije Opravljivka.

Blake Lively - Netipična 'prebivalka' Hollywooda - Foto: Profimedia.si, Warner Bros

Anna Wintour, slavna urednica še bolj slavne modne revije Vogue, jo je označila za nezadržno ljubko punco in sijajno vzornico mladim ženskam ter jo lanskega junija izbrala za naslovnico svoje revije. Ledena kraljica modnega sveta se je nad njeno lepoto navdušila že pred dobrimi tremi leti, ko je Blake prvič pozirala za Vogue. Izdala je tudi, zakaj jo tako obožuje: ‘’Je sijajna vzornica mladim ženskam - je športni tip, živi zdravo, rada ima družino in je nezadržno ljubka.’’

Tej nezadržno ljubki punci je ime Blake Christina Lively in je rojena 25. avgusta 1987 pod zvezdnim nebom Los Angelesa v Kaliforniji. Splošno znano je, da je Blake moško ime, zato se marsikdo najprej ‘spotakne’ ob to uganko. Mlada zvezdnica, ki je zamenjala kar 13 šol, pojasnjuje: ‘’Vsi v družini so pričakovali fantka in se dogovorili, da ga bodo poimenovali po babičinem bratu, potem pa sem se rodila jaz. Nikomur več se ni ljubilo razmišljati o alternativi!’’

Blake se je rodila v pravo igralsko družino, in sicer kot najmlajša od petih otrok. Njena mama Elaine je agentka za mlade igralske talente, oče Ernie je režiser in igralec, z igro pa se ukvarjajo tudi njen polbrat Jason in brat Eric ter polsestri Lori in Robyn, ki je leta 1989 s fantazijsko romantično komedijo Teen Witch čez noč postala najstniška zvezda. Poleg tega sta njena starša v času njenega otroštva delala kot učitelja igre.

‘’Na igralskih tečajih sem bila vedno prisotna, ker nismo imeli varuške,’’ se spominja in dodaja: ‘’Čeprav sem odraščala s tem, nisem imela tako imenovanega hollywoodskega otroštva. Za moje brate in sestre je bila to preprosto služba kot vsaka druga, o kateri se pogovarjaš, ko opoldne sediš skupaj za jedilno mizo.’’ In ta pogled na šovbiznis je Blake, ki je torej odraščala z njim, preostali družinski člani pa so bili zanjo pravi naslov za izmenjevanje izkušenj, prevzela od njih: ‘’Obstaja le malo stvari, ki v življenju kaj štejejo. Družina in prijatelji. Vse ostalo pride in gre, še posebej v tem poslu, v katerem je vse odvisno od trenutka.’’ Ravno zato jo je nedavni škandal z domnevnimi golimi fotografijami na medmrežju pustil tako hladno in ravnodušno. Ona preprosto uživa v svoji čudežni deželi.

Ob vsem tem pa je najbolj zanimivo, da na začetku ni bila najbolj ‘zagreta’ za igralstvo, a se je po prigovarjanju starejšega brata udeležila nekaj avdicij. Igrati je začela, ko je bila stara komaj 11 let. Najprej se je pojavila v filmu Sandman, ki ga je režiral njen oče, po tej vlogi pa kar sedem let ni več stopila pred kamere. Šele leta 2005 je znova zaigrala v avanturistični komični drami Sestrstvo potu­jočih hlač, ki je pred tremi leti dobila nadaljevanje in v kateri ji je družbo delala America Ferrera, znana po vlogi v seriji Grda račka.

Svetovni uspeh in slavo pa je 174 centimetrov visoka lepotica požela šele leta 2007, ko je dobila vlogo v priljubljeni najstniški seriji Opravljivka. V njej igra Sereno van der Woodsen, ki se po treh letih, preživetih v internatu, vrne na Manhattan. Vsi jo imajo v spominu kot punco, nagnjeno k mamilom in divjemu življenju, a se Serena v resnici vrača povsem spremenjena. Sicer pa Blake pravi, da njeno srednješolsko življenje ni bilo niti najmanj podobno tistemu, ki ga živi Serena. Kot srednješolka je imela namreč zelo veliko obveznosti, zato ji je za zabavo ostalo bore malo časa. Bila je predsednica razreda, pela je v zboru, zaposlena pa je bila tudi kot navijačica. Zanimivo je tudi to, da je v kostumu buldoga občasno zabavala občinstvo na tekmah ameriškega nogometa.

Vloga v Opravljivki pa ji ni prinesla le planetarne slave, množice oboževalcev in statusa simbola seksa ter modne ikone, ampak tudi srečo v ljubezenskem življenju. Prav na snemanju te serije se je namreč zaljubila v Penna Badgleyja, ki igra Dana Humphreyja, njenega fanta v seriji. Blake in Penn, ki je v njenem ljubezenskem življenju nadomestil igralca Kellyja Blatza, s katerim je bila zvezdnica v zvezi med letoma 2004 in 2007, sta se spoznala že v otroštvu, prek zasebnega učitelja, ki ju je kot otroka premožnih staršev poučeval doma, a je iskrica ljubezni med njima preskočila veliko pozneje, šele ob koncu leta 2007.

‘’Še nikoli v življenju nisem bila srečnejša! Ko sem v zvezi, vanjo vnašam 100 odstotkov svojega srca,’’ je takrat navdušeno pripovedovala Blake. ‘’Penn je zelo duhovit, smešno hodi, hitro govori in z njim se je vedno zabavno pogovarjati. V najini zvezi on predstavlja razum, jaz pa čustva. Je zelo razumen, samozavesten in racionalnejši od mene,’’ je ob opisu svojega fanta še razkrila Blake, ki zatrjuje, da se je - preden je spoznala Penna - poljubljala le s tremi fanti. Če seveda ne šteje fantov s snemanj.

Čeprav so se med trajanjem njunega razmerja mediji razpisali o tem, da se bosta lepotca kmalu sprehodila do oltarja, sta zaljubljena golobčka pojasnjevala, da ne razmišljata o tem pomembnem koraku, in zagotavljala, da je njuna zveza resna, stabilna in polna vzajemnega spoštovanja, kar je ne nazadnje dokazovalo tudi pogosto druženje Blake in potencialne bodoče tašče Lynne. Skupaj sta celo pozirali na promociji linije nakita Badgley/Sneed, ki jo je oblikovala prav Pennova mama, in obe sta bili veseli, da se je najpomembnejši moški v njunih življenjih preizkusil tudi v glasbenem svetu. Napisal je kar nekaj pesmi in eno posvetil svoji punci.

‘’Rekla je, da ji je to najljubše darilo, ki ga je dobila od mene. Pomislite, pesem ji je bila celo všeč,’’ je v šali povedal Penn, ki mu je bilo prav gotovo všeč tudi to, da njegova najdražja - v nasprotju s kolegicami - zaradi svojega vedenja nikoli ni bila priljubljena tarča paparacev. Ne mara namreč norih zabav, zato je še nikoli niso zasačili vinjene ali pod vplivom mamil, najsrečnejša pa je v družbi prijateljev. Pravi, da ne uživa pretirano v ‘blagodejnostih’ življenja zvezdnice, in brez zadržkov priznava, da njeno življenje ni ravno razburljivo in da skoraj nikoli ne hodi na zabave.

‘’Nikoli nisem bila divja punca in nikoli nisem živela v skladu s krilatico seks, mamila in rokenrol. No, nisem pa niti tipična damica, ki samo molči in trepeta z očmi. Sem neka čudna kombinacija odprtosti in sramežljivosti,’’ se opisuje simpatična zvezdnica in dodaja: ‘’Mislim, da še nikoli nisem šla v nočni klub, razen ko sem šla poslušat kakšno skupino ali pa so producenti serije Opravljivka priredili zabavo za nas. Nikoli pa nisem šla ven samo zato, da bi šla pač ven, saj se mi to ne zdi zabavno. Ven grem rada le zato, da poslušam dobro glasbo.’’ Gre pa zato rada v mesto, da si ogleda kakšen dober film.

Rada ima tudi hitro hrano, ki je njena največja slaba razvada. To tudi odkrito priznava in pojasnjuje, da preprosto ne more živeti brez hamburgerjev, ocvrtega krompirja in sladkarij. Sicer pa je zvezdnica, ki se rada druži predvsem s predstavniki močnejšega spola, v srcu ostala precej otročja, o čemer priča tudi to, da je njen zvesti spremljevalec, psiček Penny, ime dobil po liku iz risanke The Rescuers, da je njena najljubša zabava izdelava računalniških Wii Mii karikatur prijateljev in da je za svoj 18. rojstni dan organizirala veliko zabavo na temo Willyja Wonke.

Blake, ki se je sredi lanskega septembra razšla s Pennom, v velikem hollywoodskem svetu žajfnic torej deluje kot majhen oddajnik za motenje drugih oddajnikov. In moti jih z normalnostjo ter preprostostjo. S tem je med drugim osupnila tudi Donalda De Lina, producenta znanstvenofantastične akcije Zelena svetilka: ‘’Na začetku ustvarjanja filma smo ponoči snemali neko sceno v močvirju. Nenadoma smo zagledali žensko, ki se je peš prebijala skozi blatno močvirje in nosila košare, polne peciva. Ura je bila tri zjutraj, ona pa je bila videti preprosto senzacionalno!’’

Kaj nam hoče Donald povedati s to anekdoto? Da je Blake tudi ponoči v močvirju videti tako mikavno, da človek ne ve, kaj bi najprej pojedel - njo ali kolačke, ki jih je spekla. Anekdota pa dokazuje tudi to, da je Blake verjetno najbolj prijazna zvezda na svetu. To očarljivo kratko zgodbico pa lahko razumemo simbolično - kot strela z jasnega se pojavi prelepa punca, ki se povsem požvižga na to, ali ji pričeska stoji tako, kot mora, koliko kalorij ima kolač, ki ga je pravkar spekla, in okoli malega prsta ovije največje veljake filmske industrije, mimogrede pa osvoji še srce vročega hollywoodskega žrebca Leonarda DiCapria.

Junija letos sta postala neločljiva, veljala sta za enega izmed  najbolj vročih hollywoodskih parčkov, si privoščila dolgo ljubezensko popotovanje po južni Evropi in med drugim tudi zaradi obiska Verone zaslovela kot novodobna Romeo in Julija. Govorilo se je celo o poroki, a potem so se pojavile govorice, da naj bi se njuna ljubezenska zgodba končala nesrečno. Sicer ne tako tragično kot zgodba Romea in Julije, a dovolj žalostno, da naj bi bila Blake v velikem šoku. Leo ji je dal namreč prav pred kratkim košarico, kar za tega razvpitega lomilca ženskih src morda res ne bi bilo nič nenavadnega, če tega ne bi storil menda le zato, ker njegovi srčni izbranki ni uspelo narediti dobrega vtisa na njegovo mamo Irmelin. Z nesojeno taščo se je družila v Italiji in se na vse načine trudila, da bi ji bila všeč, a trud očitno ni bil dovolj. Irmelin namreč ni podlegla šarmu simpatične lepotice, kar je dala sinu jasno vedeti. Prijatelji slavne igralke so povedali, da je bila Blake po tem dogodku precej depresivna in da kar ni mogla verjeti, da je Leo pod tako močnim maminim vplivom.

Ja, Leo je pač mamin sinček, ki očitno ni sposoben sprejemanja lastnih odločitev, kar ga bo v prihodnosti morda še drago stalo. Po drugi strani pa se za prihodnost Blake ni bati. Iz zvezdice serije Opravljivka se je razvila najnovejša hollywoodska vroča roba. Tisto, kar se zdi filmskim producentom na Blake tako privlačno, je nekaj, česar po Cameron Diaz dolgo ni bilo - v enaki meri je všeč moškim in ženskam. Zakaj je tako? Kar se tiče moških, ni treba dolgo razmišljati - točke ji prinašajo dolgi blond lasje, vroča postava in naravnost. Ali pa, kot se je izrazil modni oblikovalec Michael Kors: ‘’Blake je utelešenje treh velikih S-ov - sexy, sporting, sophisticated ali po slovensko seksi, športna in sofisticirana.

Kaj je ženskam všeč na njej? Njeni dolgi blond lasje, njena vroča postava in njena naravnost. Resno, brez heca. Vzemimo za primer lase - Blake se sploh ne zmeni za to, da je njena griva nekaj posebnega. Raje izda skrivnost čutnih kodrov: ‘’Največkrat si lase preprosto spnem v nekakšen vozel na vrhu glave. Ko ga razvežem, lasje postanejo kodrasti. Končano!’’ razloži z raskavim glasom in s tem namigne, da lahko to storijo tudi vse ‘navadne smrtnice’. Ali pa na primer njena krasna postava. Te pač ni dobila z dolgotrajnimi vajami za trebuh, noge in zadnjico pod budnim očesom preplačanega zvezdniškega trenerja fitnesa. Dobila je ni niti s pomočjo odpovedovanja ogljikovim hidratom. Ne, to dekle jé! In to ne premalo. ‘’Običajno naročim tri hode,’’ pravi in doda: ‘’Bolj ko so jedi sladke in ocvrte, bolje je.’’

Pri 23 letih celulit pač še ni tema pogovorov v njenem življenju. In tako si lahko privošči, kar ji paše, mi pa ji seveda tudi privoščimo, da lahko jé, kar ima rada. Ne nazadnje tudi zato, ker nadvse rada kuha in peče. Kolače za Ryana Reynoldsa, Donalda De Lina in preostale člane filmske ekipe na primer. Lanskega decembra si je izpolnila sanje in se udeležila kuharskega tečaja na uglednem pariškem institutu Le Cordon Bleu. Na fotografijah, ki so nastale med tečajem, je videti kot otrok, ki je ravnokar dobil najlepše božično darilo. Tudi na splošno vedno deluje tako, kot da ne bi mogla še povsem dojeti svoje sreče. Kot bi se skotalila v svojo osebno čudežno deželo, ki jo osuplo in začudeno raziskuje z mešanico navdušenja in zdrave distance. Sicer uživa v pozornosti, a ne dovoli, da bi jo slava pokvarila. Razlog za to se skriva v njeni preteklosti - v prej opisanem odraščanju.

Zahvaljujoč simpatičnemu vedenju si zvezdnica v preteklih štirih letih ni nabrala ravno veliko sovražnikov. Morda je med njimi le izraelska manekenka Bar Refaeli, ki je prav zaradi nje izgubila Lea. Tudi Sarah Jessica Parker ni najbolj navdušena, ko sliši njeno ime. Blake je to kraljico stila namreč mimogrede prekosila. Njen sproščeni ulični stil in glamurozni nastopi so v enaki meri poskrbeli za to, da se o njej govori kot o edini pravi naslednici Parkerjeve v vlogi mlade Carrie Bradshaw v morebitnem tretjem delu filma Seks v mestu. ‘’Vsak dan se igram igrico preoblačenja,’’ se hudomušno nasmehne Blake, kadar jo ogovorijo v zvezi z njenim slogom oblačenja, in doda: ‘’Obstaja zelo malo ljudi, ki jih prosim za stilske nasvete - Karl, Christian …’’ Pri tem ima v mislih seveda nemškega modnega guruja Karla Lagerfelda, ki je v njej odkril svojo muzo in zaščitni obraz slovite modne znamke Chanel, in francoskega oblikovalca čevljev Christiana Louboutina. Prav nobeno presenečenje ne bi bilo, če bi Parkerjeva ob tem v zadregi zardela. Ostali pa Blake prav ničesar ne zamerijo. Kar naj se zabava s Karlom Lagerfeldom. Morda pa mu bo končno pričarala nasmešek na obraz. Če bo to komu uspelo, bo zagotovo Blake Lively.

Tim Jeras/ Story, fotografije Profimedia.si, Warner Bros

Najbolj brano